Connect with us

Bude kopčianska lipa Stromom roka?

Téma

Bude kopčianska lipa Stromom roka?

Bude kopčianska lipa Stromom roka?

Historická lipa veľkolistá, ktorá rastie pri Kostole sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch už 250 rokov, má šancu stať sa Stromom roka. Už 16. ročník ankety odštartoval na festivale Pohoda a kopčianska lipa je jedným z 12 finalistov súťaže. Víťazný strom bude reprezentovať Slovensko v ankete Európsky strom roka.

Cieľom ankety, ktorú si pod patronát zobral spevák Peter Lipa, je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie mohli svoj obľúbený strom do ankety prihlásiť do konca apríla a v máji vybrala odborná komisia zo 48 prihlásených stromov 12  finalistov. Verejné hlasovanie sa začalo 5. júla na festivale Pohoda a bude trvať do 30. septembra. Hlasovať môžete formou hlasovacieho lístka, sms, na webovej stránke www.ekopolis.sk a aj na sociálnej sieti Facebook (www.facebook.com/nadacia.ekopolis).

Vyhodnotenie celej súťaže, ocenenie víťazov a udelenie titulu Strom roka 2018 víťazovi, sa uskutoční v októbri. „Víťazný strom dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko, finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 € a postúpi do súťaže Európsky strom roka. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste, rovnako získajú 300 €, ktoré môžu byť použité  na ich ošetrenie alebo úpravu okolia,“ uviedol programový manažér Nadácie Ekopolis Milan Hronec.

Lipu veľkolistú v Kopčanoch do ankety nominovala Danka Ševčíková z o. z. KOZEL spolu s pedagogičkou a ochrankyňou prírody Ivonou Bolebruchovou. „Keď sme tvorili prihlášku, bola som presvedčená, že tento strom musí do finále postúpiť už len pre tú úprimnú láskavú energiu a nadšenie, čo sme do toho spontánne vkladali,“ uviedla D. Ševčíková. Lipa s obvodom kmeňa 210 cm a výškou 20 m stojí na tichej lúke vedľa kostolíka z 9.-10. storočia, ktorý je jednou z najstarších stavieb veľkomoravského pôvodu na Slovensku. Strom a kostol tak tvoria pre našu krajinu typickú sakrálnu dvojicu.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top