Connect with us

Ak nepomôže petícia, v máji zablokujú dopravu

Spravodajstvo

Ak nepomôže petícia, v máji zablokujú dopravu

Ak nepomôže petícia, v máji zablokujú dopravu

JABLONICA (mk) – V sobotu 2. marca sa v uliciach obce pohybovali mladí aktivisti zbierajúci podpisy pod petíciu za vybudovanie obchvatu. Dopravná situácia v Jablonici je podľa nich neúnosná a ak od rezortu dopravy nedostanú prísľub na vybudovanie obchvatu do 5 rokov, už v máji chcú cestu I/51 zablokovať.

S petičnou akciou začali aktivisti už pred rokom. Hoci sa im podarilo získať podpis od približne 500 občanov obce, čo by pre účely petície postačovalo, oni sa rozhodli zozbierať aspoň tisícku podpisov.  „Potrebujeme ich čo najviac, pretože ak bude podpísaná nadpolovičná väčšina dospelých obyvateľov Jablonice, môže to byť brané aj ako referendum,“ vysvetlil Erik Zámečník. Aktivisti podpisy zbierali pred obecným úradom, no rozdelili a aj do ulíc smerom na Cerovú a Trnavu a osobne s podpisovými hárkami navštevovali jednotlivé domácnosti.

Rôzne čísla

Jabloničania sa obchvatu dožadovali v minulosti už niekoľkokrát, naposledy išiel list na ministerstvo vlani v marci. Starosta Silvester Nestarec však dostal odpoveď, že štúdia realizovateľnosti z roku 2017 opodstatnenosť výstavby obchvatu v Jablonici nepreukázala. Podľa ministerstva prejde dedinou za 24 hodín 6280 až 7470 vozidiel, z toho 1640 až 1690 s hmotnosťou nad 3,5 t. To podľa kompetentných predstavuje kapacitne vyhovujúcu funkčnú úroveň. Aktivisti však disponujú celkom inými číslami. Vlani 6. apríla urobili vlastný monitoring a od 5. do 23. h rátali vozidlá, ktoré prešli obcou. Za 18 hodín ich bolo viac ako 10 tisíc, pričom nákladných narátali vyše 20 %!

Aj tragická skúsenosť…

Ľudia, ktorí prichádzali podpisovať petíciu, neskrývali svoje sklamanie z nečinnosti štátu. „Podporil som petíciu, pretože tu žijem a viem, aká katastrofálna situáciu tu je. Bojíme sa prejsť na druhú stranu cesty, ísť po dedine na bicykli. Hlavne pre dôchodcov, ktorí chodia pomalšie, je to stresujúce. Naša rodina má, žiaľ, aj priamu a veľmi tragickú skúsenosť – môj dnes už nebohý strýc jazdil na bicykli a na križovatke ho zrazil kamión,“ uviedol Daniel. Pod petíciu pridala svoj podpis aj Blanka. „Podporila som petičnú akciu aj so svojou rodinou. Máme tu cestu I. triedy, ktorá je nebezpečná. Premávka je tu taká hustá, že niekedy čakáme aj 15 minút, kým sa nám podarí prejsť na druhú stranu,“ prezradila.

Svetová rarita?

Nielen chýbajúci obchvat však trápi Jabloničanov. Problémom je aj most, na ktorom sa dva cestné pruhy zbiehajú do jedného. Výsledkom sú kolóny áut, ktoré sa tvoria pred mostom. Aktivisti tvrdia, že medzinárodná cesta, ktorá vedie cez jednopruhový most, je svetovou raritou. Podľa rezortu dopravy by celý problém v Jablonici vyriešilo rozšírenie mosta, s čím sa však miestni nestotožňujú. Upozorňujú, že cesta je nielen úzka, ale keďže nebola ani stavaná na ťažké kamióny, jej povrch je značne zdeformovaný.

O pomoc sa snaží aj župa 

Aktivistov prišiel podporiť aj župan TTSK Jozef Viskupič. Zároveň ich pozval na úrad do Trnavy, kde im chce prezentovať všetky kroky, ktoré podnikol na zlepšenie dopravnej situácie v obci. Župan uviedol, že cestu od Trnavy až po Holíč, resp. hranicu s ČR, považuje TTSK z hľadiska riešenia dopravy za prioritný úsek, a most v Jablonici označil za jednu z najväčších infraštruktúrnych „porúch“.  „Aby sa medzinárodná kamiónová doprava na ceste I. triedy zbiehala z dvoch pruhov do jedného, je v 21. storočí neudržateľné,“ zdôraznil župan.

Blokáda v máji

Riešenie dopravného problému v Jablonici je v kompetencii Slovenskej správy ciest. Tá má v investičnom pláne zaradený projekt cesty I/51 Senica – Jablonica – Trstín, ktorý je rozdelený na 4 stavby. V súčasnosti je zo strany SSC zabezpečovaná príprava projektovej dokumentácie na prvú stavbu, ktorou je  obchvat Senice. Ten má na tomto cestnom ťahu prioritu. Obchvat Jablonice je zaradený v investičnom  pláne ako druhá stavba, štúdia realizovateľnosti však odporúča jeho výstavbu až v dlhodobom výhľade. S tým sa ale  Jabloničania nehodlajú zmieriť. Petíciu odovzdajú na ministerstve dopravy a ak nebude vybavená kladne, 17. mája sa chystajú dopravu na ceste I/51 zablokovať.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top