Connect with us

Častkovčan na študijnom pobyte v Kalifornii

Spravodajstvo

Častkovčan na študijnom pobyte v Kalifornii

Častkovčan na študijnom pobyte v Kalifornii

Viacero mladých študentov zo senického Gymnázia L. Novomeského už využilo príležitosť a vycestovalo v rámci výmenných pobytov a rôznych programov za poznaním do zahraničia. Patrí k nim aj tretiak Ľubomír Fábik (18) z Častkova, ktorý si za cieľ svojej cesty vybral slnečnú Kaliforniu. Rozhodovanie kam ísť v jeho prípade vôbec nebolo zložité. Do Kalifornie totiž pred pár rokmi zamierila aj jeho sestra.

„Všetko sa to skutočne začalo tým, že moja staršia sestra bola pred 7 rokmi na študijnom pobyte v Kalifornii. A odvtedy už celá rodina rátala s tým, že keď budem v jej veku, pôjdem tam aj ja,“ hovorí Ľubomír. Samozrejme, mohol rodičom povedať, že nechce, ale takúto príležitosť si nemohol nechať ujsť. „Do Kalifornie som išiel tiež preto, že tam moja sestrabola veľmi spokojná. Vlastne som bol aj v tom istom meste, v tej istej škole, a dokonca aj v tej istej rodine ako ona,“ dodáva Ľubo.

 Ťažší o 20 kíl

Na to, aby mohol takýto študijný pobyt absolvovať, musela v prvom rade určitú úroveň spĺňať jeho angličtina. „Overovali ju písomným testom, ktorým som prešiel bez problémov,“ spomína Ľubo. V angličtine vyplnil ešte dlhý dotazník o sebe a potreboval aj odporúčanie od svojho učiteľa. Zabezpečiť si, samozrejme, musel aj víza, a pri ich vybavovaní absolvoval pohovor na americkej ambasáde v Bratislave. Keď už mal vybavené všetky formality, mohol pobaliť kufor a vydať sa na cestu. „Než som opustil Slovensko, predstavoval som si Kaliforniu ako vždy slnečnú a horúcu krajinu, ale keď som vystúpil z lietadla, čakalo ma prekvapenie v podobe veľmi studenej noci. Zistil som, že nie v každej časti Kalifornie je tak horúco, ako to ukazujú v hollywoodskych filmoch. Nakoniec som si však na miestne počasie zvykol, a musím priznať, že teraz mi dosť chýba. Cez deň bolo totiž celoročne príjemných 20 až 25 stupňov, a keďže veľmi rád športujem, toto počasie som si užíval do sýtosti,“ hovorí Ľubo.

Jedinou nevýhodou bol podľa jeho slov silný vietor, keďže mesto Lompoc, v ktorom býval, sa nachádzalo neďaleko pobrežia. Je ešte niečo okrem počasia, čo ho zaskočilo? „Pred mojím odchodom do USA som nechápal, prečo má také množstvo Američanov problémy s nadváhou. Až vďaka pobytu som to pochopil: fasfoody tam majú doslova na každom kroku. Pre Američanov je to najjednoduchšie a často aj najlacnejšie riešenie prázdneho žalúdka. Musím priznať, že aj ja sám som v Amerike pribral takmer 20 kíl,“ sebakriticky konštatuje Ľubo. Američania sú podľa sympatického gymnazistu veľmi milí ľudia a veľkorysí hostitelia. Radi ukazujú turistom, prečo je práve tá ich krajina najlepšia. „Niekedy je pre nás ale ťažké rozlišovať, či sú milí iba navonok, alebo sú dobrosrdeční skutočne. Veľa Američanov si drží nových ľudí od tela a síce sa správajú, ako keby s nimi boli najlepší kamaráti, počase však zistíte, že to tak nie je. Práve preto bolo zo začiatku ťažké nájsť si skutočných priateľov. Našťastie sa mi to ale postupne podarilo.“

Šikovný Častkovčan na Američanoch zo všetkého najviac oceňuje ich vášeň.  „Síce mi to ich preháňanie už niekedy liezlo aj na nervy, ale páčilo sa mi, že do všetkého, čo robili, dávali svoje srdce. Nech už to bol šport, škola, práca, alebo čokoľvek iné, na čom im záležalo. Táto americká povaha vytvárala skvelú atmosféru, ktorá ma vždy poháňala ďalej,“ dodáva Ľubo.

