Connect with us

Voľne pobehujúce psy opäť útočili

Spravodajstvo

Voľne pobehujúce psy opäť útočili

Voľne pobehujúce psy opäť útočili

Veľkým problémom viacerých obcí na Záhorí sú voľne pobehujúce psy. Bojujú s ním aj vo Veľkých Levároch – len pred pár dňami dva takéto psy roztrhali čivavu Lucie Gregušovej a zaútočili aj na jej dcérku a manžela, ktorý pribehol na pomoc.

„Náš psík zachránil dcére život. Keď psy zbadali malú čivavu, vrhli sa na ňu a dcérku, našťastie, nechali. Dcéra má však zo straty psíka, ktorý bol členom rodiny, doživotnú traumu a nám túto stratu nevykompenzuje nič,“ hovorí Lucia. Dodáva, že aj ona s manželom utrpeli psychickú ujmu a celú vec budú riešiť žalobou na majiteľa psov. „Išlo o psy, ktoré ušli z firmy spracúvajúcej drevnú hmotu. Ide teda o individuálne zlyhanie,“ uviedol starosta Richard Nimsch. Vec momentálne šetrí OR PZ v Malackách, kde bolo podané trestné oznámenie, a zrejme skončí ako priestupok a obec ho bude riešiť pokutou.

Starosta upozorňuje, že hoci psov videli viacerí občania od rána behať po okrajových častiach obce, nikto nezavolal políciu, len si robili fotky a vešali ich na sociálnu sieť. „Až poobede ma kontaktoval môj zástupca, ktorého oslovila polícia po oznámení skutku usmrtenia iného psa. Do 20 minút sa do služby dostavili obecní policajti a psov sme odchytili. Ak by niekto volal políciu okamžite, mohlo sa skutku predísť…“

V obci sa podobný prípad stal aj začiatkom roka, kedy psia svorka napadla chlapca na ulici. Vtedy však nešlo o psyznámeho majiteľa, ale o túlavé psy z dvorov sociálne slabších rodín. Starostaavizoval, že voľné pobehovanie psov nebude tolerovať. „Ak pes nebude mať majiteľa, bude odovzdaný do útulku. V prípade, že sa majiteľ nájde, bude mu udelená pokuta,“ zdôraznil. Zároveň vyzval občanov na spoluprácu: „Pohyb túlavých psov treba hlásiť obecnej polícii, a ak by bola v danom čase mimo služby, treba to oznámiť na obecnom úrade.“ Boj s túlavými psami sociálne slabších skupín starosta považuje za beh na dlhšiu trať. Úzko pri ňom bude spolupracovať s obecnou políciou a ráta s dôsledným informovaním verejnosti o povinnom čipovaní psov aj s rozširovaním počtu záchytných kotercov.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top