Connect with us

Voda, bahno a veľké škody…

Spravodajstvo

Voda, bahno a veľké škody…

Voda, bahno a veľké škody…

Po mimoriadne horúcom a suchom lete sa začiatkom septembra konečne rozpršalo, a to poriadne! Obrovské škody vo viacerých záhorských obciach napáchali búrky sprevádzané intenzívnym lejakom. Z polí sa do dedín valila voda a bahno, ktoré zaplavovali cesty, chodníky a priekopy, ničili záhrady a vytápali pivnice rodinných domov.

S príchodom septembra prihrmeli na Záhorie početné búrky s prívalovými dažďami. Niektoré obce obišli, v iných len postrašili. vo viacerých však zanechali hotovú spúšť. V Dojči prišiel lejak v pondelok 3. septembra 10 minút po 21. h. „Časť Kolónia zaplavilo, bolo tam asi 30 cm vody, k tomu blato z polí, ktoré zmietlo aj zvyšky úrody. Na ceste bolo vidno celé kukuričné klasy,“ uviedla starostka Slavomíra Melišová. Popri zaplavení komunikácií prívalový dážď spôsobil aj upchatie odvodňovacích kanálov a prepadnutie cesty, ktorá je výjazdom z obce na štátnu cestu. „Potok sa, našťastie, nevylial, no ako voda opadla, zistili sme, že sú narušené brehy a hrozia zosuvy svahov, takže situáciu riešime s vodohospodármi.“  Hneď v pondelok obec vyhlásila mimoriadny stav, ktorý spolu s odstraňovaním následkov povodne trval ešte v stredu 5. 9. „Pri likvidácii škôd pomáhali dobrovoľní hasiči z Dojča, Koválova aj Š. Humeniec, cestári, pomocnú ruku podala spoločnosť Kutlak, s. r. o., Vach s.r.o., HaZZ zo Senice, SUC TT a zapojili sa prakticky všetci, ktorí bývajú v tejto časti obce. Všetkým dobrovoľníkom patrí poďakovanie,“ dodala starostka.

Čistenie ide do tisícov eur

Okrem Dojča v noci z pondelka na utorok bojovalo s vodou a bahnom  aj Letničie, Štefanov či Petrova Ves. „Búrka, vodný živel a prúd bahna z polí napáchali veľké škody. Ráno nám poskytlo smutný pohľad na zničené cesty, chodníky, záhrady, niekde aj zatopené pivnice rodinných domov,“ napísal na sociálnej sieti starosta Petrovej Vsi Štefan Beňa. Pre Záhorák uviedol, že sa im podarilo napraviť aspoň najakútnejšie problémy, zvyšné nápravné opatrenia budú robené postupne. „Len samotné čistenie ide do tisícov eur, ďalšie škody zatiaľ nie sú vyčíslené. Pomáhali sme si všetci navzájom, pridali sa aj dobrovoľní hasiči, roľnícke družstvo, ktoré poskytlo techniku, či cestári, keďže do obce sa určitý čas nedalo dostať a bolo treba sprístupniť komunikácie. Všetci, ktorí zareagovali na výzvu a zapojili sa do brigády na odstraňovaní následkov tejto udalosti, si zaslúžia poďakovanie,“ zdôraznil Š. Beňa.

Rozdelené Letničie

Starosta Letničia Marián Dvorský uviedol, že tohtoročná žatva bola skôr ako po iné roky, úroda z polí je teda už pozbieraná a poľnohospodári pôdu skyprili: „Pri prívalovom daždi sa všetko z poľa pustilo do dediny. Potok prechádza celou obcou a keď sa k nám bahno dovalilo, dedinu to rozdelilo na spodnú a vrchnú časť. V spodnej potok nestačil vodu a bahno brať, takže sa celý vylial. Nánosy v uliciach miestami dosahovali až 70 cm, zaplavilo domy, pivnice a garáže, poškodilo brehy potoka, na ceste pri cintoríne zdevastovalo asfalt. Pri jednom rodinnom dome vznikla roklina, z ktorej sme vyviezli až 20 vlečiek hliny,“ uviedol starosta.

Okrem občanov a miestnych hasičov sa na odstraňovaní škôd podieľali aj hasiči z Radimova, ktorí Letničiu poskytli cisternu.  Obec sa o získanie vlastnej cisterny snaží už niekoľko rokov, zatiaľ neúspešne. „Za obetavosť a pomoc pri odstraňovaní následkov patrí všetkým veľká vďaka,“ zdôraznil starosta. Zároveň priznal, že mu vo viacerých ohľadoch už došla trpezlivosť, pretože takú istú situáciu zažil v roku 2013.  Takýmto problémom by sa podľa neho dalo zabrániť,  keby poľnohospodári na poliach okolo dediny pestovali plodiny, ktoré by boli schopné vodu a blato pri prívalových dažďoch zadržiavať. „Poľnohospodári nám síce na odstránenie škôl poskytli techniku, oveľa lepšie by ale bolo, keby sme takéto udalosti vôbec nemuseli zažívať,“ dodal M. Dvorský.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top