Connect with us

Poznáte na Záhorí stromy slobody? Senica ich má niekoľko…

Téma

Poznáte na Záhorí stromy slobody? Senica ich má niekoľko…

Poznáte na Záhorí stromy slobody? Senica ich má niekoľko…

Na Slovensku sa začalo pátranie po stromoch slobody. Sú to lipy vysadené pri vzniku Československa a v mnohých mestách sa na ne zabudlo. Mnohé pritom majú silné príbehy – niektoré vysadili pri veľkých slávnostiach, iné už tajne, pretože komunisti sa ich báli ako symbolu vzdoru. Svoje stromy slobody má aj Senica, a nie je ich málo. 

Mapovaním stromov slobody sa zaoberá David Kopecký. Absolvent politológie a ľudských práv na Masarykovej univerzite v Brne a na parížskej Sciences Po sa akutálne venuje verejnej a mediálnej komunikácii projektov Nadace Partnerství. „Stromy slobody sú lipy vysádzané v posledných sto rokoch českými a slovenskými komunitami v rámci významných československých výročí, ako je založenie republiky 1918 a 1919, koniec 2. svetovej vojny 1945, pražská jar 1968 alebo zamatová revolúcia 1989,“ vysvetlil David. Dodal, že v Česku aj na Slovensku sa objavovanie a mapovanie stromov slobody realizuje s pomocou verejnosti. V Českej republike sa podarilo motivovať rôzne komunity, ako napríklad Sokol, skaut či Česká rada detí a mládeže, aby stromy iniciatívne prihlasovali. „Každým dňom nám pribúdajú do mapy na www.stromysvobody.cz ďalšie a ďalšie stromy. V Česku sa aktuálne blížime k symbolickému cieľu kampane – číslu 1918, v skutočnosti ale stromov slobody bolo výrazne viac, vysádzali sa totiž v takmer každej obci, niekde dokonca celé aleje stromov…“

Feldsamova lipa aj celý lipový háj

V nedávnom rozhovore pre Denník N David uviedol, že na Slovensku zatiaľ objavili len dva stromy slobody – jeden v Nitre, a druhý v Rovensku pri Senici. V súvislosti s touto lipou prezradil, že podľa historického dokumentu ju vysadil zväz protifašistických bojovníkov v roku 1968. „Od prvého momentu, kedy sme asi pred mesiacom začali intenzívnejšie hľadať stromy slobody aj na Slovensku, ich do našej mapy výrazne pribudlo. Len v Senici sa nám okrem solitérnej Feldsamovej jubilejnej lipy, vysadenej k 10. výročiu Československa, podarilo objaviť celý lipový park osloboditeľov z rovnakého roku, ktorý pozostáva z 22 líp,“ uviedol D. Kopecký. Rok 1928 bol podľa jeho slov celkovo pre stromy na Slovensku kľúčový, podarilo sa totiž zistiť, že slovenskí lesníci vysádzali po slovenskej časti republiky celé háje slobody, ktoré osádzali pamätnými kameňmi. „Bolo ich okolo tridsať, mnohé z nich zarástli do pôvodných porastov. Postupne ich príbehy znovu vynášame na svetlo,“ dodáva David.

Ako pomôcť?

Na Slovensku stále zostáva veľa stromov slobody, o ktorých sa nevie, preto sa aj tu iniciatíva Nadace Partnerství obracia na verejnosť s prosbou o pomoc. „Je to jednoduché, priamo na našom webe www.stromysvobody.cz je k dispozícii formulár, kde môžu ľudia popísať príbeh stromu a nahrať k nemu fotografie. V pátraní sú často užitoční obecní kronikári, miestni pamätníci alebo dobová tlač, výsadbu stromov totiž často sprevádzali veľké obecné slávnosti,“ hovorí David. Vedieť o stromoch slobody znamená nezabúdať na svoje korene. Doteraz sme okolo nich možno prechádzali bez povšimnutia a ani sme netušili, že čosi symbolizujú. Nie sú totiž mohutné, staré, ani nezvyčajne tvarované. Prečo sú teda dôležité? David zdôrazňuje, že stromy slobody sú pripomienkou hodnôt, na ktorých stoja celé dejiny Československa: „Je to vlastenectvo, demokracia a hrdinstvo v boji za slobodu. Na príbehy týchto stromov sa často zabudlo, my ich ale chceme zachovať v digitálnej podobe pre ďalšie generácie.“

Mapujte, organizujte, vysádzajte

Iniciátori kampane ľudí motivujú nielen k tomu, aby stromy objavovali, ale aj organizovali pri nich rôzne podujatia. „Je možné zorganizovať napríklad ošetrenie stromov slobody, oslavu ich vyhlásenia za pamätné, alebo stretnutie pamätníkov pod stromom,“ približuje David. V neposlednom rade dôležitou časťou kampane bude aj vysádzanie nových stromov slobody. Stromy možno sadiť na vlastné náklady alebo si založiť cowdfundingovú zbierku a pomocou nej získať financie. Na október sa pri príležitosti 100. výročia vzniku republiky pripravujú Dni pre stromy slobody, v rámci ktorých bude realizovaná hromadná výsadba pamätných líp. „Záujemcovia o vysádzanie nových stromov nájdu všetky informácie aj potrebný formulár na našom webe. Ponúkame im manuál, ktorý im s výsadbou pomôže, ale aj slávnostný balíček s pamätnou ceduľkou na oslavu republiky,“ dodáva David.

David

Feldsamova lipa

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top