Connect with us

Rybári už môžu zarybňovať

Spravodajstvo

Rybári už môžu zarybňovať

Rybári už môžu zarybňovať

SENICA (mk) – Konečne sa dočkali! Senickí rybári v uplynulých dňoch dostali od vodohospodárov súhlas so začatím zarybňovania Kunovskej priehrady. Prvé kusy by sa v priehrade mali objaviť na jar.

„Začneme bielymi rybami, ako sú pleskáče, plotice, červenice či ostrieže. Tie pôjdu prvé, pretože sa na jar rozmnožujú trením a neres slúži ako potrava pre zubáče, ktoré budeme môcť nasadiť vzápätí,“ prezradil predseda MsO SRZ Senica Branislav Hesek. Zarybňovanie ďalšími rybami bude nasledovať podľa toho, aká bude hladina vody v nádrži. Slovenský vodohospodársky podnik totiž v tomto roku pokračuje v druhej etape opravy betónového opevnenia návodného svahu hrádze a z tohto dôvodu sa prevádzková hladina v nádrži bude udržiavať na maximálnej kóte 225,50 m. n. m., čo je 2,95 m pod úrovňou hrany bezpečnostného prepadu. „Celková zatopená plocha sa bude teda pohybovať v rozmedzí 23,20 – 39,00 hektára,“ informovali vodohospodári. Pre rybárov to znamená, že budú musieť postupovať opatrne a zarybňovanie prispôsobiť podmienkam vo vodnej nádrži a zatopenej ploche, aby priehradu neprerybnili. Vodohospodársky podnik už avizoval, že za prípadné škody zodpovedať nebude. S opravou hrádze chce byť hotový do mája, presný termín však bude závisieť od úspešného uzatvorenia výberového konania a vhodných klimatických podmienok. Členovia senickej rybárskej organizácie na zarybňovanie použijú násadové ryby z Moravy a z chovných staníc na Slovensku, do Kunovskej priehrady sa však vrátia aj niektoré kapitálne kusy, ktoré v nej plávali pred výlovom. Časť veľkých rýb bola totiž pri výlove umiestnená do vodnej nádrže v Brestovci a tú začnú z dôvodu rekonštrukcie vypúšťať hneď, ako bude definitívne dokončená Kunovská priehrada.

Foto: Do Kunovskej priehrady by sa mali vrátiť aj niektoré kapitálne kusy, ktoré po výlove skončili vo vodnej nádrži Brestovec. Práve tu ulovil aj tohto veľkého kapra mladý rybár Samuel Kňazský. Kapor skončil na udici 18. januára a jeho miery boli 95 cm a 15 kilogramov! Samo sa rybárčeniu venuje už od troch rokov…

 

 

 

Viac v téme Spravodajstvo

To Top