Connect with us

Aj takto sa varí v školskej jedálni!

Spravodajstvo

Aj takto sa varí v školskej jedálni!

Aj takto sa varí v školskej jedálni!

KOŠARISKÁ (mk) – Nátierka z červenej šošovice, poctivý hovädzí vývar s mäsom z farmy či cestoviny z ekologicky pestovanej dvojzrnky, ochutené tvarohom, medom a orechmi. Aj takto môže vyzerať desiata a obed v školskej jedálni. V kopaničiarskej obci Košariská sa rozhodli dokázať, že škola môže chutiť a začali variť po novom.

O školskom stravovaní sa v poslednej dobe veľa hovorí a píše, a to nielen v súvislosti s bezplatnými obedmi, ktoré školákov čakajú od budúceho roka. Pozornosť sa sústreďuje aj na kvalitu jedál. Školy často pripomínajú, že cena stravnej jednotky je nízka a vyčariť tak na obed jedlo chutné, výživné a zároveň zdravé je tak trochu alchýmia. V Košariskách to zobrali z trochu iného konca. Vedia, že spomienky na jedlo zo škôl nebývajú najpríjemnejšie, a preto sa to rozhodli zmeniť. „Našimi dochucovadlami sú len soľ, korenie, bylinky, citrón a med. Energiu namiesto pridaného cukru dodávame ovocím a zeleninou. Mäso sa snažíme nakupovať u lokálnych dodávateľov. Cestoviny a múku používame hlavne tú našu, z ekologického pestovania dvojzrnky priamo v Košariskách, a zahusťujeme zemiakom, strukovinami či pohánkou,“ informuje škola na facebookovej stránke obce.

Deťom v Košariskách sa vďaka týmto zmenám na tanier vrátili strukoviny, tekvica, cvikla či cuketa. Jedáleň stavila na čerstvosť, sezónnosť a kvalitu potravín priamo z kopaničiarskeho kraja, a to sa rozhodne vyplatilo. Deti si totiž pýtajú dupľu, rodičia recepty a okolité školské jedálne majú silnú inšpiráciu…

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top