Connect with us

Po čerešniach prišli na rad lipky

Téma

Po čerešniach prišli na rad lipky

Po čerešniach prišli na rad lipky

HLBOKÉ (mk) – V Hlbokom začína vznikať lipová aleja. Na jej výsadbe sa podieľa miestne občianske združenie Prakoreň v spolupráci s obcou. Aleja bude na kopci nad dedinou a počas novembra v nej dobrovoľníci vysadili prvých 30 líp.

„S výsadbou stromčekov v obci sme začali už na jeseň 2016 po krojovej zábave, ktorú sme organizovali. Práve na nej bola zrealizovaná zbierka na výsadbu stromov, konkrétne čerešní. Zbierka na krojovej zábave prebiehala aj tento rok, za čo sme návštevníkom nesmierne vďační,“ hovorí Romana Nošková z o. z. Prakoreň. Pri nápade s lipovou alejou sa Hlbočania inšpirovali občianskym združením Srdce Zeme z Unína, ktoré na jar tohto roka vysadilo nádhernú rodovú lipovú aleju. Na výsadbe sa podieľalo veľa rodín, ktoré sa teraz o tú svoju lipku starajú. „Tejto krásnej myšlienky sme sa s radosťou chytili a dúfame, že to nakopne zasa nejakú inú dedinu, ktorá zorganizuje čosi podobné. Máme totiž dojem, že stromy sa z našej krajiny pomaly vytrácajú,“ konštatuje Romana. V Hlbokom je v súčasnosti lipová aleja v štádiu prípravy, k prvým trom desiatkam stromčekov však určite pribudnú už na jar ďalšie. „Na jar sa uskutoční spoločenská udalosť, v rámci ktorej bude dosadená  celá lipová aleja. Stromy budú mať možnosť, podobne ako v Uníne, zasadiť priamo tie rodiny, ktoré si lipku zakúpia. Pevne dúfame, že ľudí táto myšlienka zaujme a v Hlbokom pribudne aspoň 70 krásnych líp. Pre rodiny bude pripravené občerstvenie, hudba, a možno aj nejaká prednáška o tom, ako veľmi je strom v krajine dôležitý. V rámci tejto udalosti bude pripravený aj vzdelávací program pre deti z materskej školy Hlboké, o ktorý sa postará občianske združenie KOZEL,“ prezrádza Romana. A dodáva, že vznikajúca lipová aleja v poli by mala spojiť neďalekú časť obce, ktorá sa nazýva Krčažné, s cestou na konci dediny. Vznikne tak úplne nový priestor na prechádzky a oddych pre občanov Hlbokého i okolia.

Pozornosť aj čerešniam

Týmto sa však aktivity o. z. Prakoreň určite nekončia. „Na jar ešte máme pripravenú brigádu aj v čerešňovom stromoradí, ktoré sme vysadili vlani. Bol to náš prvý väčší projekt, ktorý sa nám podarilo zrealizovať. Vysadili sme vyše 30 čerešní starých odrôd, ktoré lemujú poľnú cestu do prietrže. Čerešne sú na semenných podpníkoch, čo značí, že z nich budú veľké a dlhoveké ovocné stromy, presne také, aké tu rástli pred kolektivizáciou. Na jar všetky čerešne okopeme, zastrihneme, aby sme podporili ich rast, opravíme oplotky po zime, navezieme hnoj a dosadíme plané čerešne vtáčie, na ktoré potom zaštepíme odrody, ktoré sme chceli zachovať pre ďalšie generácie,“ hovorí Romana. V roku 2018 má združenie v pláne aj varenie čerešňového lekváru, prípravu krojového kalendára v spolupráci s Úniou žien v Hlbokom a veľa ďalších aktivít, o ktorých bude postupne informovať.

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Téma

To Top