Connect with us

Tancovala na Broadway,  podnikať chce v Mníchove  

Záhoráci vo svete

Tancovala na Broadway,  podnikať chce v Mníchove  

Tancovala na Broadway,  podnikať chce v Mníchove  

Holíčanka Nikola Horáková žila dva roky v New York City, kde študovala na Broadway tanec, ďalší rok a pol strávila štúdiom angličtiny a ekonómie v Los Angeles. Za veľkou mlákou však nezostala – momentálne už 15 rokov žije v Mníchove, kde na ekonomickej univerzite študuje odbor ekonomiku, manažment a turizmus.

Nikola sa už ako 13-ročná sťahovala s rodičmi do Mníchova a nebolo to vôbec ľahké. Ako prvé sa musela naučiť reč a začať nový život  s novými pravidlami, jazykom, kultúrou, zvykmi, a hlavne s novými kamarátmi. Ako tínedžerka mala jeden veľký sen:  „Ako malé dievča som milovala hudbu a tanec. Keď som jedného dňa videla na MTV videoklip od Britney Spears, hneď mi bolo nad slnko jasnejšie,  po čo túžim. Po  maturite som nasadla do lietadla a a začal sa mi plniť sen s názvom  Broadway ,“ spomína Nikola.

Diplom tanečníčky

V New Yorku bývala v štvrti Chelsea, plnej špiny a švábov. Po 4 mesiacoch začala  navštevovať Broadway. „Každý deň som 6 hodín tancovala s tými najlepšími tanečníkmi Rihanny, Britney Spears či Michaela Jacksona. Robila som presne to, po čom som od dievčenských čias túžila,“ prezrádza Nikola. Presadiť sa v NYC nie je ľahké, o svoju šancu tam tvrdo bojuje mnoho šikovných ľudí a udržať sa v sedle je náročné. No Nikola je tej povahy, že keď si niečo zaumieni, nič ju nezastaví. Po dvoch rokoch plných driny diplom z Broadway naozaj dostala.

NYC je svetovým centrom umenia, módy i svetovej politiky. Každoročne sa tu konajú svetoznáme filmové a hudobné festivaly, na slávnej Broadway máte denne  možnosť navštíviť desiatky koncertov a divadelných predstavení. Mesto okrem množstva kultúrnych atrakcií v sebe skrýva aj zelený raj oddychu – Central Park. Po čase však Nikola zdvihla kotvy a zamierila do Los Angeles. „Je to úplné iný svet ako New York City. Pozitívna inšpirácia Američanov ma úplne očarila a zamilovala som sa do ich kultúry. Popri práci som študovala angličtinu a ekonomiku na „University of Los Angeles“. Americký systém je úplne iný ako nemecký a úplne iný ako slovenský.“

V susedstve Hollywoodu

LA, druhé najväčšie mesto USA, ponúka bulváry, pláže a slávne Beverly Hills. Je to mesto, ktoré budete milovať alebo nenávidieť. Rozľahlá metropola plná filmových hviezd, „wannabe“ hercov, hudobníkov, surferov a nekonečnej dopravy. Pripravte sa na to, že v LA si budete musieť prenajať auto, keďže mesto nemá komplexnú MHD. Hustá premávka je zvyčajne hlavnou vecou, ktorú tu ľudia nenávidia najviac. Skutočným zážitkom je bulvár Rodeo Drive – nablýskané chodníky a palmová alej uprostred, inštalácia výkladov povýšená na umenie a tváre klientov zdobiace stránky bulváru i strieborné plátno.

Tesná blízkosť Hollywoodu je dôvod, prečo tu nájdete najväčšiu koncentráciu filmových a televíznych hviezd na svete. Vďaka najvyššiemu počtu slnečných dní v roku sa sem totiž v minulosti presťahoval skoro celý filmový priemysel koncetrovaný v časti Hollywood. Hoci to Nikole chvíľku trvalo, nakoniec sa jej v LA naozaj páčilo. „Prírodné parky, kopce ponúkajúce krásne výhľady, Beverly Hills zelenejší ako Central Park a Rodeo Drive také čisté, že môžete jesť zo zeme. Veľký mestský život, predmestia, hory, kopce, prírodné parky a pláž, to všetko LA v sebe ukrýva,“ prezrádza Nikola.

