Connect with us

Podporte kopčiansku lipu!

Spravodajstvo

Podporte kopčiansku lipu!

Podporte kopčiansku lipu!

KOPČANY (rz) – Už len necelý mesiac zostáva do ukončenia hlasovania, ktoré rozhodne o víťazovi ankety Strom roka. Medzi tohtoročnými finalistami je aj 250-ročná lipa z Kopčian, ktorá rastie pri Kostole sv. Margity Antiochijskej.  

 V poradí už 16. ročník ankety odštartoval na festivale Pohoda. Ešte predtým však mohli jednotlivci, mestá, obce, školy, firmy i organizácie prihlásiť do súťaže svoj obľúbený strom, pričom z prihlásených adeptov, ktorých bolo tento rok 48, odborná komisia vybrala 12 finalistov. Verejné hlasovanie bolo spustené 5. júla a ukončia ho 30. septembra. Hlasovať možno formou hlasovacieho lístka, sms, na webovej stránke www.ekopolisk.sk a aj na sociálnej sieti Facebook (www.facebook.com/nadacia.ekopolis). Vyhodnotenie súťaže, ocenenie víťazov a udelenie titulu Strom roka 2018 sa uskutoční v októbri. Víťazný strom dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko, finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 € a postúpi do súťaže Európsky strom roka. 300 € na ošetrenie dostanú aj stromy, ktoré skončia na 2. a 3. mieste.

Lipa veľkolistá v Kopčanoch je krásnym a jedinečným stromom Záhoria – obvod jej kmeňa je 210 cm a výška 20 m. Rastie na tichej lúke vedľa kostolíka z 9. storočia, ktorý je jednou z najstarších stavieb veľkomoravského pôvodu na Slovensku.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top