Connect with us

Na Deň učiteľov sa obliekli do čierneho

Spravodajstvo

Na Deň učiteľov sa obliekli do čierneho

Na Deň učiteľov sa obliekli do čierneho

Namiesto osláv zvolili protest. Učitelia približne štyroch desiatok materských, základných a stredných škôl na Záhorí sa vo štvrtok 28. marca zapojili do celoslovenskej akcie „Deň učiteľov v čiernom“, aby vyjadrili svoju nespokojnosť so stavom školstva.  

Učiteľom sa nepáči, že doteraz nie je na Slovensku realizovaná školská reforma, že s platovými podmienkami sú na samom chvoste Európy a že financie chýbajú aj samotným školám. Výhrady majú aj k návrhu nového zákona o pedagógoch, ktorý podľa nich nebol prerokovaný so školami, preto sa podpisujú pod petíciu za jeho stiahnutie. Svoju nespokojnosť sa v deň narodenia J. A. Komenského rozhodlo demonštrovať vyše 800 slovenských škôl, medzi nimi napr. aj ZŠ V. P. Tótha v Senici, ZŠ A. Radlinského v Kútoch, ZŠ Brodské, Borský Mikuláš, Gajary, Kopčany, ZŠ Štúrova Malacky, ZŠ Mallého a Strážnická v Skalici, ZŠ Školská v Holíči, MŠ L. Novomeského v Senici, MŠ Kátov, MŠ Popudinské Močidľany, SOŠ elektrotechnická Gbely, ZUŠ Sekule, ZŠ s MŠ Veľké Leváre a mnohé ďalšie.

„Vidíme, že naše školstvo nejde dopredu, nerealizujú sa reformy, ktoré by napomáhali rozvoju školstva. Naša škola sa vždy zapájala do protestných akcií, či už boli vyhlasované odborovým zväzom, alebo iniciatívou učiteľov. Na kvalite školstva nám záleží, preto sme sa zapojili aj tentoraz,“ uviedol zástupca riaditeľa ZŠ V. P. Tótha v Senici Peter Pastucha.

Pedagogický zbor tejto školy, rovnako ako učitelia ďalších škôl na Záhorí, prišli vo štvrtok do práce v čiernom oblečení a svoj postoj k súčasnému stavu školstva vyjadrili presne na poludnie symbolickou minútou ticha. Niektoré školy do programu zaradili aj diskusiu so žiakmi či rozhlasové vysielanie, aby školákom vysvetlili význam a cieľ protestnej akcie.

-mk-

 

Na Záhorí sa ku Dňu učiteľov v čiernom pripojili aj ZŠ V. P. Tótha v Senici či ZŠ v Borskom Mikuláši. Učitelia svoj postoj demonštrovali čiernym oblečením. 

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top