Connect with us

Lenka Kurinová po Svetových dňoch mládeže v Paname: „Môj pohľad na život sa zmenil“

Záhoráci vo svete

Lenka Kurinová po Svetových dňoch mládeže v Paname: „Môj pohľad na život sa zmenil“

Lenka Kurinová po Svetových dňoch mládeže v Paname: „Môj pohľad na život sa zmenil“

Lenka Kurinová(26) pracuje ako učiteľka spevu na Základnej umeleckej škole v Myjave, pochádza však zo Senice, kde aj žije. V januári tohto roka sa zúčastnila na Svetových dňoch mládeže (SDM), medzinárodným stretnutím iniciovaným pápežom Františkom. Podujatie spája mladých ľudí z celého sveta – katolíkov, kresťanov iných vyznaní a všetkých ľudí dobrej vôle. Koná sa každé tri roky v inej krajine a Lenka naň tentoraz vycestovala až do Panamy. 

„Na Svetových dňoch mládeže som bola už dvakrát – prvý raz v júli 2016 v Krakove a druhý raz tento rok v januári v Paname,“ hovorí Lenka. Myšlienka ísť do Panamy sa podľa jej slov zrodila spoločne v srdciach mladých z Domky v Senici, kde tvoria jedno veľké spoločenstvo. „Jeden kamarát nás povzbudil, aby sme išli do toho aj tentoraz. Aby sme sa nebáli cestovať do vzdialenej cudzej krajiny, aj keď sa to zdalo možno finančne náročnejšie. Tak sme aj spolu s mojou sestrou nabrali odvahu a v máji 2018 padlo definitívne rozhodnutie. Okrem toho, že sme sa mali opäť stretnúť so Svätým Otcom Františkom, ktorého prítomnosť a slová ma vždy povzbudzujú a posúvajú vpred, tešila som sa aj na stretnutie so stovkami tisícok mladých ľudí z celého sveta,“ prezrádza Lenka. Dodáva, že hoci nevedeli, čo ich presne čaká, nepochybovali o tom, že to bude požehnaný a milostivý čas. „Bolo potrebné vybaviť množstvo vecí. Mala som menšiu obavu, ako to bude s voľnom v práci. Ale všetko dobre dopadlo, Pán Boh sa o všetko postaral. Na tie tri týždne ma zastúpila moja dobrá kamarátka, tiež učiteľka. Takže už pred cestou sme zažívali situácie, ktoré boli pre nás požehnaním.“ Bezproblémová príprava na cestu Lenku utvrdila v tom, že rozhodnutie ísť na Svetové dni mládeže bolo správne. Dievčatá sa spojili s mladými z Univerzitného pastoračného centra pri Katolíckej univerzite v Ružomberku, zaobstarali si letenky, balík pútnika, absolvovali nevyhnutné očkovania a zúčastnili sa na prípravných stretnutiach, kde získali cenné informácie o krajine a prostredí, do ktorého idú, ako aj o rodinách, ktoré sa o nich budú starať.

Mrazy vymenili za horúce leto 

Hneď prvé pocity po prílete do Panamy Lenka hodnotí ako pozitívne: „Mala som veľkú radosť a vďačnosť, že sme zvládli vyše 20-hodinový let aj s prestupmi. Po pristátí na letisku nás čakali členovia organizačného tímu SDM. Pamätám si, ako ma príjemne prekvapil horúci vzduch pri východe z letiska. Na Slovensku totiž boli v tom čase mínusové teploty, zatiaľ čo v Paname sme mali krásnych 35 stupňov.“ Lenka tvrdí, že od začiatku to bolo úžasné dobrodružstvo. Niektorí si síce mysleli, že ide na dovolenku do Strednej Ameriky, no skutočnosť bola iná. „Svetové dni mládeže sú naozaj náročné na podmienky. Človek sa musí veľakrát zaprieť. Spí sa často na zemi, na karimatkách a v spacích vakoch. Všade je veľa ľudí, hluk, tlačenica v metre aj v uliciach mesta. Taký trocha organizovaný chaos, ale to tiež patrí k SDM. Dokonca ani vždy nemáte hneď po ruke jedlo či vodu, ale oplatí sa to zažiť,“ vysvetľuje s úsmevom. A spomína si na to, že keď sa z letiska presúvali na autobusovú zastávku, ohúrili ju staré hlučné americké autobusy, z ktorých vyskakovali ľudia. Bol to jednoducho unikátny pohľad a zážitok.

