Connect with us

Neúcta, hanba, sklamanie…

Téma

Neúcta, hanba, sklamanie…

Neúcta, hanba, sklamanie…

Od vypuknutia Slovenského národného povstania uplynulo v stredu 29. augusta 74 rokov. Uctiť si toto výročie priamo do srdca povstania – Banskej Bystrice – chodievajú pravidelne aj Záhoráci. Priváža ich tam autobus, ktorý na tento účel vypravuje Ministerstvo obrany SR. Tento rok sa ale ľudia zo Záhoria na oslavy nedostali.

Dôvod? Rezort obrany zrejme šetrí a do Senice poslal starú karosu. Protifašistickí bojovníci sú skromní, vydržia aj nejaké to nepohodlie, problém však nastane, keď autobus začne štrajkovať. A presne to sa stalo. „O 6. h ráno sa do Senice zišli ľudia z obcí troch okresov, väčšinou dôchodcovia. Prišli napríklad z Petrovej Vsi, z Kopčian, 17 účastníkov dorazilo z Brezovej pod Bradlom. Na autobuse však tiekla voda, každých 20 kilometrov by ju bolo treba dolievať. Vodič, inak veľmi príjemný a ústretový vojak, robil, čo mohol, no žiaľ, nič to nebolo platné,“ prezradila tajomníčka Oblastného výboru SZPB Ľubica Krištofová.

Keďže náhradný autobus nebol k dispozícii, cesta na oslavy SNP sa nakoniec nekonala. V Senici zostalo 45 sklamaných a nahnevaných ľudí, z ktorých to viacerí komentovali slovami: „Hlavne, že sme v NATO a máme stíhačky…“

Foto: Ľ. Krištofová

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top