Connect with us

Turistov bude voziť vláčik Sváko Ragan

Spravodajstvo

Turistov bude voziť vláčik Sváko Ragan

Turistov bude voziť vláčik Sváko Ragan

BREZOVÁ P./B.  – Občianske združenie Veterány.EU chce obnoviť dopravu na lokálnej železničnej trati Jablonica – Brezová. Občania sa na sociálnej sieti mohli zapojiť do ankety, cieľom ktorej bolo vybrať pre sezónny vlak názov. S prevahou zvíťazil Sváko Ragan.

Pravidelnú osobnú dopravu na trati Jablonica – Brezová pod Bradlom zrušili pre nerentabilnosť pred 15 rokmi. Aktivisti sú však presvedčení, že Štefánikov kraj má množstvo pamiatok aj podujatí, ktoré môže ponúknuť návštevníkom, a na dopravu turistov do regiónu by mohol byť využívaný sezónny vlak. Podobne na Záhorí funguje turistický vláčik Záhoráčik, ktorý má za sebou už dve úspešné sezóny. Prevádzka vlaku z Jablonice do Brezovej by mala stáť približne 35 tisíc € a na jej financovaní by sa mali podieľa miestne i krajské samosprávy. V návrhu cestovného poriadku sa ráta s tromi pármi spojov každú sobotu v období od mája do októbra.

V pondelok 12. novembra sa na pôde ministerstva dopravy konalo pracovné stretnutie, ktorého témou bolo práve oživenie osobnej dopravy na trati 117. Na rokovaní sa zúčastnili zástupcovia ministerstva, ZSSK, mesta Brezová pod Bradlom, obce Hradište pod Vrátnom a predstavitelia OZ Veterány.EU. Občianske združenie v úvode predstavilo svoj projekt a Železničná spoločnosť Slovensko následne informovala o možnostiach poskytnutia motorových vozňov pre prevádzku na tejto trati. „Vedia poskytnúť aj vozeň radu 812, ktorého prevádzka by vyšla lacnejšie. Vyžadovalo by si to však úpravu cestovného poriadku, ktorý je navrhnutý v projekte,“ uviedol predseda o. z. Veterány.EU Jaroslav Filo.

Obce z Trnavského kraja aktuálne čakajú na odpoveď TTSK ohľadom podpory projektu. Mesto Brezová pod Bradlom, ktoré pre zmenu čaká na odpoveď Trenčianskej župy, navrhlo aj iné alternatívy rozsahu prevádzky osobnej dopravy. Ministerstvo dopravy sa vyjadrilo, že nemôže finančne podporiť sezónnu dopravu, je však ochotné prispieť na mimoriadny vlak na pietnu spomienku k 100. výročiu úmrtia generála Štefánika, ktorá sa bude na Bradle konať 4. mája 2019.

„Na základe výsledkov rokovania sme si u ZSSK nechali vypracovať novú kalkuláciu a predbežný cestovný poriadok na tri rôzne varianty sezónnej prevádzky, ktorú následne zašleme predstaviteľom samospráv na rokovanie. Počítame s tým, že ráno by vláčik mohol vyrážať už z Kútov a posledný spoj z Brezovej by z Jablonice pokračoval až do Kútov,“ dodal J. Filo. Otázka prevádzky sezónneho turistického vláčika tak naďalej zostáva otvorená. Verejnosť je myšlienke naklonená, o čom svedčí aj účasť v ankete, pri ktorej občania hľadali meno pre vlak. Po Svákovi Raganovi druhý najvyšší počet hlasov získala Štefánikova strela, na tretej priečke skončil Podbradliansky motoráčik.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top