Connect with us

Skaličania môžu podporiť petíciu proti hazardu

Spravodajstvo

Skaličania môžu podporiť petíciu proti hazardu

Skaličania môžu podporiť petíciu proti hazardu

SKALICA (mk) –Občania mesta sa v týchto dňoch môžu podpisovať pod petíciu Zastavme hazard v Skalici, ktorá vznikla z iniciatívy niekoľkých poslancov MsZa občanov.

O príprave petície ešte začiatkom apríla informovala na MsZposlankyňa Anna Ozábalová. Pripomenula, že od 1. marca vstúpil do platnosti nový zákon o hazardných hrách, a práve ten umožňuje obyvateľom mesta požiadať poslancov formou petície o vydanie všeobecne záväzného nariadenia, ktoré hazardné hry v meste zakáže. Na zastupiteľstve vystúpila aj Alena Čížková zo spoločnosti Slov-matic, prevádzkujúcej hazardné hry, ktorá zároveň zastupovala Asociáciu zábavy a hier na Slovensku. Informovala, že od januára 2019 je zriadený Register vylúčených osôb, v ktorom sú evidované osoby, vylúčené z účasti na hazardných hrách. Okrem neplnoletých osôb ide napr. o poberateľov sociálnych dávok, ľudí s diagnózou patologické hráčstvo, neplatičov výživného či študentov, ktorí majú zákaz vstupu do herní.  „Register je pravidelne obnovovaný a každý, ktovstúpi do herne, sa musí preukázať občianskym preukazom. Od 1. marca sú v účinnosti ešte prísnejšie pravidlá, takže sa netreba báť, že do herne vstúpi niekto, kto by tam vstúpiť nemal,“ uviedla. Zákaz herní podľa nej nič nerieši, poslanci by mali skôr diskutovať o tom, ako herne v meste regulovať a zabezpečiť, aby nevznikali nové. „Z jedného automatu má mesto 800 €, z rulety 1000 € a z výherného prístroja 1500 €  ročne. Zvážte,  či hazard v Skalici je naozaj taký vážny problém, pretože ak spíšete petíciu, musí byť podložená aj hrubým porušením verejného poriadku,“ dodala A. Čížková.

V Skalici bolo k 1. januáru 2019 14 prevádzok s videohrami, elektromagnetickými ruletami a stávkovými terminálmi, príjem mesta z hazardných hier za rok 2018 bol cca 68 tisíc €. Viacerí Skaličania sú presvedčení, že herne minimálne do historického centre mesta nepatria. „Samozrejme, že podnikanie s hazardnými hrami pri dodržiavaní zákonných podmienok je legálne, a eliminácia hier nevyrieši závislosť ako takú. Mať však herne v historickej časti mesta niečo hovorí o kultúrnosti jeho obyvateľov. A mať herne po ceste do školy zasa hovorí o ich zodpovednosti. Jednoznačný postoj spoločnosti k hazardným hrám je základným pilierom prevencie,“ uviedla na sociálnej sieti Želmíra Macháčková.

Petíciu môžu Skaličania podpísať v kancelárii A. Ozábalovej na Potočnej ulici, postupne pribúdajú aj ďalšie miesta. Medzi prvými ju podporili primátorka Anna Mierna (na snímke), viceprimátorka Veronika Hanzalíková aj poslanec Žigmund Pálffy.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top