Connect with us

Ryby v Kunove kosí jarná viróza

Spravodajstvo

Ryby v Kunove kosí jarná viróza

Ryby v Kunove kosí jarná viróza

SENICA (mk) – Viacerí návštevníci Kunovskej priehrady si v posledných dňoch všimli zvýšený úhyn rýb vo vodnej nádrži. „Za týždeň som ich narátal asi šesťdesiat,“ konštatoval náš čitateľ, ktorého situácia znepokojila.

Podľa rybárov z MsO SRZ Senica nejde o žiadnu tragédiu, aj keď aktuálny stav nepodceňujú. „Dôvodom úhynu je tzv. jarná viróza, bežný jav, ku ktorému dochádza pri otepľovaní vody. Tento rok sa prejavila o čosi silnejšie, zatiaľ to však nie je dramatické. Situáciu monitorujeme, uhynuté ryby zbierame, a ak by sa ich počet zvyšoval, budeme posielať vzorky na vyšetrenie,“ uviedol predseda organizácie Branislav Hesek.

Jarná viróza postihuje všetky druhy rýb. Častejšie bývajú ochoreniami postihnuté ryby, ktoré sú vysadzované na jar, jarná násada totiž býva problematickejšia ako jesenná. Vyplýva to najmä z toho, že ryby sú dovážané z iného prostredia a prepravou sa znižuje ich imunita. Oslabené jedince potom ľahšie podľahnú ochoreniam, akými sú jarná virémia či erytrodermatitída. Na šírenie ochorenia výrazne vplýva aj teplota vody – vírusom sa darí vo vode, ktorá má teplotu 10-17 ⁰C, pri vyššej teplote zvyčajne ochorenia ustupujú.

Aktuálne s masívnejším úhynom rýb bojujú rybári po celom Slovensku. Vie o ňom aj ministerstvo životného prostredia. „Ministerstvo je v kontakte s užívateľmi rybárskych revírov. V niektorých lokalitách možno badať úhyn rýb, najmä kapra. V tejto chvíli však nič nenaznačuje, že ide o mimoriadnu situáciu. Na úhyne rýb sa v niektorých lokalitách mohla podpísať aj ostatná veľmi mierna zima.  Užívatelia revírov majú jasné inštrukcie, čo v prípade úhynu rýb robiť a ministerstvo im v rámci svojich možností poskytuje súčinnosť,“ uviedol hovorca rezortu Tomáš Ferenčák.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top