Connect with us

Kúsok voňavého Provensálska nájdete už aj na myjavských kopaniciach

Téma

Kúsok voňavého Provensálska nájdete už aj na myjavských kopaniciach

Kúsok voňavého Provensálska nájdete už aj na myjavských kopaniciach

V myjavskom kopaničiarskom regióne vyrástla doslova z roka na rok oáza voňavej krásy a pokoja. Má podobu nádherného fialového koberca,  utkaného z rastlinky netypickej pre tento región – levandule. Rozprávkovo krásne políčko patrí rodine Štorovcova nachádza sa v dedinke Poriadie.    

 Tatko Stano pracuje ako záchranár RZP v Myjave, mamina Zuzka – povolaním účtovníčka a ekonómka – je v súčasnosti na rodičovskej dovolenke. Spoločne vychovávajú svoje tri ratolesti: dvanásťročného Majka, osemročného Andrejka a jedenásťmesačného Riška. Ako sa v ich hlavách zrodila myšlienka založiť farmu VioletHill a pustiť sa do pestovania „kopanyčárskej levandule“?

„V roku 2016 sme boli na dovolenke v Chorvátsku a tam to vlastne celé vzniklo,“ hovorí Zuzka. Inšpirácia vraj prišla na tržnici v chorvátskom Trogire: „Bol tam stánok plný levandule a výrobkov z nej. Dovtedy sme nejako neprichádzali do styku s touto rastlinou. Možno aj dovolenková eufória však prispela k tomu, že obaja sme prepadli tomuto voňavému kvietku. Nakúpené levanduľové suveníry sme doma dlho ovoniavali. A asi vtedy sa zrodil ten prvotný nápad zasadiť si levanduľu aj doma.“

Keďže Štorovci v tej dobe prerábali dom a v pláne bol aj projekt na založenie záhrady, bolo jasné, že v záhrade bude mať levanduľa svoje miesto. Rodinka má však okolo domu veľký pozemok, a keď už levanduľa, prečo nie hneď vo väčšom! „Ani nevieme, ako sa to celé stalo, mali sme však obaja chuť skúsiť niečo, čo v tomto regióne nie je. Takže, keď sadiť, tak hneď pole. A bolo to,“ s úsmevom vysvetľuje Zuzka.

Informácie hľadali na internete

Voňavý sen mladej rodinky sa začal písať na jeseň pred dvomi rokmi. Odvaha skúsiť niečo nové bola iba základ, no kde je chuť, tam sa nájde aj spôsob… „Veľmi veľa sme čítali na internete. Hlavne zahraničné príspevky. Na Slovensku sú síce levanduľové farmy, ale viac tradičné sú v teplejších krajinách. Informácie tak máme výlučne z internetu a teraz už aj z vlastných skúseností. Každý, kto chce podnikať, musí na to prísť sám – ako sa hovorí, vychytať muchy. Nám nikto s ničím neradil, dokonca sme ešte nikdy neboli navštíviť podobnú farmu. Jednoducho sme to riskli. V októbri 2016 sme dali zorať záhradu a na jar 2017 sme zasadili prvých 800 sadeníc levandule,“ hovoria Štorovci.

Sadeničky doviezli zo zahraničia, ide o odrody šľachtené na tuhšie zimy. „Levandule sme teda dali do zeme a celý rok sa o ne starali. Na jar tohto roku sme netrpezlivo čakali, či nepomrzli. Našťastie, zima nebola až taká tuhá, takže v máji sme mohli už aj verejnosti ukázať našu levanduľovú minifarmu,“ dodáva Zuzka.

Levanduľa kvitne dvakrát do roka – prvý raz v máji-júni, druhý raz v auguste až septembri. Samozrejme, všetko závisí od počasia. Na farme VioletHill rodinka pestuje dva druhy levandule – jedlú a nejedlú odrodu. Jedlá levanduľa, u nás nazývaná aj lekárska, je vynikajúca do koláčov, zmrzlín, sirupov, džemov a rôznych iných pokrmov. Nejedlá levanduľa sa využíva výlučne na dekoračné účely – má niekoľkonásobne vyšší obsah silíc, a preto je vhodná napríklad do vrecúšok ako dekorácia,  do nahrievacích vrecúšok, sušených kytíc či do aromatických solí a šumivých bômb do kúpeľa. Štorovcilevanduľu pestujú na ploche 700 metrov štvorcových a svoje políčko pomaly rozširujú už aj z vlastných dopestovaných sadeníc. Prebytočné sadenice ponúkajú verejnosti na predaj. „Výrobky z našej levandule sú zatiaľ v štádiu testovania. Najskôr musíme zistiť, či je o čosi také vôbec záujem,“ vysvetľujú.

Lákala fotografov aj samozberačov

Kopaničiari si už na skutočnosť, že majú vo svojom regióne fialové políčko, zvykli. Ba sú z toho nadšení. „Na naše milé prekvapenie, verejnosť tento nápad privítala. To je tá odozva, ktorú potrebujeme, aby sme mohli pokračovať a ponúkať ľuďom poctivé výrobky z levandule. Táto voňavá rastlinka má, chvalabohu, veľké množstvo fanúšikov. Často sa stretávame s údivom, že na kopaniciach sa dá pestovať levanduľa. Je to netypické, ale ak sa správne staráte, a hlavne s láskou, tak to ide,“ hovorí Zuzka.

Levanduľa nemá len krásnu vôňu a liečivé účinky, je aj mimoriadne „fotogenická“. Inak povedané, fotenie v nej milujú fotografi aj tí, ktorí chcú mať na pamiatku fotky z takéhoto úžasného prírodného ateliéru. „Keď bola levanduľa v kvete, ponúkli sme verejnosti možnosť fotenia sa vo fialovom políčku. Denne sme tu mali fotografov a nadšencov na fotenie. Prišiel aj jeden fotograf, ktorý chystá knihu venovanú krojom Slovenska – fotil u nás myjavský a horehronský kroj,“ prezrádzajú Zuzka a Stano.

Po ukončení fotenia usporiadali aj samozber levandule, a výsledok ich prekvapil i potešil zároveň. „Stretli sme sa s takým úspechom, že sme termín samozberu museli zrušiť. Už totiž nebolo čo zberať, všetko sa vyzbieralo. Každý, kto u nás bol, odchádzal s radami, ako sa starať o sadenice, ktoré kúpil, a ako spracovať levanduľu, ktorú mal možnosť vlastnoručne si u nás nastrihať,“ dodávajú Štorovci.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top