Connect with us

Záhorie je rajom chalupárov

Téma

Záhorie je rajom chalupárov

Záhorie je rajom chalupárov

V lete sa vo viacerých záhorských obciach počet obyvateľov výrazne zvyšuje.  Spôsobujú to chalupári, ktorí tu trávia nielen víkendy, ale často aj celé prázdniny. Záhorie je totiž vyhľadávanou destináciou pre chatárov a chalupárov, ktorí sem prichádzajú najmä z Bratislavy.

Chatári a chalupári pri výbere lokality uprednostňujú blízkosť vodných plôch, peknú prírodu a aj isté genius loci, teda špecifickú atmosféru oblasti. Niektorí dávajú prednosť rodinným domom priamo v obci, iní radšej volia samotu. Záujem je aj o chatové oblasti. V Borskom Svätom Jure majú chatárov aj chalupárov. Chatári sa sústreďujú najmä v lesoch rekreačnej oblasti Tomky. „Je tu asi 250 chát a u ich majiteľov zaznamenávame generačnú výmenu. Ľudia, ktorí sem chodili roky, teraz prenechávajú chaty deťom a vnúčatám, alebo ich predávajú,“ vysvetľuje starostka Anna Kratochvílová. Chalupárov zaujímajú hlavne domy v osadách, či už je to v časti Dolné Valy alebo Húšky. „Niekoľko rokov dozadu sme cítili určitú stagnáciu, o chatárčenie a chalupárčenie poklesol záujem. V súčasnosti však záujem o chaty a domy v obci opäť rastie,“ konštatuje A. Kratochvílová.

Ľudia ako všade inde

S chatármi a chalupármi obec väčšie  problémy nemá. Tie drobné rieši vzájomnou komunikáciou. „Najmä začiatkom roka musíme intenzívnejšie vysvetľovať, že aj u nás treba platiť za odpad. Chatári a chalupári sa často obhajujú, že veď platia v Bratislave, a pritom zabúdajú, že aj u nás produkujú nejaký odpad,“ hovorí A. Kratochvílová. Jej slová potvrdzuje aj starostka Sekúľ Pavla Maxianová. „Niektorí nás presviedčajú, že si odpad odvážajú vo vreciach domov. A potom nachádzame čierne skládky v kríkoch…“ Obe starostky však zdôrazňujú, že väčšina chalupárov je slušná. „Sú aj takí, ktorí sa snažia pomôcť, chodia na obecné akcie,“ hovorí P. Maxianová. Starostka Borského Sv. Jura dopĺňa, že chalupári majú najradšej špeciálne podujatia, ako sú zabíjačky, varenie gulášu či akcie pre deti. „Zapájajú sa hlavne chalupári. Chatová osada je  od dediny vzdialená 5 km, a tam si ľudia predsa len žijú svoj život,“ dodáva.

Aj známe osobnosti

V Hradišti pod Vrátnom je okolo 140 domov, ktoré slúžia na rekreačné účely. „Obec je pre chalupárov vyhľadávania najmä z dôvodu krásneho pohoria, ktoré obklopuje celú dedinu, ale tiež vďaka tichému prostrediu a čistému vzduchu, čo v mestských aglomeráciách chýba,“ prezradil starosta Lukáš Piroha. Chalupári sa podľa jeho slov do diania v obci väčšinou nezapájajú. „Nájdu sa však aj takí, ktorí svojou obetavou činnosťou pomohli pred rokmi dostať obec z takmer nútenej správy do normálneho režimu a naďalej prispievajú k jej rozvoju. Príkladom je bývalý kontrolór aj súčasná kontrolórka obce,“ dodáva starosta.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top