Connect with us

Jablonica ožila krásou krojov, piesní a tancov

Kultúra

Jablonica ožila krásou krojov, piesní a tancov

Jablonica ožila krásou krojov, piesní a tancov

JABLONICA (mk) – Tak ako pre celé Slovensko, aj pre Záhorie platí, že čo obec, to iný kroj. Viaceré záhorské dediny uchovávajú svoj poklad v podobe ľudového odevu vďaka folklórnym skupinám a niekoľkým nadšencom, ktorí si ctia tradície predkov. A dokázali to aj na Prehliadke krojovaných skupín okresu Senica, ktorá sa v sobotu 25. mája uskutočnila v Jablonici.

Vychutnať si farebnú krásu krojov mohla verejnosť už počas sprievodu, ktorý podujatie otvoril. Sprievod sa prešiel od Fasfoodu do domu kultúry a sprevádzalo ho vystúpenie šablárov z Borského Mikuláša. V kultúrnom dome potom program pokračoval vystúpeniami účastníkov stretnutia. Okrem domácej folklórnej skupiny z Jablonice na podujatí nechýbali krojovanky a krojovanci z Osuského, Prietrže, Hlbokého, Častkova, Sobotišťa, Borského Mikuláša, za okres Skalica prišiel pozdraviť účastníkov prehliadky folklórny súbor Valša z Holíča. Jablonickým domom kultúry sa ozýval spev, divákov však potešil aj ľudový tanec či pásmo váľania mája. Veľký potlesk si za svoje vystúpenie vyslúžili jablonické deti, ktoré sú dôkazom toho, že uchovávanie tradícií nie je len záležitosťou staršej generácie. Nakoniec, aj v samotných krojovaných skupinách mali zastúpenie všetky vekové kategórie.

Podujatie sa uskutočnilo už po dvadsiaty raz a zaujímavosťou je, že práve Jablonica bola prvou obcou, kde sa v roku 1999 začala písať jeho história. V posledných rokoch malo podujatie prestávku, no tradíciu sa podarilo opäť obnoviť a už o rok sa krojované skupiny okresu stretnú v Borskom Mikuláši.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Kultúra

To Top