Domov  v Bavorsku

Po roku a pol získala diplom z Univerity of Los Angeles a vrátila sa do Mníchova ukončiť univerzitu. Mníchov si obľúbila a s nemeckým pasom sa v ňom cíti skutočne ako doma. Život na Slovensku si vraj už nevie ani predstaviť.  Mníchov sa  v celej Európe preslávil najmä vďaka Oktoberfestu. „Ten má zvláštnu moc a strhne vás svojou atmosférou, ktorá tu panuje. Aj ľudia, ktorí tvrdia, že nepijú pivo, ho na Oktoberfeste vypijú aj dve. Samozrejme, litrové. Oktoberfest láka tisíce turistov, preto treba v tomto období počítať s vyššími cenami ubytovania, s preplneným centrom a taktiež so zvýšením výskytom ľudí v bavorských krojoch.

Tvrdenie, že Nemci striktne dodržiavajú stanovené pravidlá a disciplínu, nie je celkom vymyslené. S jeho prejavmi sa dostanete do kontaktu v každodennom živote, keď sa na priechode dáva prednosť chodcom, dodržiavajú sa termíny, alebo keď vás príde niekto upozorniť, že neparkujete v smere jazdy. Nezáleží na tom, že ste prišli domov len na pol hodinu a otáčať auto sa vám na tú chvíľku zdá zbytočné. Obedňajšia prestávka (Mittagspause) od 12. do 15. h je čas, kedy treba oddychovať, a hlavne nerušiť svoje okolie. A najhoršie, čo môžete v Mníchove spraviť, je prísť na dohodnuté stretnutie s meškaním. Okrem toho, že je to všeobecne považované za neslušné, majú Mníchovčania silný pocit, že mrháte ich časom, ktorý by mohli stráviť s rodinou, na pive s priateľmi alebo športovaním. .

Adventný Mníchov  

Podľa Nikoly má Mníchov takú vianočnú atmosféru, ktorú nezažijete nikde inde. Advent každoročne oblieka mesto do sviatočného šatu. Blízkosť Vianoc ohlasujú na námestiaach a uliciach stánky s voňavou škoricou, punčom, vareným vínom, klinčekmi. Ak je vonku blankytná modrá obloha, človek dovidí z kostolnej veže sv. Petra až k vrcholkom neďalekých Álp. Kam však vkročí noha každého návštevníka vianočného Mníchova, je hlavné námestie Marienplatz. V čase Vianoc je jeho dominantou nielen prekrásna radnica s vysokou vežou prezdobenou aj tými najmenšími detailmi, ale najmä obrovský vianočný stromček, ktorý s prichádzajúcou tmou rozžiari svoje vetvičky. Pred mestskou bránou sa nachádza veľká fontána pokrytá klziskom. Malí aj veľkí sa tu korčuľujú a ostatní návštevníci postávajú v drevených domčekoch, kam ich prilákala vôňa grilovaných dobrôt a punču. Okrem pražených mandlí a orieškov sa tu predáva aj exotické ovocie, ktoré sa už v Mníchove takisto spája s čarom Vianoc.

Mníchov je úžasný v tom, že vianočné trhy a atmosféra nie sú sústredené len na jednom námestí a priľahlých uliciach, ale že sú roztrúsené na mnohých miestach. Predavači v tradičnom dobovom oblečení ponúkajú ručné výrobky od dýk, kožených opaskov až po šperky a človek by takmer uveril, že nepatria do 21. storočia. Stredom nádvoria sa vinie podmanivá vôňa korenín podávaných vo varenom víne. Čarodejníčka s dlhými zvlnenými vlasmi ponúka zázračné a tajomné bylinky, zatiaľ čo chlap v kapucni pripomínajúci kata predáva cukrovinky a pražené oriešky. Kto si dá niečo pod zub, ten dostane hlinenú misku a  drevenú lyžicu. Víno sa tu taktiež pije len z hlinených pohárov.

Sníva o Havaji  

Čo dal svet Nikole?  Naučila sa svetové jazyky, spoznala ľudí, ktorí sú v každej krajine úplne iní. V USA sa naučila plniť svoje sny a pomáhať ľuďom. Život v Nemecku Nikolu ju zase naučil tvrdo pracovať. No každá  kultúra ju naučila. aby verila sama sebe. „Je jedno, či človek chce byť právnikom, zdravotnou sestrou alebo tanečníčkou na Broadway. Sny sa stávajú skutočnosťou, keď má človek odvahu. Verte sami sebe a choďte za svojím cieľom. Len tak spoznáte, aký je svet krásny,“ radí Nikola. A čo by chcela ešte zažiť? „Môj ďalší sen je isť na Havaj  a skúsiť tam žiť. Slnko, more a krása prírody. Naďalej sa chcem venovať ekonomike, skúsim si v Mníchove založiť firmu. „Keď sa usmievaš, život sa na teba usmieva tiež,“ odkazuje Nikola na rodné Záhorie…

K. Chudá

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Záhoráci vo svete

To Top