Connect with us

Aké bude leto na Záhorí

Téma

Aké bude leto na Záhorí

Aké bude leto na Záhorí

Vlani 3. augusta sa Senica oficiálne stala najteplejším mestom na Slovensku, keď sa tu ortuť teplomera vyšplhala na 38,8 stupňov Celzia. Zopakuje sa situácia aj tento rok, alebo sa máme pripraviť skôr na silné búrky a prívalové dažde? Klimatológ Pavol Faško tvrdí, že nástup leta na Záhorí je v tomto roku mimoriadne teplým,  základ čoho treba hľadať už v predchádzajúcich mesiacoch. 

„Apríl a máj boli rekordne teplé. V apríli dosiahla priemerná mesačná teplota vzduchu v Kuchyni na letisku 15,4°C,  teda toľko, koľko by v normálnych podmienkach malo byť v máji. No a v máji bola na letisku v Kuchyni priemerná mesačná teplota vzduchu 18,1 °C, a to je dlhodobá priemerná mesačná teplota vzduchu na tejto meteorologickej stanici v júni,“ konštatuje P. Faško.

Vyzerá to teda tak, že príroda je akási zrýchlená, leto prišlo o mesiac skôr a pravá jar akoby ani nebola. „Teplotné podmienky na začiatku júna naznačujú, že aj tento mesiac môže byť nadnormálne teplý. Najteplejší jún na letisku v Kuchyni bol v roku 2003, kedy tu priemerná mesačná teplota vzduchu dosiahla 22,2 °C. V prvých štyroch dňoch tohtoročného júna bola každý deň priemerná denná teplota vzduchu na letisku vyššia ako 20 stupňov, a to sú hodnoty, ktoré tam štandardne zaznamenávame až v období vrcholného leta,“ uviedol P. Faško.

Prečo je na Záhorí už teraz také teplo? Klimatológ P. Faškoponúka vysvetlenie: „Záhorie je situované na krajnom západe Slovenska a je v rámci našej krajiny najbližšie k Atlantickému oceánu. V normálnych podmienkach sa ochladzujúci a zvlhčujúci vplyv oceánu práve tu prejavuje najvýraznejšie. Osobitne to platí o prvej polovici leta, do ktorej patrí aj tzv. medardovské počasie. V júni, ale aj počas väčšiny júla, by malo byť na Záhorí počasie s častejšími zrážkami, s menej častým slnečným svitom, a veľmi teplé počasie by malo byť iba dočasne. To však vyžaduje, aby k nám od západu prúdil pravidelne vlhkejší vzduch. A počas tohtoročnej jari a začiatku leta táto schéma v charaktere počasia nebola a nie je splnená…“

Blokujúce tlakové výše nad západnou a severozápadnou Európou podľa P. Faškana jar a ani v prvých júnových dňoch neumožňovali prenikanie vlhkejšieho a chladnejšieho vzduchu z Atlantického oceánu cez Britské ostrovy, Nemecko a ČR ďalej do vnútrozemia Európy. Preto u nás prevládalo málo oblačné počasie a  dlhé trvanie slnečného svitu cez deň prehrievalo prírodné prostredie. „Pri zrážkach boli zdrojom vlahy prevažne iba búrky, tie sú však plošne málo rozsiahle a ich výskyt je nevyspytateľný. Niekde sa búrky vyskytli opakovane a spôsobili tam aj určité problémy, no iné oblasti obišli, a tam je veľmi sucho,“ potvrdzuje klimatológ. Dodáva, že sucho v tejto ročnej dobe Záhoriu nesvedčí, ale v priebehu 21. storočia sa vyskytlo už niekoľko rokov, kedy región s podobným suchom bojoval. Príkladom je aj minulý rok.

Aký ďalší vývoj počasia sa predpokladá počas leta? „Ak sa nezmenia cirkulačné podmienky vzduchu v Európe, môže byť aj v nasledujúcich týždňoch na Záhorí nadnormálne teplo. To by bolo nepriaznivé, pretože by to podporovalo výpar, čím by sa sucho ešte viac zvýrazňovalo,“ varuje P. Faško.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top