Connect with us

Rómsky raper Čavalenky: Kto stratí nádej, stratí sám seba…

Kultúra

Rómsky raper Čavalenky: Kto stratí nádej, stratí sám seba…

Rómsky raper Čavalenky: Kto stratí nádej, stratí sám seba…

Rudo Danihel alias Čavalenky je raper, ktorý žije v Holíči. Na hudobnej scéne sa pohybuje už nejaký ten piatok a vďaka svojim textom, ktoré neraz tnú do živého, si získava stále viac fanúšikov. Nedávno vypustil do sveta nový videoklip k singlu „Príbeh drog“, v ktorom otvorene popisuje život drogových dílerov.

„Hudba ma sprevádza odmalička, už v útlom veku sme počúvali legendy rapu 2PAC, WU TANG CLAN a iné americké hviezdy, zo slovenských to boli Zvuk Ulice, Názov Stavby, Kontrafakt, Lúza a veľa ďalších pouličných rapov, ktoré opisovali ťažký život obyčajných ľudí,“ prezradil Čavalenky. Čo vlastne toto jeho umelecké meno znamená? „Keď sa ti niečo podarí, zarobíš peniaze, alebo si kúpiš nové botasky či retiazku, respektíve to, čo sa ti páči, vyjdeš von do ulíc a niekto si to všimne, namiesto toho, aby ti povedal „ty vole“, „to je husté“ alebo „pecka“, počuješ povedať „čavalenky“. Vlastne to znamená údiv alebo uznanie,“ vysvetlil Rudo.

Každý môže podľahnúť…

Čavalenky vyrastal v malom meste, o to ťažšie preňho bolo presadiť sa. On sám  zdôrazňuje, že nereprezentuje žiadnu skupinu, nepovažuje sa za mesiáša, a ani sa nasilu nesnaží preraziť. „Za svoj úspech vďačím hlavne ľuďom, ktorých mám okolo seba, ktorí mi pomohli dostať moju hudbu medzi verejnosť. Všimli si ma raperi, ktorých som sám počúval, za čo im v konečnom dôsledku ďakujem,“ uviedol.  Jeho pesničky odrážajú tvrdú realitu života obyčajného človeka. Otvorene v nich hovorí o pouličnom živote, práci za pár eur, o chudobe, z ktorej sa dá len ťažko vymaniť, aj o dôsledkoch, ktoré to so sebou nesie, vrátane kriminality. „S kriminalitou sa človek stretáva každý deň, vidíš ju, keď ideš autobusom do práce, keď sa pozeráš z okna a keď popoludní zapneš TV, je v seriáloch zastrelených X ľudí. V mojich textoch síce opisujem život ako ho vidím, ale netýka sa to len Rómov, týka sa to každého. Lúpežné prepadnutie znázornené v klipe Stereotyp poukazuje na to, že každý môže podľahnúť a uchýliť sa k zúfalému činu, ako je prepadnutie nočného baru,“ pripomína Čavalenky.

Zásobovať ľudí pravdou

Piesne holíčskeho rapera však nie sú len o bezútešnom živote, ale aj o nádeji. Napríklad z pesničky „Neopúšťaj sa“ zaznieva, že treba každý deň bojovať, pretože len tak sa dá prežiť. „Princíp mojich textov je ten, aby sa z nich človek poučil. Človek, ktorý stratí nádej, stratí sám seba,“ zdôrazňuje Čavalenky. Aktuálne je vonku jeho nový videoklip s názvom Príbeh drog, v ktorom popisuje život dílerov. „Chlapci na ulici, Stereotyp, Neprohrát, Najsilnejší žena, Posledná spovjeď, Príbeh drog – o všetky tieto skladby sa po vizuálnej stránke postaral záhorácky vedúci „Zmatekstudio“, ktorého týmto pozdravujem. Nesmrteľný beat ošéfoval DJ Hallabeat,“ prezradil Čavalenky. A jeho plány do budúcnosti? „Môj zámer zostáva stále ten istý – chcem zásobovať ľudí pravdou, ktorú sa boja, alebo hanbia povedať. Týmto pozdravujem všetkých svojich fanúšikov, pretože vďaka nim robím to, čo robím,“ dodáva.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Kultúra

To Top