Connect with us

Inštruktorka severskej chôdze Martina Hesková: Nordic walking rozjasňuje myseľ a upokojuje dušu

Rozhovor

Inštruktorka severskej chôdze Martina Hesková: Nordic walking rozjasňuje myseľ a upokojuje dušu

Inštruktorka severskej chôdze Martina Hesková: Nordic walking rozjasňuje myseľ a upokojuje dušu

Zima sa už onedlho skončí, a to je ideálny čas začať zhadzovať kilá navyše, ktoré sme nabrali počas Vianoc či fašiangov. Možností je veľa a jednou z nich je určite aj severská chôdza – nordic walking. Propagátorka tohto športu  Martina Hesková z Brodského vás naučí ako na to, aby vaše prechádzky so špeciálnymi chodeckými palicami boli čo najefektívnejšie. S kurzami začína už v marci.

 Nordic walking je pomerne mladý šport, ktorý sa objavil v 20. rokoch minulého storočia vo Fínsku. Spomínate si na to, kedy a ako ste sa k nemu dostali?

Po skončení Obchodnej akadémie v Senici som dlhší čas pôsobila v zahraničí, v nádhernom Taliansku a tiež v americkom Aspene, v štáte Colorado. Nečakané rodinné udalosti však ukončili môj nomádsky a bezstarostný život a nasledovala cesta späť domov na Slovensko. A tu sa začína aj príbeh o mne a nordic walkingu. Pracovný stres, popôrodné kilá navyše a menšie zdravotné problémy začali negatívne ovplyvňovať môj život a ja som hľadala spôsob, ako sa vrátiť do svojho „ja“. Okolie mojej rodnej obce Brodské, nádherné lesy, rieka Morava a jej staré ramená – to všetko priam vyzýva na prechádzky. A tak sa z bežných prechádzok na vyvetranie hlavy stala každodenná 5-kilometrová túra s nesprávnymi paličkami a vtedy ešte bez akejkoľvek znalosti techniky. Myslím, že po tento bod prišlo veľa čitateliek. Napriek pravidelným prechádzkam a pozitívnym účinkom na odbúranie stresu  moje popôrodné kilá a bolesti kĺbov zostávali. Moja sestra vtedy prišla z liečenia vo Vysokých Tatrách a rozprávala mi o nordic walkingu. Bola to jedna z liečebných procedúr pre pacientov s kardiovaskulárnym ochorením. Vždy som inklinovala k športu, a preto som sa začala o tento šport zaujímať hlbšie. A nič lepšie ma nemohlo stretnúť.

Čo ste pri svojom bádaní objavili?

Dozvedela som sa, že tento šport má na Slovensku svoju základňu, inštruktorov a výborne fungujúci systém kurzov. Tak som ten inštruktorský kurz na jeseň 2018 sama úspešne absolvovala. Dnes patrím k akreditovaným inštruktorom SNWA (Slovak Nordic Walking Asociation), pôsobím v okresoch Skalica a Senica.

Komu je vlastne severská chôdza určená? Existujú v nej nejaké obmedzenia? 

Severská chôdza nordic walking je chôdza správnou technikou s použitím správnych nordic walking palíc. Tento šport lieči telo aj dušu. Chôdza je pre nás ten najprirodzenejší pohyb, a je to aj najjednoduchšia forma, ako sa udržať v kondícii. Hlavne v dnešnej dobe, kedy chodíme menej ako v minulosti, a častokrát aj na menšie vzdialenosti používame dopravné prostriedky. Civilizačnými chorobami, ktoré vznikajú v dôsledku nesprávnej životosprávy, nedostatku pohybu a s tým spojenou nadváhou, trpí čoraz viac ľudí. V tomto je severská chôdza jedinečná. Je určená pre všetky vekové kategórie, od detí, kde sa vďaka dnešným životným trendom čoraz častejšie stretávame s obezitou, cez tých, ktorí chcú začať s pohybom, odbúrať prebytočné tuky a riešiť zdravotný problém, až po seniorov, ktorých nordic walking dokáže udržať vo výbornej kondícii do vysokého veku. Je to pohybová aktivita pre všetkých, za každého počasia, bez ohľadu na vek, pohlavie aj fyzickú zdatnosť.

V čom pri tomto športe pomáhajú „paličky“?

Práve nordic walking paličky sú veľmi dôležité – umožňujú nám dodržať správnu techniku, ktorá prináša množstvo zdravotných benefitov. Ak by sme chceli spomenúť tie najdôležitejšie, je to hlavne prevencia a liečba srdcovocievnych ochorení, cukrovky, zvýšeného cholesterolu, nadváhy a obezity, neurologických ochorení, bolestí chrbta, alergií, astmy, porúch metabolizmu a trávenia či depresií. Severská chôdza je výborná pri rehabilitáciách pooperačných stavov pohybového aparátu, aj ako rekonvalescencia po operácii karcinómu prsníka.

Záhorie je vraj na nordic walking svojimi borovicovými lesmi a turistickými chodníkmi priam ako stvorené. Je to pravda?

Ideálnym terénom na nordic walking je rovina, prípadne nízke prevýšenie. Týmto sa okresy Senica a Skalica, ale aj Malacky, stávajú priam rajom pre túto pohybovú aktivitu. Je tu nespočetne veľa možností trás, ktoré sú navyše podčiarknuté krásnymi zákutiami našej prírody. Zaručujem, že nordic walking vás bude nesmierne baviť, pretože rozjasňuje myseľ, ozdravuje telo, skrášľuje tvár a vnáša pokoj do duše.

Mnoho ľudí by aj chcelo s týmto športom začať, no obávajú sa, že si nebudú vedieť poradiť so správnym držaním palíc a ďalšími dôležitými záležitosťami. Pomôcť by im mohli vaše kurzy…

Od marca tohto roku začíname realizovať minikurzy v Senickom a Skalickom okrese. Je to úvod do nordic walkingu pre všetkých, ktorí si chcú osvojiť základy tohto športu. Minikurz je vedený podľa štandardov International Nordic Walking Federation a obsahuje nácvik správnej techniky, informácie o zdravotných benefitoch a základné cvičenia. Dátumy kurzov a všetky ďalšie informácie nájdu záujemcovia na stránkach asociácie www.snwa.sk, kde sa v prípade záujmu môžu na kurz aj prihlásiť. Úžasné na tomto športe je, že sa dá robiť v každom počasí a nič špeciálne okrem nordic walking palíc nepotrebujete. Je dobré mať vhodnú obuv, odporúčam nepremokavé outdoorové polovičné topánky – ak však nechcete hneď investovať do kvalitnej obuvi, postačia vám aj akékoľvek tenisky. Špeciálne nordic walking palice vieme na našich kurzoch bezplatne zapožičať.

Práca inštruktorky nordic walking však nie je vašou jedinou aktivitou…

Okrem kurzov pod záštitou SNWA pripravujem vo vlastnej réžii poznávacie nordic walking výlety a zájazdy. V programe budú nádherné miesta Slovenska a Česka, ale aj viacdňové zájazdy, napríklad do Talianska, Slovinska a Rakúska. Taktiež rozbieham spoluprácu s deťmi, so seniormi v kluboch a ponúkam aj individuálnu spoluprácu pri zhotovovaní tréningových programov. Veľmi rada vám otvorím dvere do nordic walkingu, no vykročiť už musíte sami. Viac informácií nájdu záujemcovia na mojom facebookovom profile Nordic Walking MH.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Rozhovor

To Top