Connect with us

Steampunkový spisovateľ Peter Jelínek: Rád sa pohrávam s alternatívnou históriou a vytváram absurdné zápletky

Rozhovor

Steampunkový spisovateľ Peter Jelínek: Rád sa pohrávam s alternatívnou históriou a vytváram absurdné zápletky

Steampunkový spisovateľ Peter Jelínek: Rád sa pohrávam s alternatívnou históriou a vytváram absurdné zápletky

V senickej čajovni Pohoda sa v sobotu 26. mája krstilo. Svoju druhú knihu s názvom „Alternauti“ tu do života uvádzal jediný záhorácky steampunkový spisovateľ a jeden z mála autorov tohto žánru na Slovensku Peter Jelínek. Štyridsaťjedenročný Seničan, ktorý sa popri písaní venuje hlavne motorke a svojmu psovi,  nám v rozhovore prezradil viac nielen o novej knihe, ale aj o svojom vzťahu k sci-fi a fantasy.

 

Boli ste v detstve k vášnivým čitateľom? Ak áno, aký žáner ste mali najradšej?

Patril som a aj doteraz patrím k vášnivým čitateľom. Nezačalo sa to klasicky láskou k sci-fi, keďže také knižky sa deťom do rúk v dobe môjho detstva nedostávali. Začalo to Winnetouom, ktorého som prečítal ako prvák na základnej škole, a všetkým, čo som zohnal z už legendárnej edície Stopy. K fantastike som sa dostal asi ako štrnásťročný. Bolo to tesne po revolúcii a v kníhkupectvách sa začali objavovať tituly ako Hobit, Pán prsteňov alebo Votrelci.  

Kedy ste v sebe pocítili potrebu sám začať písať a literárne tvoriť?

Prvé moje pokusy začali už na strednej škole, ale pani slovenčinárka ma od toho odrádzala. Študoval som v Nitre a moja záhoráčtina ju skrátka ťahala za uši. Navyše ma oslovil komiks, pôvodne som sa chcel stať komiksovým kresličom. Nebolo z toho nič, kreslenie a ja nejdú veľmi dokopy. Tak som začal písať komiksové scenáre, ale zas bol problém nájsť kresliča. V tridsiatke som svoje scenáre počas jednej dlhšej maródky postupne začal pretavovať do poviedok a zrazu som zistil, že ma to baví.

Ste predstaviteľom steampunku a takýchto autorov je na Slovensku len veľmi málo. Čo to vlastne ten steampunk je, čo si má laik pod tým predstaviť?

Klasická poučka hovorí, že steampunk je literárny smer vychádzajúci z diel Julesa Verna a H. G. Wellsa. Steampunkové príbehy sa obvykle odohrávajú vo viktoriánskej dobe, alebo v blízkej budúcnosti, ovplyvnenej viktoriánskou dobou, či už módou, etiketou, alebo technológiou založenou na parných strojoch. Takže sa dá povedať, že steampunk je retrofuturistický žáner. Laikovi obvykle poviem, nech si spomenie na film Vynález skazy, spojí ho s filmami Wild Wild West a Adéla ještě nevečeřela, a okorení ich trochou mágie.

Čím vás žáner sci-fi a fantasy, a špeciálne steampunk, tak fascinuje?

Sci-fi aj fantasy vybočujú z bežného života. Mám rád netradičné príbehy, v ktorých vznikajú situácie vymykajúce sa bežnému životu. Oba tieto žánre povzbudzujú predstavivosť.

Steampunk ako subžáner „mi reže“ preto, že sa často pohráva s alternatívnou históriou a vytvára až absurdné zápletky. Musíme si uvedomiť, že 19. storočie bolo obdobie nových objavov, nastal obrovský rozmach vedy, a to sú nástroje, otvárajúce spisovateľom široké pole možností.

Kde všade čerpáte pri tvorbe inšpiráciu?

V starých filmoch, v dielach spisovateľov z 19. storočia a v seriáloch deväťdesiatych rokov. A samozrejme, aj v bežnom živote, kde často rozmýšľam nad tým, ako by sa asi vyvinula napríklad politická situácia vo svete s parnou technológiou.

Vaším debutom bola kniha „Norr, ochraňuj Britániu!“ Prezraďte o nej niečo viac… 

Kniha „Norr, ochraňuj Britániu!“ zaznamenáva dobrodružstvá svojráznej dvojice vyšetrovateľov paranormálneho zločinu – priameho a podľa viktoriánskej etikety trocha neokrôchaného Terencea Norra a psychotronicky nadanej Catherine Havebridgeovej. Obom v pátraní pomáha Ábel, astrálny sprievodca s nekonvenčnými spôsobmi a nikotínovou závislosťou. Knižka obsahuje osem poviedok, ktoré nie sú radené chronologicky, ale odohrávajú sa v neurčitom čase okolo roku 1886. Postupne nám odhaľuje budúcnosť i minulosť a vzťahy tohto nesúrodého tímu. Sčítaný človek tu objaví postavy a odkazy na diela 19. storočia, preto o knižke hovorím ako o mixe steampunku a popkultúry. U recenzentov a steampunkovej subkultúry sa kniha stretla s priaznivým ohlasom, dokonca ma oslovujú aj ľudia, pre ktorých je steampunk úplne nový pojem.

V sobotu 26. mája ste v čajovni Pohoda pokrstili svoje druhé knižné dielo, ktoré dostalo názov Alternauti. Ani tentoraz nechýbalo premietanie knižného traileru, čítanie úryvkov z knihy a autogramiáda. Čo čitateľom nová kniha ponúka, na čo sa môžu tešiť?

Alternauti sú pokračovaním príhod paranormálnych vyšetrovateľov, ale tentoraz som zvolil chronologickú formu. V knižke sa, samozrejme, opäť objavia staré i nové postavy, originálne paranormálne bytosti, a v bonusovej poviedke sa objasnia niektoré vzťahy z minulosti. Viac ale prezrádzať nechcem, čo čitatelia určite pochopia.

Steampunk je vnímaný ako subkultúrny žáner. Ako vidíte jeho budúcnosť?

Steampunk na Slovensku získava čoraz viac priaznivcov z radov mladých, ale nemyslím si, že by sa vymanil zo svojej undergroundovej formy. Som presvedčený, že oslovuje najmä ľudí, ktorí radi čítajú staré knihy a pozerajú staré filmy, takže táto subkultúra nikdy nedosiahne nejaké extrémne počty členov. Ale tak to má, podľa mňa, byť.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Rozhovor

To Top