Connect with us

Kto otrávil senické brezy?

Spravodajstvo

Kto otrávil senické brezy?

Kto otrávil senické brezy?

SENICA (mk) –Na Železničnej ulici rástlo stromoradie so zdravými a košatými brezami. Skupina obyvateľov a podnikateľov z tejto lokality sa v minulosti snažila o ich likvidáciu, výrub však nebol povolený. Dnes je jasné, že si ktosi našiel celkom inú cestu, ako sa stromov zbaviť…

„Vždy som sa rada kochala pohľadom na husté koruny týchto stromov. A verila som, že im tu je a bude dobre, veď neobmedzujú žiadne vedenia a budovy. Žiaľ, nedomyslela som dôsledky ľudského zmýšľania, ktoré proti týmto zeleným kráskam rozpútalo neľútostný boj,“ hovorí Dana Ševčíková z o. z. KOZEL. Stromy boli označené za zdroj špiny a chorôb, čím bolo argumentované v žiadosti o ich výrub. Žiadosť pred 2 rokmi podporila aj petícia, podpísaná takmer 30 obyvateľmi a podnikateľmi zo Železničnej ulice. „V texte sa uvádzalo, že stromy ohrozujú zdravie občanov, lebo sa zvyšuje počet alergikov na túto háveď. Semená, listy a kvety vraj obťažujú podpisovateľov petície dokonca aj v posteliach,“ uvádza D. Ševčíková.

V správnom konaní žiadatelia neuspeli, výrub bol zamietnutý. „Mysleli sme, že zdravý rozum zvíťazil nad arogancioua primitivizmom. Mýlili sme sa. Nositeľovi týchto vlastností sa nebridilo navŕtať kmene stromov a aplikovať do nich chemickú látku, aby postupne odumierali. Ubehli dva roky a zlovestnému zámeru sa darí – brezy postupne hynú,“ popisuje situáciu D. Ševčíková.

Ochranári, samozrejme, nenechali celú vec len tak a podnikli kroky, ktoré by mali viesť k vyriešeniu smutného prípadu. Viac prezradiť nechceli, aby sa nezmarilo vyšetrovanie, zatiaľ však nestrácajú nádej, že vinník bude spravodlivo potrestaný!

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top