Connect with us

Originálne a poctivé sviečky z myjavských kopaníc

Rozhovor

Originálne a poctivé sviečky z myjavských kopaníc

Originálne a poctivé sviečky z myjavských kopaníc

So zimnými večermi sa neodmysliteľne spája svetlo sviečok. Dokáže navodiť príjemnú atmosféru, pôsobí hrejivo a útulne. V poslednom období sa stále väčšiemu záujmu tešia sviečky, ktoré  sú vyrobené z prírodných materiálov. Ak sa ešte navyše pýšia zaujímavým dizajnom, úspech majú zaručený. A práve takéto sviečky vychádzajú z dielne firmy SPIN, ktorá pôsobí v Krajnom. Viac nám už prezradil jej majiteľ Vladimír Verner.

Kedy a ako vznikla myšlienka pustiť sa do výroby sviečok?

Naša firma vznikla v roku 2004. Bol to nápad troch nadšencov pre poctivú remeselnú prácu. A prečo práve sviečky? Bola vtedy vytvorená obrovská diera na trhu. Veľké firmy z čias socializmu sa rozpadli a keď aj nejaké menšie firmičky vznikli, chýbal im nápad a vlastne celý zámer bol dosť zmätočný. My sme chceli na trh priniesť svieži dizajn, a, samozrejme, niečo nové, čo je v týchto končinách zatiaľ nevídané. Začali sme, ako to už býva, doslova od podlahy, so stovkou kilogramov parafínového vosku, pár nápadmi a obrovským zápalom pre vec. Výrobky napriek nemalým problémom, našťastie, prišli na svet, a mali celkom úspech, čo nás nakoplo k ďalšej práci.   

Kde ste v začiatkoch čerpali skúsenosti, čo bolo pre vás inšpiráciou?

Za všetkým sú hodiny presedené pri internete, pri zháňaní nových materiálov, farieb a balení – mimochodom, v roku 2004 bol neskutočný problém zohnať hocikoho a hocičo. Táto snaha, našťastie, priniesla svoje ovocie. Postupne sme pridávali nové motívy, tvary a vône. Samozrejme, všetko nejde vždy hladko, a preto boli začiatky o pokusoch, omylom aj úspechoch. Trpezlivosť sa celkom vyplatila. Prišli noví zákazníci, jarmoky, vianočné trhy. Prvý rok sme spracúvali približne 500 kilogramov materiálu a o dva roky to už boli dve tony. Firma sa rozbehla, a my sme mohli vyvíjať nové a originálne sviečky. Všetok tovar, ktorý od nás putuje, je úplne od začiatku vyrábaný ručne. K tomu pridávame vlastný dizajn a originálne spracovanie, chýbať nesmie ani vkusné darčekové balenie. Kým sa každý náš kus dostane na pulty predajní, prejde určitým nutným procesom. Na každom jednom výrobku sa urobí desať až pätnásť samostatných úkonov.

Na trhu je dnes veľa rôznych sviečok, no nie všetky sú kvalitné. Tie vaše majú okrem originality aj ďalšie výnimočné vlastnosti…

Väčšina našich výrobkov je z rastlinného a parafínového vosku, no vyrábame aj z čistého včelieho vosku od regionálnych dodávateľov. Pri parafínových voskoch sme si vytvorili vlastnú receptúru, ako odliať dokonalý produkt bez kazov, trhliniek a bubliniek. Používame len kvalitné materiály, čo je už v dnešnej dobe väčšie finančné zaťaženie. Bez kvality však nie je výnimočnosť. Včelí vosk je špecifický svojou farbou, vôňou i konzistenciou. Pri výrobe treba byť opatrný, aby ste zachovali tú krásnu medovú vôňu a jantárovú farbu. V posledných rokoch trh zaplavujú produkty zahraničných výrobcov, často bez potrebného remeselného spracovania, zato sporného pôvodu a pochybnej kvality použitých surovín. Cenou tejto záplave konkurovať nedokážeme, tak aspoň konkurujeme kvalitou spracovania, originalitou, a samozrejme, aj garanciou značky. Blýska sa však na lepšie časy a obchodníci prichádzajú na chuť domácim výrobcom, ktorí ponúkajú výrobky často krát podstatne dokonalejšie a kvalitnejšie, ako zahraniční výrobcovia. Našou veľkou devízou je aj vlastný vývoj, výroba modelov či výroba foriem. To znamená, že keď nám, či nášmu zákazníkovi napadne niečo originálne, dokážeme to v priebehu pár dní pretaviť do hotového výrobku.

Už sme spomínali dizajn. Vaše sviečky sú krásne, naozaj lahodia oku…    

Dbáme na samotné zdobenie – sviečky sú len a len ručne maľované. Nepoužívame žiadne „obtisky“, vodolepky, servítky… Skrátka, rozhodli sme sa to robiť poctivo a pri tom sme aj zostali. Nápady na maľovanie sa rodia pomaly, a ak chcete byť svojský a nechcete niekoho „opajcnúť“, tak vám to zaberie aj veľa času. Finálnej verzii predchádzajú hodiny práce nad skicou či počítačom, no a náčrty musia hodnotiť aj kritici – u nás doma je to manželka a deti. Potom sa už môžeme pustiť do samotnej výroby modelu, formy, a dúfať, že výrobok zaujme zákazníkov. Toto je z celého toho procesu najťažšie.

Vaše výrobky majú udelenú značku „Kopanice – regionálny produkt“. Čo to pre vás znamená? 

Značku „regionálny produkt“ získali v roku 2015 naše výrobky z včelieho vosku. Dostali sme certifikát a možnosť zúčastniť sa na tomto zaujímavom projekte. Nakoľko je značka ešte mladučká, čas ukáže, kam sa dokáže posunúť a narásť. Teší nás, že budeme pri tom.

Zaujímavosťou je, že vaša dielňa je prístupná aj verejnosti. Návštevníci si tu môžu obzrieť výrobu, vyskúšať si zdobenie či vyrobiť originálny darček.

Pred pár rokmi sme sa rozhodli prideliť našej dielni ešte jednu pridanú hodnotu. Sprístupnili sme výrobné priestory verejnosti a návštevník si skutočne môže pozrieť samotnú výrobu, zoznámiť sa s procesom tvorenia sviečok, alebo si sám vyrobiť či namaľovať sviečku. Uvítali sme u nás už niekoľko zvedavcov, či už to boli deti z materských škôl, priatelia so svojou rodinou, kamaráti našich detí, alebo klienti komunitného centra. Vždy je to o zábave, trpezlivosti pri maľované, no predovšetkým o príjemne a užitočne strávenom čase.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Rozhovor

To Top