Connect with us

Chceme vidieť slušnosť aj v politike…

Téma

Chceme vidieť slušnosť aj v politike…

Chceme vidieť slušnosť aj v politike…

Záhorie sa počas uplynulých týždňov pripojilo k protestom, ktoré sa konali po celom Slovensku.  A tak ako vo veľkých mestách, aj v tých našich zaznelo veľa múdrych slov a príhovorov, ktorými občania vyjadrovali svoj postoj k aktuálnemu dianiu v krajine. Jedným z tých, ktoré zožali veľký potlesk, patril prejav mladého gymnaziálneho pedagóga Mareka Šefčíka z Holíča. Keďže jeho myšlienky sú nadčasové, rozhodli sme sa vám ich predstaviť.     

Som ženatý, mám tri deti, ktoré sa snažíme s manželkou vychovávať k hodnotám. Chceme im dať dobrý príklad a tiež im veci vysvetľujeme. Už šestnásty rok učím, stretávam sa teda dennodenne s mladými ľuďmi, s gymnazistami. Snažím sa ich nielen vzdelávať, ale aj viesť, aby boli charakternými ľuďmi, aby pre nich čestnosť a spravodlivosť boli také prirodzené, ako prijímanie potravy. Potom, kam sme našu krajinu priviedli, mi je veľmi smutno. Ako môžeme my, učitelia, alebo my, jednoduchí rodičia, vychovávať svoje deti a hovoriť im o sile pravdy, čestnosti a charakteru, keď nám politické špičky ukazujú pravý opak?

Ivan Tásler v jednej zo svojich starších skladieb spieva „… drogy, zbrane, mafie, kto je sviňa, prežije“, a v tej istej piesni sa zúfalo pýta „Kedy budú ľudia ľuďmi?“.Rovnakú otázku by som chcel položiť našim politikom, ktorým vlastné prospechárstvo úplne zakalilo zrak. Mám rád život, svoju rodinu, svoju prácu. A mám stále rád svoju domovinu – Slovensko. Chcem tu žiť ja i moja rodina. Ale túžime žiť v slušnej a demokratickej krajine. Aj pokojné zhromaždenia, na ktorých som sa zúčastňoval, mi dodávajú nádej, že sa to môže zlepšiť, že je nás stále dosť, ktorí chceme vidieť slušnosť a charakter aj v politike. Troška pokory by naprieč celým politickým spektrom nezaškodilo.

My, obyčajní občania, potrebujeme vidieť nádej na zlepšenie práce súdov, objasňovania a vyšetrenia káuz a kauzičiek a teraz už aj vraždy. Chceme azda veľa? Pamätáte si na Róberta Remiáša? Na študenta Daniela Tupého? Ktorá z týchto vrážd je objasnená?

Celý svet nás obdivoval, keď sme v 89-tom dokázali nežnou revolúciou zvrhnúť totalitný režim, bez krviprelievania. Cítim, že teraz sme sa dostali znova na rázcestie po takmer troch desaťročiach. Verím, že dokážeme masovo, ale pokojne a s láskou meniť znova našu krajinu, ktorej treba pomôcť.Jeden študent mi povedal, že každý, kto tam bude, bude kradnúť. A dodal, že aj on by kradol. Preto dodávam:  „Politikov však vyberáme z ľudu – ak budeme my lepší, bude lepším a slušnejším aj celé naše Slovensko.“

Marek Šefčík,

protestné zhromaždenie v Skalici  

 

Aj na zhromaždení v Skalici sa ľudia dožadovali slušného Slovenska… Foto: Andrej Hollý

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top