Temperamentní, veselí a bez stresu

Hlavné mesto Panama City Lenka označuje ako vyspelé. „Pri Tichom oceáne sa pýšili obrovské mrakodrapy, čo ma fascinovalo. Centrum mesta bolo čisté, no ostatné odľahlejšie ulice boli dosť znečistené a zanedbané. Naskytol sa mi pohľad na dve skupiny ľudí: na jednej strane tu žili veľmi bohatí ľudia, a na druhej strane zasa veľmi chudobní.“ V Paname aj mimo nej sa však Lenka stretla len s ochotnými a veselými ľuďmi, ktorí ju aj jej priateľov prijímali s otvorenou náručou. „V ich tvárach som videla šťastie a radosť z príchodu nás, pútnikov, do Panamy. Dokonca mám skúsenosť s policajtom, ktorý nám odpustil pokutu za prekročenú rýchlosť len preto, že sme boli pútnici SDM, po španielsky „peregrinos“,“ hovorí Lenka. Panamčania boli podľa jej slov aj veľmi temperamentní a hluční. „Nezabudnuteľné sú pre mňa ich tance a kultúra tradičných odevov. Neprežívali žiaden stres, nikam sa neponáhľali, stále mali čas,“ dodáva. Čo ju prekvapilo, bol fakt, že nevedeli veľmi po anglicky. Preto sa naučila niečo málo rozprávať po španielsky, čo vníma ako prínos. ,,Po prvý raz som ochutnala aj morské plody, ktoré boli veľmi dobre pripravené a chutné. Som vďačná za to, že sme sa mohli vykúpať v Tichom oceáne a rovnako aj v očarujúcom Karibskom mori, čo bolo aj mojím snom. Aj týmto nám Pán Boh ukázal, ako nás miluje. Nádherné karibské ostrovčeky a priezračné tyrkysové more, ktoré bolo príjemne teplé, mi pripadali, ako keby som sa ocitla v nejakom filme. Bol to naozaj splnený sen. Počas horúcich dní sme sa osviežovali šťavou z mladého kokosu, nazývaného pipa. Po Svetových dňoch mládeže sme mali ešte týždeň na spoznávanie, a tak sme sa boli pozrieť do susednej Kostariky, do ktorej sme cestovali cez hustý prales, domorodé osady a banánové plantáže,“.

Silný zážitok na celý život

Veľkýmobohatením na SDM boli pre Lenku  spoločné česko-slovenské katechézy aj s otcami biskupmi, na ktorých mohli so sestrou slúžiť spevom v zbore počas sv. omší. Najväčším duchovným zážitkom však bola sobotňajšia vigília s pápežom Františkom, spojená s krásnou adoráciou, ktorú Lenka slávila spolu s asi 700 000 mladými z celého sveta na poli pod holým nebom, v Metro parku sv. Jána Pavla II. „Na tomto mieste sme prežili poslednú noc SDM v Paname. Tiež ma zasiahlo posolstvo pápeža Františka mladým, že nie sme budúcnosťou, ale sme Božím teraz,“ hovorí Lenka. „V Paname nastal zásadný zlom v mojom živote. Začala som sa na niektoré veci pozerať už nie ružovými okuliarmi, ale reálne. Doslova sa mi otvorili oči a môj život sa zmenil. Verím, že k lepšiemu – to ešte ukáže budúcnosť. Svetové dni mládeže v Paname, ako aj ich heslo „Hľa služobnica Pána, nech sa mi stane podľa Tvojho slova“, sa mi navždy zapísali do srdca a budem z nich čerpať celý život.“

Účasť na SDM Lenka odporúča zažiť každému človeku, a nielen mladému. Je to neprenosný zážitok, každý ho musí precítiť osobne. „Formuje to mladého človeka po všetkých stránkach, hlavne po tej duchovnej. Prehlbuje to vieru, vzťah s Bohom, spoznáte mnoho zaujímavých ľudí a získate nové priateľstvá. Zažijete veľa dobrodružstiev a prekvapení. Človek nachádza zmysel a životné smerovanie. V neposlednom rade navštívite pekné miesta, uvidíte, akí sú ľudia, ako žijú, spoznáte ich zvyky a kultúru. Preto bola návšteva Panamy pre mňa unikátna. Ako pre Európanku bolo pre mňa všetko nové, ľudia úplne odlišní, ako my. Niekedy v budúcnosti by som sa do Panamy určite rada vrátila, a navštívila miesta, ktoré som nestihla vidieť. Určite pozývam všetkých na ďalšie Svetové dni mládeže v roku 2022, tentoraz do Lisabonu – nepochybujem, že to bude stáť za to,“ dodáva Lenka.

 

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Záhoráci vo svete

To Top