Connect with us

Mestá musia vracať státisíce eur z eurofondov

Spravodajstvo

Mestá musia vracať státisíce eur z eurofondov

Mestá musia vracať státisíce eur z eurofondov

Mestá a obce na Záhorí musia štátu vracať tisíce eur. Z eurofondov síce vybudovali, čo sa dalo, no mnohé majú teraz problém s krátením dotácií. Skalica za projekt cyklotrasy možno bude vracať až 800 tisíc…

„Oficiálne doteraz evidujeme takzvané „vratky“ za vyše 312 tisíc eur. Samozrejme, že tieto peniaze mestu chýbajú, veď je to suma, ktorá by pokryla výdavky na šport približne na štyri roky. Alebo by sa nemusel zvyšovať príspevok rodičov v škôlke celých 21 rokov, ak by sme tieto peniaze mali,“ uviedol zástupca primátora Skalice Milan Roman. Dodal, že mesto okrem týchto vratiek ťažia aj úvery a lízingy z minulosti, ktoré samospráva spláca a ktoré jej znemožňujú viac investovať do opráv chodníkov a ihrísk. „Osobitnou kapitolou je relízing 3. základnej školy z čias bývalého primátora, kvôli ktorému nemôžeme žiadať o dotácie na opravu havarijného stavu telocvične. A, samozrejme, ešte je tu riziko veľkej vratky eurofondov za cyklotrasu, možno až do výšky 800 tisíc eur. To vnímam ako veľkú výzvu pre zastupiteľstvo,“ zdôraznil M. Roman. Korekcie eurofondov sú výsledkom kontrol čerpania dotácií. Pri zistení pochybení, napríklad v oblasti zákona o verejnom obstarávaní, môže byť mestu či obci udelená korekcia dokonca až vo výške 100 percent. Pochybenia boli zistené aj v súvislosti s realizáciou projektu cyklotrasy v Skalici. „Je obrovskou škodou pre všetkých nás, Skaličanov, že Stanislav Chovanec ešte ako primátor nepočúval poslancov, ktorí ho na pochybenia včas upozorňovali,“ uviedol poslanec mestského zastupiteľstva a predseda ekonomickej komisie Lukáš Tisoň.  „Ak by pán Chovanec vedel so svojimi kolegami komunikovať, mesto Skalica by malo viac peňazí a menej problémov. Teraz bude na šetrení príslušných orgánov, aby zistili, či státisícové pochybenia z čias bývalého primátora boli len omylom, alebo sa na úkor Skaličanov niekto obohatil,“ zdôraznil. Zástupca primátora Milan Roman hovorí, že aj napriek „nášľapným mínam“ v podobe vratiek mesto postupne rieši agendu, ktorá roky stála a kumulovala sa. „Verím, že v blízkom čase potešíme Skaličanov dobrými správami,“ dodáva optimisticky.

Žiadajú zmeny

Korekcie eurofondov sú celoslovenský problém a opakovane sa ním zaoberalo aj Združenie miest a obcí (ZMO) Záhorie. „V našom regióne dostali korekcie takmer všetky mestá a asi tri obce,“ uviedol predseda ZMO Záhorie Peter Pobuda. Primátor Holíča Zdenko Čambal hovorí, že počas jeho mandátu mesto od roku 2007 muselo vrátiť 89 tisíc eur, a to v programoch Cezhraničná spolupráca, OP zdravotníctvo a Nórsky finančný mechanizmus. Išlo o šesť grantov, medzi ktorými boli napríklad  projekty „V zámku a podzámku“ či „Rekonštrukcia zdravotného strediska v Holíči“. „Na druhej strane ale musím konštatovať, že v týchto šiestich projektoch mesto získalo 2 272 979 eur, ktoré boli aj preinvestované,“ zdôraznil Z. Čambal.  Predseda ZMO Záhorie Peter Pobuda je presvedčený, že legislatíva, ktorá bola schválená ešte v roku 2008, je nedokonalá, a spôsobuje obciam veľké problémy najmä v súvislosti so zákonom o verejnom obstarávaní. „Hoci predchádzajúce kontroly žiadne porušenia nenašli, následná kontrola aj po piatich rokoch môže mestu či obci korekciu udeliť. Tento systém je pre nás neprijateľný a žiadame jasné pravidlá na čerpanie eurofondov,“ zdôraznil P. Pobuda. Predstavitelia samospráv na Záhorí požadujú, aby sa zákon o pomoci a podpore poskytovanej z fondov EÚ novelizoval, aby kontrolu vykonával Úrad pre verejné obstarávanie ešte pred začatím realizácie projektu a keď skonštatuje, že verejné obstarávanie je v poriadku, aby neskôr nebolo možné udeliť obci korekciu.

 

Viac v téme Spravodajstvo

To Top