Connect with us

Exotická dovolenka v Mexiku v ponuke BartoTravel

Záhoráci vo svete

Exotická dovolenka v Mexiku v ponuke BartoTravel

Exotická dovolenka v Mexiku v ponuke BartoTravel

„Mexiko je krajina neobmedzených možností. Môžete tam vidieť krásne pláže, exotické zvieratá, nádhernú prírodu, historické pamiatky a v džungli aj mayských predkov,“ tvrdí Seničan Henrich Lorenc, ktorý túto krajinu nedávno navštívil spolu smanželkou Veronikou.

Veronika je konateľkou cestovnej kancelárie BartoTravel, a tak má už niečo precestované. Práve Mexiko patrilo k vysnenej destinácii pre ňu aj pre Henricha. „Keď sme sa spoznali, na jednom rande sme sa rozprávali o dovolenkách a obaja sme spomenuli Mexiko. No onedlho sme začali riešiť kúpu domu, preto sme uprednostnili Egypt. Prišli zásnuby, svadba, bábätko a náš cestovateľský sen sa nám podarilo splniť až teraz,“ prezrádza sympatická blondínka. Krátko pred odletom to však vyzeralo, že dvojica nikam nepoletí. Potrápili ju totiž rotavírusy. „Najskôr ochoreli deti. Keď sa z toho dostali, ochorela som ja a nakoniec manžel. Ten mal najhorší priebeh a dokonca ho museli hospitalizovať. Pustili ho až pár hodín pred odletom, no keď sa v lietadle začal napchávať hamburgerom, bolo mi jasné, že už je v poriadku,“ smeje sa Veronika.

Jaguár na ceste, drzé opice…

Prvé, čo Lorencovcovv Mexiku prekvapilo, boli žlté značky pri ceste s namaľovanou  mačkovitou šelmou, čo znamená „Pozor, jaguár!“ Nuž, kým u nás vám môže pod kolesá vbehnúť srnka, v Mexiku sa pokojne môžete stretnúť s jaguárom. „Hneď sme sa naučili zdraviť Ola!, Buenos dias!Buenos noches! Mexického animátora sme zasa naučili pár slovenských fráz a napísali sme mu ich aj do jeho písanky, lebo si nás stále zamieňal s Rusmi,“ hovorí Veronika. Nepísaným pravidlom v Mexiku je dávať sprepitné minimálne 10 % z ceny. V niektorých reštauráciách však hosťom pri platbe automaticky dávajú na termináli pre platobnú kartu vybrať, koľko chcú nechať tringelt. Taxa je spravidla od 10 do 30 %. „Aj čašníkom, ktorí vás obsluhujú v hotelovom komplexe, sa patrilo niečo nechať, naozaj sa tam poriadne narobia. Zaujímavé je, že sa im priemerné mesačné sprepitné počíta v banke pri žiadaní o hypotéku, majú tam stĺpce zvlášť na výplatu a tringelty,“ vysvetľuje Veronika. Taktiež ich prekvapila vysoká vlhkosť. Na balkóne sa nič nedalo sušiť, pretože vilky, kde boli ubytovaní, sa nachádzali akoby v malej džungli. „Keď som sa o sušenie na balkóne prvý raz pokúšala, zbadala som zvláštne zviera podobné potkanovi skríženého s veveričkou. Na informačnej tabuli bol názov zvieraťa Sereque/Agoutis. Boli to absolútne neškodné zvieratká, ktoré sa v areáli voľne pohybovali. Na rozdiel od drzých opičiek, ktoré mali v hoteli naši známi z Prahy. Každé ráno im vliezli na izbu až do postele, aby sa niečím nakŕmili a cez deň pri bazénoch chodili od stola k stolu a odpíjali z každého položeného drinku cez slamku! Nie nadarmo sa hovorí – si drzý ako opica,“ konštatuje Veronika.

Výstup na pyramídu aj rituál so šamanom

Ako majiteľka CK si Veronika všímala, aké autobusy po Mexiku jazdia. Zistila, že sú to poriadne šroty. Jediné, čo možno označiť za obstojné, boli retro autobusy do zábavného parku Xcaret, tie boli veselé, zvonku pomaľované, a vnútri tiež nebol problém. Lorencovci boli ubytovaní vo vilovom hoteli TheReefPlayacar v meste Playa del Carmen. Po prílete do Cancúnu na nich čakal transfer a od šoféra Veronika dostala karafiát na privítanie. Dvojica si všetko zabezpečovala sama. Počas pobytu absolvovali tri výlety – štvrtý plánovaný, ktorým bolo plávanie so žralokom veľrybím, v tom období nebolo možné zrealizovať. „Prvý výlet bol do mayského prístavného mesta Tulum. Obedovali sme v reštaurácii s tradičnou kuchyňou. Navštívili sme mayskú dedinu, kde sme sa zúčastnili na rituáli so šamanom, ktorý odháňal zlých duchov. Tancovali sme s deťmi a prispeli im dolármi či pesos. Mexické deti boli bosé, ale šťastné. Nič im nechýbalo – čo zarobia, šetria na školu. Podporili sme ich aj kúpou lapača snov, ktorý máme nad manželskou posteľou,“ spomínajú Lorencovci. A keďže im chýbali ich ratolesti, „požičali“ si dve detičky na ruky. Dievčatko bolo ohúrené z Veronikiných blonďavých vlasov. Poobede išli naši dovolenkári do džungle, kde vystúpili na najvyššiu pyramídu v južnom Mexiku. Nohoch Mul sa nachádza v Cobe a kým sa k nej dostali, cez džungľu ich na špeciálnom trojkolesovom bicykli povozil Mexičan medzi ďalšími monumentmi. Odfotili sa s chameleónom a na konci dňa sa schladili v jaskynnej vode v posvätnej cenote, čo je zatopená prírodná jama a závrt vápencového pôvodunachádzajúci sa vhlbokých jaskyniach. Na polostrove Yucatán je ich až 7000, keďže celý polostrov leží na vápencovej doske.

