Connect with us

Z nevyužívaného ihriska bude parkovisko, občania protestovali petíciou

Spravodajstvo

Z nevyužívaného ihriska bude parkovisko, občania protestovali petíciou

Z nevyužívaného ihriska bude parkovisko, občania protestovali petíciou

SENICA (mk) – Mesto  dlhodobo bojuje s nedostatkom parkovacích miest. Tri desiatky nových chce preto vybudovať vo vnútrobloku na Štefánikovej ulici, v blízkosti domova dôchodcov. Obyvatelia bytoviek protestovali petíciou, pod ktorú sa podpísalo 162 ľudí.

V petícii za hlavný problém označili fakt, že parkovisko výrazne zníži kvalitu ich života. S tým súhlasí aj poslankyňa MsZ Ľubica Krištofová: „Postavenie parkoviska je veľkou chybou, ktorá ešte zhorší zlé životné podmienky v meste. Jedným zo základných ľudských práv je aj právo na zdravé životné prostredie, a tu sa občanom toto právo upiera. Po vybudovaní parkoviska príde k zhoršeniu životného prostredia. Keďže ide o uzavretý priestor, budú sa tu hromadiť výfukové plyny, exhaláty, zvýši sa prašnosť aj hlučnosť. Bytovky tak budú obklopené z jednej strany frekventovanou ulicou a z druhej strany parkoviskom…“ Podľa Ľ. Krištofovej sa parkovisko bude v lete prehrievať, čo spôsobí riziko vzniku prízemného ozónu, ktorý je pre človeka toxický. „Trpieť budú nielen obyvatelia bytoviek, ale aj starí ľudia v domove dôchodcov,  ktorí zle znášajú letné horúčavy, hluk aj znečistené životné prostredie. Na tejto ploche je nutné vybudovať zeleň, ktorá by slúžila ako relaxačná zóna.  Zeleň bude tlmiť hluk, čistiť ovzdušie, zlepší mikroklimatické pomery a poskytne tieň,“ zdôraznila Ľ. Krištofová.

Súčasný stav je nezákonný

Petícii obyvateľov lokality proti výstavbe parkoviska mesto nevyhovelo. Primátor B. Grimm a zástupcovia oddelenia výstavby, životného prostredia a dopravy MsÚ sa však s občanmi v pondelok 14. mája osobne stretli, aby im vysvetlili stanovisko samosprávy. „Petíciu  nemohlo mesto podporiť pretože samospráva postupovala v zmysle legislatívy. Viaceré veci, ktoré boli v petícii uvedené, neboli presné alebo pravdivé,“ uviedol primátor. Poukázal na to, že v súčasnosti autá parkujú z oboch strán cesty, čím porušujú dopravné predpisy. „Naším cieľom je dať parkovanie v lokalite do súladu s platnou dopravnou legislatívou,“ uviedol B. Grimm.. Podnet na vybudovanie parkoviska podľa jeho slov nevzišiel len od občanov, ktorí tu bývajú a nemajú kde parkovať, ale aj od Okresného dopravného inšpektorátu, ktorý upozorňoval na súčasný nezákonný stav. „V neposlednom rade sú tu aj záchranári, hasiči, smetiari, elektrikári, vodári či návštevníci penziónu pre dôchodcov, ktorí sa nemôžu dostať k bytovkám a žiadajú o uvoľnenie cesty a riešenie parkovania,“ zdôraznil primátor.

Parkovisko pre 30 áut by malo vyrásť na betónovej ploche nefunkčného detského ihriska, čo mestu ušetrí náklady. Podľa radnice nepríde k likvidácii žiadnej zelene, ale naopak, okolo parkoviska bude vysadená nová. Okrem parkovacích miest sa ráta aj s vybudovaním prístupovej komunikácie k parkovisku či s výstavbou bezbariérových chodníkov k penziónu a bytovkám. Obyvatelia bytoviek v závere stretnutia uviedli, že v zásade nie sú proti budovaniu parkovacích miest, obávajú sa však zvýšenia intenzity dopravy v lokalite, ktorá je už teraz v niektorých hodinách kritická. Zároveň vyslovili požiadavku, aby parkovisko prioritne slúžilo obyvateľom, ktorí v tam bývajú.

Na tomto starom ihrisku má vyrásť parkovisko. Ochrancovia prírody by tu skôr uvítali nové stromy, mesto ale argumentuje súčasným nezákonným stavom v parkovaní aj požiadavkami samotných občanov.“

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top