Connect with us

Legendárna skupina Prospektori pokračuje v koncertovaní

Rozhovor

Legendárna skupina Prospektori pokračuje v koncertovaní

Legendárna skupina Prospektori pokračuje v koncertovaní

Dobrá správa pre všetkých priaznivcov skupiny Prospektori aj pre fanúšikov hudby starých dobrých čias: legendárna skalická kapela je opäť na scéne! Po vlaňajšom augustovom spomienkovom koncerte v reštaurácii Srdiečko, ktorá bola zaplnená do posledného miestečka, Prospektori pokračujú v koncertovaní a vidieť a počuť ich budete môcť vo viacerých kútoch Záhoria. Viac nám prezradil člen skupiny a známy skalický bluesman Ľuboš Beňa.

Country skupina Prospektori patrí k najstarším kapelám na Záhorí. Aká je jej história?

Skupina Prospektori vznikla v Skalici v roku 1973. V repertoári kapely boli hlavne známe skladby od skupín Greenhorns, Rangers a KTO. Skupina sa v tej dobe prezentovala na skalickom gymnáziu a po večeroch v mestskom klube SZM na Potočnej ulici v Skalici. Počas svojej dlhoročnej činnosti účinkovala na mnohých koncertoch, oslavách, svadbách a country báloch, a zúčastňovala sa aj na významných festivaloch vo Veselí nad Moravou a v Strážnici. Prospektori pravidelne koncertovali v Zlatníckej doline v Skalici aj v rekreačnej oblasti Lučina na Morave. Svoju činnosť skupina prerušila v osemdesiatych rokoch minulého storočia.

Od roku 2018 je skupina opäť na scéne. Ako a prečo vznikol nápad obnoviť jej pôsobenie?

K oficiálnej obnove kapely prišlo vlani. Osobne som bol oslovený jej pôvodnými členmi – Alešom Macháčkom, hráčom na bendžo a Miroslavom Šulkom (kontrabas), aby som sa stal novým členom kapely. Keďže som sa country hudbe venoval v minulosti aktívne, s radosťou som ich ponuku prijal. Vytvorili sme tak základnú trojicu, ktorú doplnili aj ďalší pôvodní hráči: jeden zo zakladateľov country v Skalici, spevák a gitarista Michal Kolínek a JardaJaneček, hráč na mandolínu. V lete 2018 sme v Skalici po rokoch usporiadali spomienkový večer, ktorý sa stretol s veľkým úspechom u fanúšikov country hudby, a to nás posilnilo v našom odhodlaní pokračovať.  Presvedčili sme sa, že hudba starých dobrých čias stále disponuje neuveriteľnou silou potešiť divákov, tak prečo to nevyužiť.

O skupine je známe, že inšpiráciu čerpá z tradičnej americkej country a western hudby…

I keď sme nová kapela, jej členovia sú v country hudbe ostrieľaní matadori. Ja a náš hráč na bendžo Aleš Macháček sme mali to šťastie, že sme osobne navštívili miesta, kde sa práve country hudba zrodila. Zavítali sme do amerických štátov Tennessee, Alabama, Ohio, a navštívili sme aj mekku country hudby – Nashville. Súčasný hráč na kontrabas Štefan Chocholáček stál pri zrode a dlhé roky spoluorganizoval legendárny country festival Radzimovská šopa a ako hudobník dlhodobo pôsobil v rôznych skupinách na Záhorí, či už to bola Cheers alebo Baďoš a spol.

Čo teraz tvorí váš repertoár?

Okrem amerických štandardov spievaných v angličtine v našom repertoári nechýbajú obľúbené hity českých skupín Greenhorns (Zelenáči), Plavci, Fešáci, pesničky Michala Tučného, ani naše vlastné originálne skladby.

Spomínali ste nových členov kapely. Kto všetko teda tvorí súčasnú zostavu Prospektori?

Skupinu tvoria traja speváci – okrem mňa, ktorý hrám na gitaru, sú to Aleš Macháček, (bendžo a husle) a Štefan Chocholáček (kontrabas). Ďalej sú to príležitostní hostia – už spomínaný Jarda Janáček, hráč na mandolínu, a spevák a gitarista Michal Kolínek.

V kapele sa očividne stretli ľudia rovnakej krvnej skupiny. Čo všetko máte spoločné, čo vás spája? A čo pre vás znamená hudba?

Samozrejme, všetkých náš spája láska ku country hudbe. Dlho sa pohybujem na bluesovej scéne, ale odohral som aj veľké množstvo country a folkových festivalov na Slovensku a v zahraničí. Pevne verím, že sa podarí presadiť na tieto miesta aj skupinu Prospektori. Čaká nás ešte ťažká práca, ale už teraz prichádzajú pozitívne ohlasy z Rakúska alebo Poľska.

 

Foto: Igor Vraňuch

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Rozhovor

To Top