Archeologický park za jednu výplatu

Karibský deň loďou na ostrov IslaMujeres bol ďalším z výletov, ktoré si Lorencovci v Mexiku nemohli nechať ujsť. Pri zábavnej plavbe na „Ostrov žien“ spoznali skutočný karibský raj s latino hudbou, šnorchlovaním a kúpaním sa na jednej z najkrajších pláží ostrova „Playa Norte“. „Na tomto výlete som zažila moje prvé šnorchlovanie na otvorenom mori. Konečne som prekonala svoj strach. Podvodný svet v Mexiku ma však sklamal, karibské more je neporovnateľné s Červeným morom, ktoré hýri farbami a rôznorodosťou podmorských exemplárov,“ priznáva Veronika. Navonok je však karibské more krásne azúrové, a svojou farbou sa mu asi žiadne nevyrovná. „Na konci výletu sme mali možnosť vkročiť do žraločieho brlohu a pobozkať žraloka živiaceho sa mäkkýšmi. Výzorom mi pripadal ako sumec so žraločou plutvou a kožou drsnou ako šmirgeľ – vôbec nebol slizký, ako som simyslela,“ dodáva Veronika.

Tretím výletombola návšteva archeologického parku Xcaret. Hovorí sa, že kto ho počas pobytu v krajine nenavštívi, akoby ani v Mexiku nebol. „Deň v Xcarete vyjde veľmi draho, asi ako priemerná slovenská výplata, ale zážitky stoja za to. Môžete si vybrať z viacerých atrakcií s rôznymi živočíchmi, my sme si napr. zaplávali s delfínmia vkročili pod morskú hladinu v špeciálnom skafandri Sea Truck. Večer bol v obrovskom amfiteátri úžasný dvojhodinový program – divadelno-tanečná mexická šou. „Pre mňa ako bývalú tanečnicu latinskoamerických tancov to bola jednoducho nádhera,“ priznáva Veronika.

Valentín po mexicky, japonská večera

Lorencovci v Mexiku oslávili sviatok sv. Valentína súkromnou večerou na pláži v romantickom altánku s osobným čašníkom. Nechýbalo vysvietené srdce v piesku a tanec pri mori. „Túto večeru som rezervovala v hoteli asi pol roka vopred, aby sme tam boli sami. Prvý raz som si obliekla šaty, ktoré mi manžel kúpil, keď som bola tehotná a nevedela som si ich vyskúšať. Boli mojou motiváciou dať sa do nich po pôrode, a šetrila som si tento okamih práve na valentínsku večeru v Mexiku,“ priznáva Veronika. Jeden deň si manželia užili aj v partnerskom hoteli TheReefCocoBeach, ktorý si tiež vopred zabezpečili. Okrem allinclusive využili aj rezerváciu v japonskej reštaurácii Samurai s krásnym výhľadom na more. Nechýbal prípitok šampanským, sushi ako predjedlo, a hlavným jedlom boli buď morské plody, alebo mäso so zeleninou na japonský spôsob. Čerešničkou na torte bol dezert podľa výberu. „Vládla tam úžasná atmosféra, zábava a exkluzívny interiér z dielne japonského dizajnéra. Užili sme si aj výnimočné teppanyaki – japonský spôsob prípravy jedál priamo pred hosťami. Bola to skvelá šou, na ktorú budeme dlho spomínať. Atmosféru ešte umocňovala obsluha v kimonách a japonská hudba.“

Nielen na svadobnú cestu…

Veronika aj Henrich si z Mexika priniesli množstvo jedinečných zážitkov. „Určite odporúčame navštíviť túto krajinu každému vášnivému cestovateľovi. Začali sme spolupracovať s jednou mexickou cestovkou a okrem svadobných ciest či dovoleniek pre dvojice s ľubovoľným výberom výletov sme pripravili aj 13-dňovú leteckú poznávačku pre malé skupiny. Počas nej zavítate na miesta, kde sa s bežnou cestovkou nedostanete. Budete bývať na striedačku v komfortne zariadených mayských chatkách aj luxusných hoteloch, a denne vás bude čakať program plný zážitkov, od stretnutia s domorodcami cez rituál so šamanom a plavenie sa na člnkoch až po pohľad na krokodílov, pelikány, opice či delfíny v ich prirodzenom prostredí. Okrem toho sa môžete tešiť aj na vodopády, katedrály, chrámy a hrobky, džungľu, v ktorej sa dá naraziť aj na jaguára a na najvyššiu pyramídu v južnom Mexiku. Pár dní budete ubytovaní aj v prírodnom rezorte, kde môžete zažiť večerné kúpanie v bazéne za kriku opíc. No a chýbať nebude ani kúpanie v priezračnom Karibiku a ochutnávka pravej tequily. Kto s nami pocestuje za dobrodružstvom do Mexika, ten bude určite očarený rovnako, ako sme boli my,“ sľubujú Lorencovci.

Viac info: www.bartotravel.sk

oznor

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Záhoráci vo svete

To Top