Connect with us

Veronika začínala s Denníkom nevesty, dnes je šéfredaktorkou časopisu Svadba

Téma

Veronika začínala s Denníkom nevesty, dnes je šéfredaktorkou časopisu Svadba

Veronika začínala s Denníkom nevesty, dnes je šéfredaktorkou časopisu Svadba

Idete sa vydávať? Možno aj vy ste si zaobstarali časopis Svadba, aby ste načerpali inšpiráciu a prečítali si zaujímavé rozhovory so svadobnou tematikou. Časopisu šéfuje mladá a šikovná Seničanka Veronika Grožajová, ktorá si už rolu nevesty sama vyskúšala. Ako sa na post šéfredaktorky dostala, čo hovorí na aktuálne svadobné trendy a aká bola jej vlastná svadba?

„Všetko sa to začalo tým, že si jedného dňa môj muž povedal: Vezmem si ju,“ spomína Veronika. „Keď sme sa zasnúbili, študovala som žurnalistiku a bola som čerstvá bakalárka. Zháňala som nejakú prax, niečo, kde by som mohla písať a zároveň sa venovať plánovaniu svadby. Asi každá vydatá žena alebo budúca nevesta mi dá za pravdu, že čas pred svadbou intenzívne prežíva a téma svadba sa stala súčasťou jej každodenného života. Ja som už od detstva poznala časopis Svadba a niekedy som si ho tajne kúpila, aby som sa pokochala svadobnými šatami a chvíľu sa zasnívala. Preto mi napadlo napísať do redakcie a spýtať sa, či by nemali záujem o výpomoc. Na moje prekvapenie mi vtedajšia šéfredaktorka hneď odpísala, že jasné, a ak momentálne plánujem svadbu, urobia mi na ich webovej stránke vlastnú rubriku Denník nevesty.“

V rubrike sa Veronika začala nevestám prihovárať s plánovaním svadby. „Snažila som sa im ukázať, že nie vždy všetko vyjde podľa predstáv, napriek tomu to ale môže nakoniec dopadnúť dobre. Po roku a pol písania pre časopis Svadba a online portály niecomodre.sk mi bola ponúknutá pozícia šéfredaktorky. Momentálne pracujem na jubilejnom 20. čísle časopisu a veľmi a z toho teším,“ dodáva Veronika.

Časopis Svadba si na Slovensku udržiava stabilné miesto už 20 rokov a vychádza raz ročne. Je určený pre budúce nevesty, ženíchov, družičky, svadobné mamy, ale aj svadobných dodávateľov, jednoducho pre všetkých, ktorí majú svadby radi alebo sú ich súčasťou. „Stať sa nevestou je krásny, neopakovateľný pocit a výzva pre každú ženu. Je to zároveň skúška odvahy a šikovnosti, pretože príprava svadby so sebou prináša veľa radostí, ale aj starostí. Náš časopis chce budúcim nevestám pomôcť, aby toto jedinečné obdobie zvládli čo najkrajšie aj vďaka radám a inšpiráciám, ktoré starostlivo vyberáme do každého čísla. K pravidelným rubrikám patrí napr. prehľad svadobných šiat a salónov, trendy vo výzdobe, skúsenosti z reálnych svadieb, tipy na svadobnú cestu, rady a nápady, rozhovory s profesionálnymi dodávateľmi i tematicky rôzne vlastné inšpiratívne fotoeditoriály. Každé vydanie však okrem pravidelných rubrík prináša vždy aj niečo nové. A keďže tento rok ide o jubilejný ročník, budúce nevesty sa majú na čo tešiť, bude to naozaj špeciálne,“ prezrádza Veronika.

Zabudnite na trendy!

