Connect with us

V Kútoch napreduje budovanie múzea a komunitného centra

Spravodajstvo

V Kútoch napreduje budovanie múzea a komunitného centra

V Kútoch napreduje budovanie múzea a komunitného centra

KÚTY (mk) – Dobrovoľníci z občianskeho združenia Pjekné mjestečko pokračujú v budovaní komunitného centra a múzea. V tomto roku sa im podarilo výrazne pokročiť dopredu a vďaka Nadácii VÚB zrealizovať na objekte rozsiahle rekonštrukčné práce.

„Múzeum prešlo za posledné mesiace výraznými premenami. Zrealizovalo sa podrezanie celej stavby, rekonštrukcia okien a kompletná rekonštrukcia vnútorných omietok aj podláh v celom objekte. Tieto práce sme mohli vykonať aj vďaka grantu z Nadácie VÚB, ktorý nám výrazne pomohol zafnancovať materiál potrebný na rekonštrukciu,“ uviedol Filip Húšťava, ktorý stál za zrodom celého projektu. Ako sám priznáva, vybudovanie múzea a komunitného centra v Kútoch je projekt veľký a odvážny. „Som presvedčený, že bude mať kľúčový význam nielen pre obec Kúty, ale aj z hľadiska širšieho regiónu. Pôvodná myšlienka bola zachrániť tradičné obydlie obce z konca 19. storočia a priblížiť ho verejnosti. Nechceme však budovať len neosobné múzeum, ale miesto,  kde to tradičné a historické akosi samo prichádza k človeku,“ vysvetľuje Filip.

Múzeum s komunitným centrom bude nielen zázemím pre aktivity samotného združenia, ale malo by byť živým priestorom aj pre zmysluplné aktivity miestnych remeselníkov, umelcov a ďalších aktívnych ľudí. Prvým krokom bolo odkúpenie spomínaného historického objektu s veľkou záhradou, do ktorej bola umiestnená celodrevená zrekonštruovaná stodola z roku 1820. Tú združenie zachránilo vďaka tomu, že sa dostala do vlastníctva obce. „Chceme ju zakomponovať do projektu komunitného centra a časom do nej vrátiť život. Určite bude skvelé prísť na letné kino, besedu pri cimbale či na vernisáž výstavy miestnych umelcov do starej typickej stodoly. A neskôr možno budeme môcť zažiť aj svadbu či rodinnú oslavu pod dvesto rokov starými trámami,“ hovorí F. Húšťava.

Vďaka rôznym grantom, finančným zdrojom členov združenia, dvom percentám z daní a darom fanúšikov združenie doteraz zrealizovalo množstvo práce na oboch historických objektoch. V tomto roku bola pozornosť venovaná predovšetkým budove múzea, kde sa s rekonštrukciou výraznejšie podarilo posunúť dopredu. Do konca roka sa chcú členovia združenia sústrediť na interiér a pripraviť ho tak, aby na Kúcanské hody v budúcom roku mohlo byť múzeum s dobovým zariadením sprístupnené verejnosti. „Pri stodole nás brzdia neuveriteľné byrokratické problémy so stavebným povolením. Teší nás však, že naše aktivity získavajú ohlas u verejnosti. Štáb RTVS nás dokonca vybral do projektu „Hranice v srdci“, za ktorým sa skrýva dokumentárny cyklus pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa,“ prezrádza Filip. Spomínaný cyklus mapuje komunity žijúce na česko-slovenskej hranici, ktoré nejakým spôsobom navzájom spolupracujú a inšpirujú sa jedna od druhej. Okrem o. z. Pjekné mjestečko sa na nakrúcaní zúčastnil aj spriatelený mužácký zbor zo Starej Břeclavi. „Náš diel by mal byť odvysielaný koncom januára,“ dodáva F. Húšťava.

foto: Zábery z nakrúcania RTVS

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top