Connect with us

Bojujú za záchranu kaštieľa

Spravodajstvo

Bojujú za záchranu kaštieľa

Bojujú za záchranu kaštieľa

VEĽKÉ LEVÁRE (mk, ts) – Nový starosta Veľkých Levár Richard Nimsch už pri svojej kandidatúre na post hlavného predstaviteľa obce avizoval, že sa bude zasadzovať o záchranu levárskeho kaštieľa. Odvážnu ambíciu sa snaží napĺňať od prvých dní vo funkcii.

„Ešte v decembri 2018 som požiadal správcu kaštieľa, parku a budovy ,mešťanky´, ktorým je Univerzitná nemocnica Bratislava, o stretnutie. Cieľom bolo vypočuť si zámery správcu a vlastníka, informovať ho o žalostnom stave tohto kultúrneho a historického dedičstva, a vyjadriť náš záujem o spoluprácu pri záchrane areálu,“ prezradil starosta. Tlak na zodpovedných pokračuje aj v tomto roku. V piatok 25. januára sa starosta na pôde UNB stretol s riaditeľkou nemocnice a s jej ekonomickým námestníkom, v uplynulých dňoch sa ďalšie stretnutie konalo na radnici vo V. Levároch. „Podarilo sa naštartovať kroky smerujúce k tomu, že vlastník budov – Slovenská republika v zastúpení Ministerstva zdravotníctva SR – už nemá ďalej záujem vlastniť predmetný majetok a začne s procesom ponukových konaní v zmysle platnej legislatívy o správe majetku štátu.  K osudu kaštieľa sa pravidelne bude stretávať pracovná skupina a zo zasadnutí budem dostávať aktuálne informácie. Zároveň som dostal prísľub, že bude opravená poškodená strecha severného krídla,“ uviedol R. Nimsch.

Starosta obce si uvedomuje, že záchrana kaštieľa bude behom na dlhú trať. Podstatné však preňho je, že si kompetentní uvedomili existenciu kultúrnej pamiatky, ktorá si vyžaduje  pozornosť a starostlivosť. Obec sa o kúpu kaštieľa a jeho areálu usilovať nebude, pretože rekonštrukcia pamiatky je vysoko nad možnosti samosprávy, navyše eurofondy pri obnove kultúrneho dedičstva na obce Bratislavského kraja nemyslia. „Určite sa však budeme snažiť o to, aby areál ešte skôr, než sa ocitne v súkromných rukách, mohli využívať aj naši občania, s tým, že pomôžeme pri jeho údržbe. Nechcem zatiaľ špekulovať o budúcom využití kaštieľa a jeho okolia. Pre mňa je nateraz dôležité, že vlastník a správca s nami otvorene komunikujú, oceňujú našu angažovanosť, začínajú konať a my môžeme byť pri tom,“ zdôraznil R. Nimsch.

foto: wikimedia.org

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top