Connect with us

Pruclek chce šíriť lásku k folklóru

Kultúra

Pruclek chce šíriť lásku k folklóru

Pruclek chce šíriť lásku k folklóru

Niekedy v októbri 2018 sa trojica Seničanov Milan Hranek, Igor Ričány a Paľo Rozič rozhodla založiť občianske združenie, ktoré dostalo názov Pruclek. „Chceli sme zorganizovať krojovú zábavu v Senici a ako súkromné osoby by sme to organizovali ťažko,“ vysvetľuje pohnútky vzniku združenia Igor.

OZ Pruclek vznikol v apríli tohto roka  a stretol sa s pozitívnym ohlasom. „Zistili sme, že v Senici chýba osveta ľudovej kultúry a folklóru, preto sa k nám pripojilo niekoľko priateľov. Aktuálne sme skupina 15 členov, ktorá sa stále rozrastá,“ prezrádza Igor. Podporu združenie našlo nielen u známych, ale aj u primátora, v Mestskom kultúrnom stredisku a v Záhorskom osvetovom stredisku, ktoré Prucleku veľmi pomohlo. A keďže Igor sa venuje aj hudbe, popri združení vznikla aj hudobná skupina Pruclek, v ktorej programe sa snúbi tanec, spev aj hovorené slovo. „Postupne vznikajú choreografie a scénky, ktorými sa chceme prezentovať. Veríme, že to budeme mať čo najskôr nacvičené. Prvé vystúpenie kapely sme už absolvovali na Senobraní, na ktorom sme sa predstavili aj v našich krojoch,“ hovorí Igor.

Hlavným cieľom združenia aj skupiny Pruclek je šíriť lásku k folklóru a tradičným hodnotám, ktoré vyznávali ľudia v minulosti. „Naše motto znie: Zažite s nami folklór a tradície. Veríme, že pri hudbe a speve ide život ľahšie a ľudia sa nielen zabavia, ale aj vzájomne lepšie spoznajú a odreagujú,“ zdôrazňuje I. Ričány.

Najbližším cieľom Prucleku je Záhorácka krojová zábava, ktorá by sa mala konať 18. apríla 2020 v senickom dome kultúry.  „Samozrejme, dovtedy máme pripravené menšie podujatia v Senici – všetky informácie o nás priaznivci nájdu na facebookovej stránke PRUCLEK. V prípade, že máte radi folklór a chceli by ste hrať, spievať či tancovať, radi vás privítame v našom súbore,“ dodáva Igor.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Kultúra

To Top