Connect with us

Bojujú za vodovod pre Záhorie

Spravodajstvo

Bojujú za vodovod pre Záhorie

Bojujú za vodovod pre Záhorie

MALACKY (rz) – Letná sezóna je z hľadiska zásobovania pitnou vodou pre viacero našich obcí kritickým obdobím. Horúce počasie spôsobuje vysychanie studní a občania tak musia spotrebu vody obmedzovať.  Problém by pomohol vyriešiť vodovod Malacky – Kúty…

„Problémy s vodou v tomto regióne pretrvávajú už roky. Viacero obcí má svoj vodárenský zdroj ešte stále napojený iba na studne, ktoré nie vždy majú dostatočnú výdatnosť. Obyvatelia tak musia pravidelne pred letom spotrebu vody obmedzovať, čo vzhľadom na 21. storočie považujem za absurdné,“ uviedol primátor Malaciek Juraj Říha. Práve on sa začal aktívne zasadzovať za obnovenie projektu vodovodu medzi Malackami a Kútmi. Táto myšlienka vznikla ešte v roku 2005,  ale zostala len na papieri. Stavba BVS „Malacky – Kúty, prívod vody“ dostala povolenie 30. apríla 2010, s prácami sa ale nezačalo, a keďže BVS nepredložila všetky potrebné doklady,  v septembri 2012 Okresný úrad životného prostredia v Malackách konanie vo veci predĺženia platnosti povolenia zastavil.

„Je potrebné, aby dotknuté obce získali napojenie vody z vodárenských zdrojov, ktoré majú zodpovedajúcu kvalitu aj kapacitu. Na dotiahnutie nového vodovodu treba približne 30 miliónov eur,“ uviedol J. Říha. Z pozície poslanca BSK aj primátora Malaciek je pripravený podporiť každú dobrú myšlienku, ktorá privedie do obcí na Záhorí pitnú vodu.

Dlhodobý plán BVS ráta s tým, že záhorské obce budú zásobované z bratislavského vodného zdroja Sihoť. Úseky Bratislava – Malacky a Kúty – Senica – Holíč sú už napojené, zostáva ešte spomínaný úsek Malacky – Kúty. Keďže však ide o náročnú investíciu, BVS chce vstúpiť do rokovaní s vedením Trnavského aj Bratislavského VÚC, a eventuálne aj so štátom, aby našla čo najprijateľnejšie riešenie.

Závod má aj vlastné riešenia

K obciam, ktoré každoročne v lete bojujú s nedostatkom pitnej vody, patrí aj Závod. „Naši poslanci v súčasnosti rozhodujú o postupe, ako bude obec riešiť tento problém v najbližšom období. Sme radi, že okrem rokovaní na obecnej úrovni sa táto téma rieši vďaka župným poslancom za náš obvod aj na úrovni BSK a BVS, a že sa primátor Malaciek aktívne zasadzuje za obnovenie projektu vodovodu medzi Malackami a Kútmi,“ uviedol na webstránke starosta Peter Vrablec. Obnovené rokovania podľa jeho slov prinášajú nový impulz a pre obec znamenajú novú nádej. „No aj v prípade úspechu môže zrealizovanie projektu trvať roky. Keďže obec sa nemôže spoliehať iba na sľuby, súbežne pripravuje aj vlastné riešenia. Na stole máme návrh rozšírenia zásobníka vody. Ten zabezpečí vyššiu akumuláciu vody v čase, keď je menšia spotreba, a následne ju bude možné využiť počas víkendov, kedy spotreba vody rapídne stúpa,“ dodal P. Vrablec.

 

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top