Connect with us

Seničan Jojo Belan s titulom Barber roka!

Téma

Seničan Jojo Belan s titulom Barber roka!

Seničan Jojo Belan s titulom Barber roka!

Aj muži majú svoj svet. Špeciálne miesto, kde môžu relaxovať, a odkiaľ často odchádzajú so zdvihnutým sebavedomím. Barbershop je čisto mužská záležitosť a šikovný barber vie, ako zo svojho zákazníka urobiť štýlovo a vkusne upraveného muža. Presne o to sa snaží aj Seničan Jozef Belan alias Jofre Barber. Vo svojom odbore nie je žiadne béčko.  Práve naopak – len pred niekoľkými dňami sa stal držiteľom prestížneho medzinárodného titulu Barber roka.

 Určite mnohí sa pri slove barber pozastavia. V minulosti sa totiž vykonávateľovi tejto profesie hovorilo jednoducho holič. Je v tom nejaký rozdiel? „Jediný rozdiel medzi je ten, že barber je medzinárodný názov, a holič, resp. barbier, je náš, domáci, slovenský,“ prezrádza Jojo (24). Keď skončil obchodnú akadémiu, netušil, čomu sa bude ďalej venovať. Aj keď, isté náznaky tu boli: „Už keď sme boli mladší chalani, strihali sme sa navzájom, a väčšinou som mal strojček v ruke ja. Vyskúšal som veľa zamestnaní, no stále som sa hľadal. Skúšal som aj tetovať, ale potom, ako som sestre vytetoval na nohu machuľu, som to vzdal. A rozhodol som sa, že si kúpim profesionálne holičské strojčeky. Tak to začalo…“ Začiatky boli dosť ťažké, keďže strihával v chladnej garáži. No potom nadviazal kontakt s Marošom Ihnátom a Maťom Sabom, ktorí sú zakladateľmi firmy MMG Freedom Barbers. „Jediné čo som u nich spočiatku robil, bolo umývanie šálok, zametanie a umývanie hláv. No ďakujem za to, pretože si vďaka tomu túto prácu extrémne vážim,“ zdôrazňuje Jojo.

Očaril svetovú špičku

Strihať v holičstve začal naplno po prvom vyhratom Barber Battle vo februári tohto roka. Súťaž bola súčasťou medzinárodného veľtrhu kozmetiky Interbeauty a sily si na nej merali talentovaní barberi z rôznych kútov ČR a Slovenska. V kreslách porotcov sedeli svetové barbarské špičky Josh O´meara-Patel (Anglicko), Dennis Da Costa (Holandsko) a írsky majster z roku 2016 Micky Graham. Jojovi sa darilo a zvíťazil.  V sobotu 6. októbra sa v Inchebe uskutočnil 2. ročník súťaže a bola to nielen ukážka aktuálnych barber trendov, ale aj šikovných rúk najlepších slovenských a českých holičov. Súťažilo sa v 5 kategóriách, napr. klasický pánsky strih, barbergirl či hairtattoo design. „V porote sedeli uznávaní britskí barberi z Menspire Academy, ktorí súťažiacich nepoznali, rozhodovali sa podľa svojich vlastných kritérií. Po vyhlásení výhercov sa víťazi prvého a druhého ročníka stretli vo finále – v Súboji titanov. Tam bola téma „Freestyle“, čo znamená, že každý mal dať to najlepšie zo svojich schopností a preniesť to do účesu. Mne sa podarilo získať prvé miesto a vyhrať titul Barber roka 2018,“ prezradil Jojo.

Cibule a dlhšie brady? Zabudnite!

Na Slovensku v minulosti bývalo množstvo holičstiev. Tí skôr narodení si určite pamätajú chlapíkov v bielych plášťoch s majstrovským ovládaním britvy, ktorú neustále ostrili na koži.  Postupom času však holičstvá nahradili kadernícke salóny. Až v poslednom čase sa holiči znovu vracajú k svojmu remeslu. Veľký boom prišiel vlani, kedy sa na Slovensku otvárali holičstvá ako na bežiacom páse. Podľa Joja je to spôsobené aj tým, že muži sa začali o seba viac starať, čo oceňuje aj nežné pohlavie. Jozef pri svojej práci využíva starú školu, no preferuje novšie trendy.  „Vždy sa spýtam klienta, a každý má na výber.  Ja sám sa učím stále, lebo noviniek neustále pribúda,“ zdôrazňuje. A ochotne sa s nami podelí aj o pár tipov: „Aktuálne sú v móde vystrihané boky a vrch na francúzsky crop, čo znamená všetky vlasy dopredu s nejakou textúrou. Vracajú sa však aj klasické dlhšie pánske strihy. Naopak, v aute sa ocitli konečne tzv. cibule a rovnako aj dlhšie brady.“

Nožnice, britvu, ani holiaci strojček Jojo rozhodne v najbližších rokoch povesiť na klinec nemieni – z úspechu sa veľmi teší, vraj preňho znamená viac, ako si ktokoľvek dokáže pomyslieť. A jeho plány do budúcna? „Poviem len to, že prídu veľké veci,“ dodáva tajnostkársky…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top