Každá minúta na maximum

Do Kalifornie Ľubomír nešiel oddychovať. Keďže to bol riadny študijný program, od pondelka do piatka musel vstávať do školy, ktorá sa začínala o trištvrte na osem. „V amerických školách sa školský rok skladá z dvoch semestrov, alebo inak povedané polrokov. Na jeden semester si žiaci vyberajú 7 predmetov, ktoré študujú každý deň. To znamená, že každý deň som mal taký istý rozvrh,“ vysvetľuje Ľubo. Vyučovanie končilo vždy o 14.30 h a po škole nasledoval každý deň tréning. „Mladí ľudia v Amerike nehrávajú športy za mestské kluby, ako to funguje u nás, ale za školské tímy. Za jeden školský rok sa vystriedajú až tri športové sezóny – jesenná, zimná a jarná. Každú sezónu si môže žiak zvoliť iný šport. Ja som hrával najprv americký futbal, potom klasický európsky futbal a nakoniec volejbal,“ hovorí Ľubo. Po tréningu prišiel domov vždy okolo pol šiestej, navečeral sa so svojou hosťovskou rodinou, urobil si domáce úlohy, a ak mal ešte čas, išiel s kamarátmi na chvíľu von. „Každý utorok sme chodievali na večeru do mexickej reštaurácie. Mexické jedlo som si veľmi zamiloval. Cez víkendy som mával voľno a využíval som ho na trávenie času s kamarátmi alebo rodinou. Často sme chodievali na pláž, hrávali tenis alebo basketbal. Nikdy som len tak neostal ležať doma celý deň, ak som nebol chorý. Snažil som sa využívať každú minút svojho pobytu na maximum,“ priznáva Ľubo.

Najkrajší západ slnka

Počas pobytu mal Ľubomír príležitosť spoznať mesto aj samotnú krajinu. „Videl som veľa krásnych a zaujímavých miest, napríklad hollywoodsky chodník slávy v L. A., pláž v Santa Barbare či nočné trhy v San Luis Obispe. Ale najsilnejší dojem vo mne zanechal západ slnka, ktorý sme sledovali zo skalnatého pobrežia Big Sur, blízko mesta Monterey. Bol to naozaj neopísateľný zážitok a určite odporúčam každému, kto bude mať tú možnosť, aby sa na Big Sur pozrel zblízka,“ hovorí Ľubo. Na otázku, čo mu pobyt v Kalifornii dal, má senický gymnazista jednoznačnú odpoveď: „V prvom rade sa mi vďaka pobytu veľmi zlepšila angličtina. Okrem toho som však získal aj veľa nových skúseností a vedomostí. Spoznal som americkú, mexickú, španielsku, belgickú či dokonca thajskú kultúru. Získal som nové kontakty a priateľstvá, ktoré mi vydržia až do konca života,“ zdôrazňuje.

Ľubov ďalší cestovateľský plán je navštíviť nových kamarátov z celej Európy, ktorých spoznal práve v Kalifornii. „Najbližšie sa chcem pozrieť už toto leto do Španielska, Belgicka a Holandska. A určite sa plánujem raz vrátiť aj do Kalifornie za mojimi americkými priateľmi, najskôr si chcem ale dokončiť strednú školu na Slovensku,“ dodáva Častkovčan, pre ktorého sa cestovanie a spoznávanie nových kultúr stalo súčasťou života.

Mk, foto: archív lf

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top