Connect with us

Záchrana kaštieľa pokračuje

Spravodajstvo

Záchrana kaštieľa pokračuje

Záchrana kaštieľa pokračuje

JABLONICA (mk) –Dobrovoľníci, zachraňujúci jablonický kaštieľ, ani tento rok nezaháľajú. Za sebou majú náročnú brigádu, počas ktorej ručne rozobrali prístavbu a očistili tehly.

Brigáda sa uskutočnila 17. marca a definitívne minulosťou sa po nej stala nekultúrna socialistická stavba, ktorá nerešpektovala pôvodný historický objekt. Už na druhý deň po búraní prístavby sa brigádnici pustili do upratovania tehál a vozenia sutiny do kontajnerov, keďže na mieste zostalo množstvo odpadu. Z posledného získaného grantu od Raiffeisen banky „Gesto pre mesto“ sa podarilo opraviť ríny a zvody a vyviezť šesť kontajnerov sutiny.

Zámery dobrovoľníkov smerujú aj k priľahlému anglickému parku. „Naším predsavzatím je, aby sme prostredníctvom projektu zafinancovali výsadbu nových stromov medzi parkom a cestou. Novovysadené lipy, duby a platany budú nielen odhlučňovať rušnú cestu, ale aj krášliť park ako majestátne stromy, ktoré tu stáli pred 120 rokmi,“ vysvetľujú na facebookovej stránke Zachráňme kaštieľ Jablonica. Okrem výsadby stromov sa uvažuje aj o osadení brány k zrekonštruovanému plotu, vďaka čomu bude možné park zamykať na noc a chrániť ho tak pred vandalmi.

Jablonický kaštieľ sa stal predmetom záchrany priaznivcov histórie združených v o. z. Útulný domov. Tí vlani 1. septembra v areáli kaštieľa zorganizovali 1. ročník historického jarmoku s remeslami, ktorý bude mať pokračovanie aj v tomto roku, a to opäť v rovnakom termíne.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top