Connect with us

Do práce na bicykli Seničania aj Malačania

Spravodajstvo

Do práce na bicykli Seničania aj Malačania

Do práce na bicykli Seničania aj Malačania

„Odhodlaj sa zmeniť svoj pohľad na cestu do práce!“ S týmto mottom sa populárna súťaž Do práce na bicykli opäť vracia do slovenských miest. Do 5. ročníka kampane sa prihlásili aj mestá Senica a Malacky.

Cieľom kampane je podpora rozvoja udržateľnej mestskej mobility s dôrazom na cyklodopravu. Občanom sa otvára možnosť objaviť výhody dochádzania do práce na dvoch kolesách, hromadnou dopravou alebo pešo. Registrácia samospráv do kampane bola na stránke www.dopravanabicykli.eu spustená 1. marca a potrvá do 5. mája. Zamestnanci so svojimi tímami sa môžu do súťaže zaregistrovať hneď po tom, čo sa do kampane prihlási samospráva, v ktorej majú trvalé bydlisko, alebo do ktorej dochádzajú do zamestnania. Z nášho regiónu zatiaľ účasť v kampani (1. – 31. 5.) potvrdili Malacky a Senica. Vlani sa do tejto celoslovenskej akcie zapojilo viac než 8500 obyvateľov zo 74 samospráv. Okrem zamestnancov je už druhý rok kampaň otvorená aj pre študentov stredných a vysokých škôl.  V tomto roku bude kampaň rozšírená o viaceré inovácie, ktoré súťažiacim spríjemnia prácu so systémom a prinesú súťaži nový rozmer. Najzaujímavejšou z nich je nový spôsob zaznamenávania jázd v podobe mobilnej aplikácie, ktorou bude doplnený tradičný spôsob evidovania najazdených kilometrov na konte súťažiaceho. Vylepšený spôsob evidencie prinesie aj cenné informácie o presných trasách, ktorými sa obyvatelia registrovaných miest presúvajú za svojou prácou, čím dopomôže k lepšiemu plánovaniu investícií samospráv do infraštruktúry.

Budú ešte úspešnejší?

Vlani si Senica aj Malacky v kampani počínali veľmi dobre. V Senici sa zapojilo 28 tímov s 90 účastníkmi. Spolu počas mája najazdili 8245,58 km, čo na 1 obyvateľa predstavuje 0,411 km. Výmenou bicykla za auto sa Seničanom podarilo uchrániť životné prostredie od 2092,87 kg oxidu uhličitého. Malacky boli ešte úspešnejšie. Do kampane sa síce zapojilo len 39 tímov, ale až 130 účastníkov. Tí najazdili 16 765,36 km, čo na 1 obyvateľa predstavuje 0,981 km. Vďaka iniciatíve Malačanov sa do ovzdušia nedostalo 4240,83 kg CO2. .

Do kampane sa vlani v Malackách zapojili aj pracovníci IKEA ( Zdroj: malackepohlady.sk)

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top