Connect with us

Na myjavskom festivale budú spomínať aj na prvú republiku

Kultúra

Na myjavskom festivale budú spomínať aj na prvú republiku

Na myjavskom festivale budú spomínať aj na prvú republiku

Už len pár dní zostáva do začiatku 59. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu MYJAVA 2018, ktorý sa bude konať od 15. do 17. júna v areáli Trnovce.

 

 

Organizátori očakávajú účasť viac ako 1500 účinkujúcich z celého sveta. Do kopaničiarskeho kraja totiž pricestujú okrem slovenských súborov aj kolektívy z ČR, Maďarska, Srbska, Peru a Číny. Milovníkov tradičnej ľudovej kultúry tak čakajú tri dní plné tanca, hudby, spevu, dobrého jedla a zábavy.

 

Myjavský sviatok folklóru sa oficiálne začne v piatok 15. júna 2018 o 20.00 h, kedy sa uskutoční slávnostné otvorenie spojené s odovzdávaním Ceny festivalu. Asistovať pri tom bude ľudová hudba domáceho FS Kopaničiar a FS Velička z Velkej nad Veličkou (ČR). Ešte kým v amfiteátri zaznie známa zvučka oznamujúca začiatok 59. festivalového ročníka, budú si môcť školáci v piatok dopoludnia v KD Samka Dudíka pozrieť program zahraničných súborov s názvom Veľký svet malým ľuďom. A budú to práve hostia spoza hraníc, ktorí ako prví predvedú svoje umenie na hlavnej festivalovej scéne v pásme Vitajte, priatelia, na Myjave! To sa začne o 20.55 h. Krátko po 22. h ich nahradia domáce kolektívy – DFS Kopaničiarik, FS Kopaničiar, FS Kopa, FSk Kýčer a Brezová z Brezovej pod Bradlom. Ich nový program Aj takí sme boli avizuje odkrývanie pravej tváre kopaničiarov. Akí v skutočnosti boli a možno, že aj sú. Tak sa nechajme prekvapiť, čo sa dozvieme.

 

Na hlavné piatkové programy sa budú môcť návštevníci naladiť od 18.30 h v obľúbenom mestečku MY-A-VY na lúke za amfiteátrom, ktoré opäť rozvonia Kuchyňa starých materí. V štylizovaných kopaničiarskych domčekoch sa na prvých hostí budú tešiť šikovní kuchári a vrtké gazdinky z Pukanca, Kozároviec, Hubiny, Piešťan, Myjavy, Nitry, Veľkých Levár, Turej Lúky, Buchlovíc, Brezovej pod Bradlom, Skalice, Pobedima, Nimnice a Kamenca pod Vtáčnikom. Ochutnáte tu čilejkárske a hontianske dobroty i špeciality Slovákov žijúcich v Maďarsku. O 19.00 h sa mestečkom rozľahne známy hlas jeho dlhoročného obyvateľa, strýca Hektora Hrušku a jeho kumpánov stvárnených členmi divadla Korbáč. Možno si niektorí z vás spomenú, že minulý rok sa Ščefán Svítek úspešne oženil s Aničkou Kučerovou, takže tento rok nás nečaká nič menšie, ako krščiny. A keďže duchovné privítanie pokračovateľa rodu musí byť v mestečku udalosťou, ktorá sa nezmazateľne zapíše do jeho histórie, nebude o zaujímavé situácie núdza. Ak by sa niektorí z hostí chceli miesto divadla naladiť radšej hudobne, môžu využiť ponuku areálu pred reštauráciou, kde budú od 18.30 h vyhrávať Kožkári z Brezovej pod Bradlom.

 

 

Sobota

Sobota, ako hlavný festivalový deň, začne o 9.00 h tradičným Jarmekom pot mijafskú vežu na Námestí M. R. Štefánika. Jarmok je súčasťou festivalu už 25 rokov. Za ten čas sa poriadne rozrástol a takisto si získal kredit obľúbeného a laikmi i odborníkmi oceňovaného podujatia, ktorého podstatou sú tradičné remeslá a ľudová tvorba. Od 10.30 h bude centrom mesta prechádzať sprievod účinkujúcich súborov, z ktorých každý sa krátko predstaví na pripravenom pódiu a pozve ľudí na pripravené programy v Trnovcoch. Tu sa dianie v amfiteátri začne o 15.30 h vyhrávaním ĽH Poľana z Brna a následne si diváci budú mať možnosť pozrieť program Verbunk. Od 17.25 h budú v amfiteátri znieť archaické trávnice, ďurské spevy, či rezké regrútske piesne v podaní súborov a skupín z trenčianskej oblasti v pásme Trenčanskú dolinú. Novinkou a tak trochu experimentom bude krátky interaktívny program Tancuje celá Myjava, ktorého cieľom je vtiahnuť do festivalového diania každého návštevníka areálu o niečo viac, ako očakáva. Počas neho sa taneční lektori pokúsia z divákov spraviť účinkujúcich a z účinkujúcich divákov. Takže ak sa do Trnovcov chystáte, buďte v strehu v sobotu 16. júna o 19.10 h a v nedeľu 17. júna o 15.45 h.

