Connect with us

Začala sa migrácia žiab, pomôcť im majú zábrany

Spravodajstvo

Začala sa migrácia žiab, pomôcť im majú zábrany

Začala sa migrácia žiab, pomôcť im majú zábrany

HRADIŠTE P./V.  (mk) – V uplynulých dňoch sa začala migrácia obojživelníkov. Žaby pri nej často prechádzajú cez frekventované cesty a svoju púť končia pod kolesami áut. Zabrániť sa tomu aj tento rok snažia pracovníci Správy CHKO Záhorie a členovia o. z. Priatelia prírody. Pri obci inštalovali mechanické zábrany.

 Žaby sa v týchto dňoch sťahujú na miesta so stojatou vodou, kde sa pária. Obdobie ich párenia trvá približne mesiac. Samička nakladie vajíčka priamo do vody v podobe tzv. žabacích perín. Z nich sa potom asi o 4 týždne vyliahnu malé žubrienky, ktoré sa do leta premenia na žaby. Premiestňovanie sa do lokalít, kde založia budúce potomstvo, môže byť pre žaby osudné. Každoročne ich tisícky zahynú pod kolesami áut. „Výstavbu zábran sme realizovali už ôsmykrát. Zábrany sú dlhé približne 350 m,“ prezradila Adriana Hološková z o. z. Priatelia prírody. Dodala, že počas prvých dní tohtoročnej migrácie ochranári prekročili hranicu 30 tisíc prenesených obojživelníkov za všetky roky. „Tento rok sa výrazné ochladenie v posledných dvoch týždňov dotklo aj obojživelníkov. Pred ochladením 17., resp. 18. marca,  sme mali asi 200 jedincov za deň, od pondelka 19. marca sa to zastavilo a niekoľko dní nemigrovali žiadne jedince,“ vysvetlila Adriana.

Pri zábranách sú zakopané zemné pasce, kam obojživelníky spadnú, a z nich ich potom prenášajú do močariska. „Prenášanie bude realizované buď pokiaľ už nebudú žiadne jedince migrovať, alebo kým sa nezačnú vracať vykladené samice späť do lesa – vtedy musíme zábrany zrušiť. Predpokladáme ale, že tento rok po oteplení prebehne migrácia rýchlejšie, pretože už vlastne bola rozbehnutá a zastavili ju len mrazy,“ dodala Adriana.

   

Žabie zábrany pri obci Hradište pod Vrátnom

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top