Connect with us

Schválená dotácia na priehradu

Spravodajstvo

Schválená dotácia na priehradu

Schválená dotácia na priehradu

BREZOVÁ POD BRADLOM (mk) – Brezovčania majú dôvod na radosť. Ministerstvo životného prostredia SR schválilo na rekonštrukciu priehrady dotáciu vo výške takmer 730 tisíc eur a vodohospodári sa tak už čoskoro budú môcť pustiť do realizácie prác.

Vodná nádrž v Brezovej bola obľúbená u rybárov aj rekreantov. V roku 2009 ju však pre nevyhovujúci stav vypustili, dôvodom mali byť netesnosti hrádze a priepustnosti podložia a priesakov. Ak by priehrada zostala napustená, hrozilo, že pri deštrukcii hrádze príde k ohrozeniu životov aj majetku občanov pod vodnou nádržou. Vodohospodári sa do opráv priehrady chceli pustiť už dávno, chýbali im však financie. Vlani na jar Slovenský vodohospodársky podnik oznámil, že našiel riešenie a podáva žiadosť o pridelenie nenávratných finančných prostriedkov v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia. „V prípade, že bude naša žiadosť o financie úspešná, sme pripravení začať s rekonštrukciou čo najskôr. Ako reálny termín vidím prvú polovicu roka 2018,“ informoval na minuloročnej tlačovej konferencii riaditeľ SVP Jozef Dúcz.

Dnes je už jasné, že vodohospodári so žiadosťou uspeli. Rezort životného prostredia im nenávratný finančný príspevok v výške 729 377,39 eur schválil 26. januára. Projekt rieši protipovodňovú ochranu intravilánu mesta a zahŕňa dotesnenie telesa hrádze vodnej stavby podzemnou tesniacou stenou a vybudovanie kontrolných a meracích zariadení. Pri priaznivých poveternostných podmienkach by rekonštrukčné práce mali trvať šesť mesiacov a následne sa začne s napúšťaním priehrady.

 

 

Viac v téme Spravodajstvo

To Top