Pri tvorbe časopisu sa Veronika stretáva s aktuálnymi svadobnými trendmi pre danú sezónu. Ona sama je však presvedčená, že každá nevesta a ženích by mali mať takú svadbu, akú si vysnívajú, a nik by im do toho nemal rozprávať. „Netreba sa za každú cenu pozerať na trendy a silou-mocou sa štylizovať do niečoho, čo danej dvojici nie je prirodzené. Napríklad farbou roka 2019 je living koral, čo je vlastne žiarivá oranžovo-ružová farba. No viete si predstaviť, že všetky nevesty by dnes chceli svadobnú výzdobu v takej farbe? Všetky svadby by boli rovnaké, fádne, na jedno kopyto. Svadobný deň patrí novomanželom, tak nech je každá svadba charakteristikou tých dvoch zaľúbených ľudí, a nie trendov,“ zdôrazňuje Veronika. Čo sa jej však páči a má dokonca dojem, že sa k tomu snúbenci na svadbe vracajú, sú ľudové tradície. „Za čias, keď sa vydávali naše babky či maminky, boli ľudové tradície neodmysliteľnou súčasťou svadby. Potom z toho zišlo a svadby sa začali modernizovať v štýle trendov z USA. Na scénu prišli napr. rovnako oblečené družičky, hádzanie kytice, podväzku či organizovanie rozlúčky so slobodou. Dnes sa mi páči, ako to nevesty dokážu skĺbiť. Pred svadbou si zorganizujú rozlúčku so slobodou, dohodnú sa s družičkami, aké šaty si majú obliecť, potom sa zabavia na tom, kto chytil kyticu, a na svadbe nechýba tradičná odobierka ani krásne polnočné čepčenie, ktoré je nádhernou bodkou za týmto veľkým dňom,“ hovorí Veronika.

Vlastná svadba na polceste

Veronika už nie je len svadobný teoretik – za sebou má vlastnú svadbu, a tak môže poradiť aj z osobných skúseností. „Ja som bola presne ten typ nevesty, čo chcela modernú, ale zároveň tradičnú svadbu,“ priznáva. Keďže jej manžel Filip pochádza z Bratislavy a ona zo Senice, rozhodli sa, že svadba bude tak na polceste: „Mali sme septembrovú svadbu v Modre, s družičkami v rovnakým šatách, obradom v kostole a o polnoci prišlo na rad aj čepčenie a redový tanec.“ Veronika mala od začiatku jasnú predstavu o svadobných šatách – chcela, aby boli iné, ako šaty ostatných neviest. Páčila sa jej čipka, ale aj trblietky. Vysnila si krásnu princeznovskú sukňu a rafinovane holý chrbát. Cieľom bolo skombinovať všetko tak, aby to bolo vkusné, a zároveň originálne, niečo na štýl modernej princeznej. „Na webe som začala lustrovať svadobné salóny a značky svadobných šiat. Na prvý pohľad som sa zamilovala do americkej návrhárky HayleyPaige. Veľmi sa mi páčil aj tzv. boho look, ale viem, že mne by sa to nehodilo. Svadobný deň bol nakoniec skutočne jeden z najkrajších dní v našom živote. Hneď na druhý deň som vravela, že by som si svadbu chcela zopakovať, aj so všetkým tým plánovaním a stresom…“

Veronikin manžel Filip je policajt, takže keď mladomanželia vychádzali z kostola, jeho kolegovia si pre nich pripravili prekvapenie. „Húkali húkačky a oni tam stáli nastúpení v uniformách. Bolo to krásne a čarovné. Čo sme však na svadbe mali trochu iné, bol náš prvý tanec. Pre niekoho je to povinná jazda, pre iného stresujúca časť svadby. Pre mňa to ale bola jedna z najkrajších chvíľ,“ priznáva Veronika. Trénovanie vraj bolo možno trochu komické, no dvojicu ešte viac zblížilo. A keď na svadbe mladomanželia začali tancovať svoj svadobný remix, hostia šaleli, smiali sa, tlieskali – jednoducho urobili úžasnú atmosféru. O polnoci nasledoval hriešny tanec so zdvíhačkou, pretože pre oboch je to obľúbený film. „Naozaj to budúcim manželom odporúčam: choďte do toho a urobte si nezabudnuteľný svadobný tanec, budete mať na čo spomínať,“ s úsmevom radí Veronika.

Aby prinášal radosť

A čo sympatickú a tvorivú šéfredaktorku čaká v blízkej dobe? „Časopis Svadba je moja srdcovka. Snažím sa, aby v ňom budúca nevesta našla všetko to, čok príprave svadby potrebuje. Vo februári plánujeme účasť na svadobnom veľtrhu v Inchebe v Bratislave, kde si časopis budú môcť nevesty aj kúpiť. Momentálne sa venujeme aj našej webovej stránke niecomodre.sk. Je to vlastne online verzia časopisu, kde si môžu budúce nevesty nájsť rady a tipy pri plánovaní svadby. Snažíme sa byť aktívni aj na sociálnych sieťach, a to prostredníctvom rôznych súťaží. Mojím cieľom je, aby časopis nevestám prinášal radosť,“ zdôrazňuje Veronika.

btr

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top