Sobotňajší večer bude patriť najskôr zahraničným hosťom a ich programu Dedičstvo národov, ktorý je naplánovaný na 19.20 h. Hudobnú a tanečnú exotiku potom nahradí pásmo Tancujú, hrajú, (do)spievajú zložené z tej najlepšej tvorby bratislavských folklórnych kolektívov. Pozornosť však bola upriamená na telesá, ktoré ešte len dospievajú. Neuvidíme teda starých akademických bardov, ale kolektívy, ktoré nie sú na scéne až tak dlho. Najstaršia je Muzička, ktorá je so svojimi 28 rokmi už „dospelák“, najmladší sú päťroční predškoláci Živel a Kumšt. No a potom ožijú Trnovce programom venovaným 100. výročiu vzniku 1. ČSR. Ten nesie názov Bratia – Bratři a začne sa o 22.25 h. Vystúpia v ňom HM Petra Mičky, Babinec z Kozojídek, Skaličan zo Skalice, ŽSS Čečera zo Starého Hrozenkova, SLPT Danaj a CM Krepina zo Strážnice, Veronika Malatincová z Hroznovej Lhoty, ĽH Petra Obucha z Piešťan, KM Martina Janšta z Košarísk, Nadšenci a DH Čierne supy z Trenčína, gajdoš Ivan Urbánek, Alžbeta Lukáčová z Banskej Bystrice, Magdaléna Múčková z Hroznovej Lhoty a taneční sólisti z Myjavy. Multimediálnym programom divákov symbolicky prevedú dvaja priatelia a osobnosti slovenskej a moravskej kultúry prvej polovice 20. storočia. Slávny myjavský primáš Samko Dudík a významný slovácky maliar a grafik Joža Uprka. Autorstvo programu a sprievodné slovo majú ich pravnučky a kamarátky Alžbeta Lukáčová a Magdaléna Múčková.

A komu sa bude aj po tomto programe máliť hudby, spevu či tanca, nech zavíta buď pred reštauráciu na večerné vyhrávanie DH Verešvaranka z Červeníka alebo do mestečka na ľudovú zábavu s ĽH Muzička z Bratislavy.

Myjavský festival je všeobecne známy svojou atraktívnou ponukou nescénických programov určených pre všetky vekové kategórie. A pre deti zvlášť. Organizátori sú presvedčení, že k láske k tradičnej ľudovej kultúre treba vychovávať odmalička. Preto aj v rámci 59. ročníka festivalu pripravili pre najmenších pestrú ponuku programov, aby sa drobci nenudili. Za ich hlavné dejisko možno označiť mestečko MY-A-VY na lúke za amfiteátrom, kde budú pripravené divadielka, tvorivé dielne, stretnutia s ľudovou rozprávkou, školičky tanca a spevu, česanie dievčenských účesov… No nemenej zaujímavá bude aj opačná strana festivalového areálu pred reštauráciou Trnovce, kde bude pripravené hriščo. To sa minulý rok osvedčilo, takže jeho realizácia pokračuje aj teraz. Deti sa tu môžu tešiť na dobové hry, tradičné detské ihrisko, divadelný rebriniak s rozprávkami Kráľ Drozdia brada, Janko Hraško, Princ Bajaja, O kozliatkach či Ako sa gašpar takmer kráľom stal. A nebudú chýbať ani drevené kolotoče minifarma so zvieratkami.
Nedeľa

Nedeľa býva spravidla takým pokojnejším, no zároveň slávnostnejším festivalovým dňom. Program sa v Trnovcoch začína o 10.00 h Misijnými bohoslužbami, ktoré budú v tomto roku v réžii cirkevného zboru ECAV z Častkova. Zároveň v tom istom čase otvoria Kuchyňu starých materí, v rámci ktorej budú počas dňa návštevníkom predvádzať svoje umenie myjavskí mäsiari a pozrieme sa, ako sa majú ťahať štrúdle. O 13.15 h vás v mestečku pozveme do Vypletaného sveta oceňovaného košikára Miroslava Marečku z Vrboviec.

Veľké choreografie v amfiteátri sú naplánované od 14.15 h. Najskôr svoje umenie divákom predvedú detské folklórne súbory DFS Csali zo Šamorína, DFS Čuňovský kŕdeľ z Čuňova, DFS Gerulata  z Rusoviec a DFS Kis Megyer és Csilizke z V. Medera. A potom sa už v areáli rozozvučia fanfáry Cirkusu Myjava signalizujúce, že sa začína rovnomenný záverečný galaprogram festivalu, ktorý bude prierezom toho najlepšieho zo všetkých troch dní 59. ročníka. Po ňom opäť zaznie známa zvučka a MFF MYJAVA 2018 odíde do histórie, aby uvoľnil miesto príprave jubilejného 60. ročníka (21. – 23. 6. 2019).

MFF MYJAVA 2018 pripravuje mesto Myjava v spolupráci s Centrom tradičnej kultúry v Myjave a SNM – Múzeom SNR v Myjave, s finančnou podporou Fondu na podporu umenia a TTSK. Celý program festivalu, informácie o vstupenkách a aktuality z jeho prípravy i priebehu nájdete na stránke www.mffmyjava.sk. Vybrané hlavné programy festivalu odvysiela aj tento rok v priamom prenose i zo záznamu vo svojom programe mediálny partner TV NOE.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Kultúra

To Top