Connect with us

Zločin v uliciach je už na pultoch

Kultúra

Zločin v uliciach je už na pultoch

Zločin v uliciach je už na pultoch

Rodák z Malaciek Vojtech Beniczky prichádza s ďalšou knihou a opäť z kriminálneho prostredia. Tentoraz má názov „Zločin v uliciach“ a vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ vyšla 5. marca.

Kniha je voľným pokračovaním Beniczkeho prvotiny „Stvorená objasňovať zločin“. Aj keď je dejovo zasadená predovšetkým do hlavného mesta, hlavná hrdinka sa opäť chodí pred zločincami „ukrývať“ k rodičom do Stupavy, kde absolvuje nedeľné rodinné obedy a iné záležitosti, spojené s vedľajšou dejovou líniou. Vojtech Beniczkysa narodil v Malackách, a hoci od detstva žije v Bratislave, na Záhorí trávil veľa času počas celej základnej školy. „Kým to šlo, bol som stále u starenky, trávil som tu väčšinu víkendov a značnú časť prázdnin. Až počas strednej školy som začal viac času pobývať v uliciach hlavného mesta. Prešiel som turbulentným dospievaním v štýle rock and roll a zažil som mnoho príhod. Už vtedy som pociťoval túžbu začať písať, no dlho som sa jej bránil,“ prezradil Vojtech. O tom, že deväťdesiate roky boli divoké, asi nikto nepochybuje. V uliciach našich väčších miest bolo vtedy toľko kriminality, že si z tých čias uchoval dostatok inšpirácie na opis kriminálneho prostredia. Stačilo už len dať spomienkam tvár dnešnej doby. „Dnes je zločin menej vidieť, no je ho veľmi veľa. Preto si myslím, že je potrebné naň poukazovať aj inou formou, než sú televízne správy,“ dodáva V. Beniczky.

Vražda, únos, korupcia…

Autorova prvotina „Stvorená objasňovať zločin“ vyšla v decembri 2016, po trinástich mesiacoch od začiatku písania. Beniczkyv nej vsadil na sympatickú bývalú policajtku so zmyslom pre spravodlivosť a záľubou pre rýchle motorky a bojové umenia. Hlavnú postavu počas deja vystavil veľkému nebezpečenstvu aj nenaplnenej nádeji na lásku. „Príbeh som napísal odľahčenou formou a pozitívne reakcie čitateľov boli pre mňa motiváciou pokračovať v písaní,“ prezradil V. Beniczky. V roku 2017 nasledovala zbierka poviedol Muži vs Ženy a tento rok v marci uzrelo svetlo sveta pokračovanie prvej knižky z kriminálneho prostredia. A čo všetko v knihe nájdeme? Vraždu, únos, lúpežné prepadnutie, korupciu v polícii – teda naozaj poriadnu dávku napätia. Presvedčíme sa, že metropola Slovenska nikdy nespí, a čo je horšie, ani zločinci v jej uliciach. Policajti z Jednotky boja s organizovaným zločinom budú mať plné ruky práce, ale do vyšetrovania sa im neustále bude pliesť súkromná detektívka Paula Santorisová. Ako niekdajšiu policajtku ju neuspokojuje hľadanie stratených psov či iné banálne prípady, a tak sa znovu pustí do boja so zločincami. A to aj za cenu, že si poriadne zavarí…

Ak máte radi adrenalín, prečítanie Zločin v uliciach z pera Vojtecha Beniczkeho rozhodne stojí za to.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Kultúra

To Top