Connect with us

Stromčeky vysadia v septembri

Spravodajstvo

Stromčeky vysadia v septembri

Stromčeky vysadia v septembri

JABLONICA (rz) – Záchrana historického kaštieľa v Jablonici pokračuje. Dobrovoľníci organizujú nielen brigády na úpravu areálu či kosenie priľahlého parku, ale zapájajú sa aj do boja o granty. Aktuálne chcú získať financie na čistenie kaštieľa a kontajnery na odvoz odpadu.  

V uplynulých dňoch dobrovoľníci zo združenia o. z. Útulný domov uspeli v grantovom programe Raiffeisen banky „Gesto pre mesto“. Ich projekt sa týkal priľahlého anglického parku. „Naším predsavzatím je, aby sme prostredníctvom projektu zafinancovali výsadbu stromov medzi parkom a cestou. Novovysadené lipy, duby a platany budú nielen odhlučňovať rušnú cestu, ale aj krášliť park ako majestátne stromy, ktoré tu stále pred 120 rokmi,“ prezradili na facebookovej stránke Zachráňme kaštieľ Jablonica.

Okrem výsadby stromov bolo cieľom projektu aj osadenie brány k zrekonštruovanému plotu, aby bolo možné park zamykať na noc a chrániť ho tak pred vandalmi. Brána je v súčasnosti už osadená a v sobotu 2. júna počas brigády na nej boli urobené latky z agátového dreva. Stromčeky budú dobrovoľníci vysádzať počas 2. ročníka historického festivalu remesiel, ktorý sa uskutoční 1. septembra. „V súčasnosti máme možnosť vyhrať ďalší grant na čistenie kaštieľa a kontajnery na odpad. Stačí pri plánovaní najbližšieho nákupu zvoliť Tesco a žetón, ktorý dostanete pri pokladnici, vhodiť do jednej z troch nádob. Zelený leták je náš a budeme radi, ak podporíte práve našu prácu,“ konštatujú dobrovoľníci.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top