Connect with us

Nekúpite kaštieľ za štyri milióny?

Spravodajstvo

Nekúpite kaštieľ za štyri milióny?

Nekúpite kaštieľ za štyri milióny?

VEĽKÉ LEVÁRE (mk) – Barokový kaštieľ s priľahlým areálom vo Veľkých Levároch možno zmení majiteľa. Ministerstvo zdravotníctva SR ako súčasný vlastník totiž rozhodlo o jeho odpredaji. Vedenie obce tento krok víta, kaštieľu podľa neho svitá nádej na záchranu.

„Koncom januára som informoval verejnosť o prvých krokoch pri riešení problému kaštieľa. Prešli dva mesiaca a môžem hrdo oznámiť, že sme sa opäť pohli vpred,“ konštatuje starosta obce  Richard Nimsch. Po jeho rokovaniach s Univerzitnou nemocnicou Bratislava sa ukázalo, že UNB nemá ďalej záujem o správcovstvo schátralého historického objektu a chce sa prioritne sústrediť len na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. „Kaštieľ a priľahlý areál bol ponúknutý ostatným správcom štátneho majetku.  Keďže však žiadna štátna inštitúcia neprejavila záujem, v zmysle zákona o správe majetku štátu  bolo možné pristúpiť k 1. kolu verejného ponukového konania, v rámci ktorého je majetok v hodnote 4,26 milióna € verejne ponúknutý na odpredaj,“ informuje starosta. Podľa jeho slov to znamená, že kaštieľ má šancu na záchranu: „Štát už nechce byť jeho vlastníkom. Ak sa nájde solventný investor so zaujímavým investičným zámerom, klenot našej obce môže vo svojej majestátnosti znova ožiť.“

V prípade, že sa v 1. kole ponukového konania záujemca nenájde, otvorené budú ďalšie ponukové konania s postupným znižovaním ceny. „Ak by sa vhodný záujemca nenašiel ani po 4 kolách, v 5. kole bude oslovená obec s ponukou na rokovania o darovaní majetku,“ dodáva R. Nimsch. Starosta na stránke obce verejne poďakoval UNB za profesionálnu a angažovanú spoluprácu, za umožnenie obhliadky interiéru aj exteriéru kaštieľa a parku, aj za rozhodnutie nedržať viac majetok vo svojej správe. „Ak štát nemá financie na údržbu a rozvoj, odpredaj majetku považujem za krok vpred,“ zdôraznil.

Starostu potešila aj možnosť rokovania o využití časti areálu kaštieľa na letné kultúrne podujatia. „Paralelne s otázkou kaštieľa diskutujem s UNB aj o budove bývalej meštianskej školy, ktorú má nemocnica rovnako vo svojej správe. Tu sa vykonali identické kroky a táto budova je taktiež v rámci 1. kola ponukového konania na predaj,“ dodáva R.  Nimsch.                 

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top