Connect with us

Aj Senica má svojho bobra…

Spravodajstvo

Aj Senica má svojho bobra…

Aj Senica má svojho bobra…

Neprekáža mu blízkosť supermarketu ani hlavnej cesty zaťaženej dopravou, z ktorej majú hlavy v smútku všetci Seničania. On si už zvykol. Reč je o bobrovi, ktorý sa objavil priamo v senickom potoku Teplica.

Bobor si svoju hrádzu stavia hneď vedľa nákupného centra Lidl. „Likviduje len porasty, s ktorými roky bojujú vodohospodári – iné dreviny tu už nemáme,“ uviedla Danka Ševčíková z Klubu ochrancov zelene KOZEL. Ďalšia ochranárka Ľubica Krištofová ju dopĺňa: „Je to taký inžinier – ekológ. Hrádzu si postavil nad výpusťou kanalizácie, aby mal čistú vodu pre seba. Kanalizácia funguje pri dažďoch, kedy je preťažená, a časť ide do potoka. A on to vie. Už sa mu aj podarilo trošku zdvihnúť hladinu vody vo večne suchých korytách Teplice…“

Takmer vyhynul…

Kým bobor začne s umiestňovaním stavby, preskúma lokalitu a zváži miestne pomery. Podľa o. z. KOZEL chodil na vybrané miesto už niekoľko rokov, stavať však začal až teraz. „Bobor je v Senici už dávnejšie, hlavne na menších prítokoch Teplice. Jeho výskyt je v našom regióne bežný, napriek tomu, že ešte v 80-tych rokoch 20. storočia sa u nás považoval za takmer vyhynutého živočícha,“ vysvetľuje D. Ševčíková. Dodáva, že ide o veľmi zaujímavé zviera, ktoré žije v kolónii a so svojím „partnerom“ zostáva po celý život: „Teraz nastáva ich aktívne obdobie. Stavajú hrádze a pripravujú sa na párenie. Nevieme, koľko bobrov je reálne v Teplici – zahliadla som jedného s drevom v papuli. Bol to pravdepodobne samček, pretože bobrie hrádze vraj stavajú najmä samice a samce im prinášajú drevo.“ D. Ševčíkovej sa neobvyklé zdá to, že také plaché zviera, akým je bobor, si buduje hrádzu na mimoriadne frekventovanom mieste. „Myslím si, že ide o mladého bobra, ktorý si potreboval nájsť vlastné teritórium pre svoju rodinu a vybral si práve túto lokalitu,“ dodáva. Hoci je prítomnosť bobra vo vodných tokoch neraz prijímaná s rozpakmi, keďže toto zvieratko spôsobuje škody na drevinách, treba si uvedomiť, že ide o zákonom chráneného živočícha, ktorého spoločenská hodnota je okolo 1000 €.

Foto: D. Ševčíková

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top