Connect with us

Remeselníckej dielni TalkFolk učarili domčeky zo Záhoria: Také perníkové chalúpky už nikde nenájdete…

Rozhovor

Remeselníckej dielni TalkFolk učarili domčeky zo Záhoria: Také perníkové chalúpky už nikde nenájdete…

Remeselníckej dielni TalkFolk učarili domčeky zo Záhoria: Také perníkové chalúpky už nikde nenájdete…

Na nedávnom prvom senickom handmade rínku upútalo množstvo krásnych ručných výrobkov, medzi nimi aj drevené maľované kusy nábytku, interiérových doplnkov a hračiek. Ich autormi síce neboli Záhoráci, ale k Záhoriu majú blízko. Valentinu a Petra Gubkovcov zo Senca totiž záhorský región očaril a tak si aj v ňom našli svoju inšpiráciu pre tvorbu. 

Vašu tvorbu prezentujete pod značkou štúdia TalkFolk. Ako sa zrodil jeho príbeh?

Štúdio TalkFolk je malé rodinné umelecké štúdio, nachádzajúce sa v Senci. Láska ku kultúrnemu dedičstvu a snaha povzbudiť záujem o maľovanie ako o tradičné remeslo nás priviedla k založeniu vlastnej dielne. Venujeme sa výrobe maľovaného nábytku, interiérových doplnkov a hračiek a hľadáme aktuálne riešenia, ktoré umožnia štýlovo pokračovať starému remeslu v súčasnosti. Pri práci vychádzame nielen z etnografických zdrojov, ale vnášame do nej aj kus vlastnej tvorby a umelecky spracovávame pôvodné motívy a vzory. A ako to celé začalo? Keď v rodine vyvstala otázka, kde uložiť svadobný závoj, vzácne fotky či listy po prastarých rodičoch, hľadali sme niečo drevené, najlepšie s nádychom histórie našej rodiny. Tak sa zrodila myšlienka, že potrebujeme menšiu truhlicu. Ideálne takú, ktorú raz zdedia naše deti či vnúčatá. Oprášili sme teda svoje vedomosti z čias univerzity, prečítali si ďalšiu kopu kníh o starožitnostiach, truhliciach i trendoch v interiéroch, nakreslili návrh a upravili veľkosť truhlice tak, aby sa hodila aj do menšieho moderného interiéru. A tak sme vlastne začali s výrobou.

Mnohí si dnes zariaďujú interiéry v modernom štýle, ktorý je strohý, minimalistický, teda v podstate protiklad k tomu, čo ponúkate. Nájdu sa aj ľudia, ktorým učarilo práve to ľudové, tá zdobnosť nábytku a interiérových doplnkov? Kto sú najčastejšie vaši klienti?

Máte dobrý postreh, minimalizmus a malá farebnosť v interiéroch panujú v posledných rokoch v myšlienkach ľudí. Je to však dosť „starý“ a už zanikajúci trend. V zahraničí je to dobre vidieť. Priznáme sa, aj nám je veľmi sympatický minimalizmus. Ale vo všetkých minimalistických interiéroch, hoci aj perfektne naaranžovaných, nám väčšinou chýba genius loci, niečo, čím sa odlišujú od iných interiérov tohto druhu, nejaká hlavná dominanta, ktorá vyrozpráva o majiteľovi a o jeho osobnosti viac, než len jeho životopis. Áno, príbeh a pridaná hodnota. Celosvetovým trendom posledných rokov sa naopak stáva záujem o originalitu a prírodné materiály. Ľudia sú unavení z uniformnej globálnej módy a často krát nekvalitnej ponuky masovej produkcie. Hľadajú niečo, čím sa môžu odlíšiť. Aj keď to nemusia byť vyslovene ľudové veci, tradičná kultúra však dokáže túto túžbu veľmi dobre uspokojiť. A naše výrobky radi kupujú aj chalupári, aj ľudia z mesta. Všetci, ktorí oceňujú teplo domova, rodinnú históriu a preferujú poriadne veci a darčeky na dlhé roky – či už sú to originálne maľované vešiaky na svadbu, drevene hračky, ale aj nábytok .

Na Záhorí ste sa prezentovali prekrásnymi ručne maľovanými drevenými výrobkami a v rozhovore ste spomenuli, že záhorský región Vás očaril…

S rodinou radi cestujeme po Slovensku a snažíme sa zažiť a vidieť čo najviac. Veď naozaj je veľa veci, na ktoré môžeme byť hrdí. Ibaže si na ne zvykáme, berieme ich ako samozrejmosť a prestávame si ich všímať.  Na Záhorí nás vždy lákala príroda, je tú krásna krajina. Dajú sa tu nájsť aj takmer zabudnuté a zašité kopanice, ktoré ponúkajú doslova široký rozhľad z kopca.  Navyše špecifické nárečie treba zažiť na vlastné uši.

Objavili ste tu však aj čosi, čo Vás inšpirovalo natoľko, že ste to zaradili do svojej tvorby.  

Nesmierne nás očarili akoby perníkové domčeky z Plaveckého Petra. Bratislava a Senec nie sú síce ďaleko, ale je to iný svet. Ako napríklad aj Myjava – je blízko, ale predsa je celkom iná. Z myjavského regiónu sme a inšpirovali kraslicami a vzorky z kopaníc sme použili aj na varešky.

Vráťme sa ešte k tým rozprávkovým chalúpkam v Plaveckom Petri. Ako ste ich objavili a do čoho ste túto inšpiráciu pretavili?

Pred niekoľkými mesiacmi nás oslovila jedna milá pani s prosbou vyrobiť pre ňu domček snov. Poslala aj fotku zo Záhoria. A už je z toho malý dvor. Veľký domček je široký štyri centimetre, dlhý osem centimetrov a vysoký päť centimetrov. Vyrobený je z buku. Tieto miniatúrne domčeky máme veľmi radi. Doma sa smejeme, že my vlastne vyrábame nehnuteľnosti, ktorých človek môže mať koľko len chce. Veď čaro miniatúr spočíva práve v tom, že ich môžete vlastniť, aj keby ste nemali priestor alebo financie na dom skutočnej veľkosti. Je hračka, dekorácia aj suvenír. A domčeky z Plaveckého Petra sú unikátne, takú už nikde inde nenájdete…

 

 

 

 

 

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Rozhovor

To Top