Connect with us

Radosť vo vlasoch – úsmev v zrkadle!

Rozhovor

Radosť vo vlasoch – úsmev v zrkadle!

Radosť vo vlasoch – úsmev v zrkadle!

Popri peknom obležení a šperkochdokážu ženu skrášliť aj ďalšie doplnky. Napríklad ozdoby vo vlasoch či čelenky. Tie od Martiny Otrísalovej sú nápadité, vkusné a skutočne krásne.Hoci v detstve táto učiteľka angličtiny navštevovala výtvarný odbor ZUŠ, po ukončení prvého stupňa štúdia svoj výtvarný talent ďalej nerozvíjala.

„Vždy som rada kreslila aj tvorila, no počas štúdia, práci, ani materskej dovolenke som sa už umeleckej tvorbe nijako výraznejšie nevenovala. Čiastočne som sa realizovala na tvorivých dielničkách pre deti z materského centra pri CVČ  Senici. No po tom, čo som sa po návrate do práce úplne prestala venovať materskému centru, kde som pôsobila ako koordinátorka, ostalo vo mne to moje „ja“, ktoré túžilo po niečom užitočnom a tvorivom, akési nenaplnené. A to som celá ja – keď sa nudím, niečo si nájdem alebo vymyslím,“ prezrádza Martina.

Tým „niečím“ sa v jej prípade stali ozdoby do vlasov, od sponiek, gumičiek, kvetinových dekorácií až po čelenky. „Priznám sa, že živé kvety až tak neobľubujem. Páčia sa mi nedotknuté v prírode, ale tých vo vázach a v rôznych dekoračných ikebanách mi je ľúto. Je to krása, ktorá trvá len krátko. Preto skôr inklinujem ku kytičkám z mydielok, k pekným sušeným či umelým kvietkom,“ hovorí Maťka. Keď v minulosti niekde videla ženu s kvetmi vo vlasoch, vždy si povedala, aké je to krásne, veselé a ženské. Sama sa ich však nosiť neodvažovala. Jej prvá ručne vyrobená kvetinková čelenka, ktorá bola akýmsi kľúčom k jej ďalšej tvorbe, bola jedným z rozlúčkových darčekov od mamičiek z materského centra. „Urobila mi veľkú radosť a bola to láska na prvý pohľad. Tá láska, keď sa na seba pozriete v zrkadle a páčite sa sama sebe. Zatúžila som mať takých doplnkov viac, dokonca oveľa viac, v rôznych farbách, slávnostné aj na bežné nosenie. A nielen pre seba, ale aj pre svoju 5-ročnú dcérku Lindu. Najekonomickejšou cestou teda pre mňa bolo začať si ich sama vyrábať,“ priznáva Martina.

V jeden neskorý prázdninový večer sadla ku stolu s cieľom vyrobiť si  svoju prvú čelenku ku kvetinovej sukni. Nakoniec z toho boli čelenky štyri. „Nevedela som sa odtrhnúť od činnosti, pri ktorej mi pod rukami vznikalo niečo, čo mi robilo obrovskú radosť. A to hneď niekoľkokrát – pri výrobe, pri pohľade na výsledok aj pri nosení. Z toho neskôr vzišiel aj názov mojej značky.“  .

Keď sa svojimi výtvormi pochválila na sociálnej sieti, pozitívne odozvy na seba nenechali dlho čakať. Dnes svoju a dcérkinu kvetinkovú garderóbu počíta na desiatky kusov. „Už sa nevieme dočkať jari a leta, kedy ju do sýtosti vynosíme. V zime mi bolo za veselými kvietkami vo vlasoch smutno, tak som sa pustila aj do zimnej a vianočnej kolekcie. Po tej bol dopyt najmä u mladých slečien, ktoré s vianočnou ružou vo vlasoch žiarili na besiedkach v škôlke alebo pri slávnostnom stole.“

Svoje výrobky vraj veľmi rada aj daruje, potešila tak blízke priateľky, dcérkine kamarátky, obdarovala kolegyne aj rodinu. Maťka je presvedčená, že takýto typ šperku pristane takmer každej žene, nehovoriac o malých slečnách, ktoré sú v nich skutočne krásne víly. Často máva dopyt aj po zladenom sete pre mamu a dcéru. Pri tvorbe pracuje s látkovými kvietkami rozmanitých tvarov, veľkostí a farieb, i s rôznymi drobnými plastovými dekoráciami, ktoré kombinuje tak, aby lahodili oku a spĺňali predstavy budúcej majiteľky.

„Počas plesovej sezóny som siahla aj po trblietkach a chystám sa na experimenty s čipkou. Materiál si objednávam predovšetkým cez internet priamo u výrobcov, ale pár skvostných kúskov som našla aj v miestnych kvetinárstvach. Inšpiráciou pri tvorbe sú pre mňa kvety samotné, ich nádherné tvary a farby. Skladám si ich vedľa seba, kým nie som s výsledkom spokojná. Rovnako rada tvorím podľa predlohy, ktorou býva najčastejšie sukňa s kvetinovým vzorom. Pre najbližšiu zákazku je mojou inšpiráciou slovenský folklór. Čaká ma totiž výroba čeleniek v slovenských farbách pre tanečné vystúpenie súboru na tému „Moderné Slovensko,“ prezrádza Martina.

Jej snom je, aby výrobky zo svojej dielničky videla čím ďalej u viac žien rôzne veku. A to nielen na umeleckých fotografiách, ale najmä počas bežných dní. „Aby čelenky neležali doma a nečakali na špeciálnu príležitosti, ale aby sa ženy odvážili urobiť si radosť aj v práci, doma, na dovolenke, jednoducho kdekoľvek a kedykoľvek. Pretože pohľad do zrkadla s kvetmi vo vlasoch si pýta úsmev. A to je predsa najjednoduchšia a najkrajšia vec, ktorú pre seba môžeme urobiť,“ dodáva Martina.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Rozhovor

To Top