Connect with us

Fenomenálny úspech malackej kulturistiky: Jakub Vilímek štvrtý na svete!

Rozhovor

Fenomenálny úspech malackej kulturistiky: Jakub Vilímek štvrtý na svete!

Fenomenálny úspech malackej kulturistiky: Jakub Vilímek štvrtý na svete!

Začiatkom novembra sa v španielskom Benidorme uskutočnili 71. majstrovstvá sveta mužov v kulturistike. Malacky reprezentoval člen Kuo TJ Strojár Jakub Vilímek, ktorý sa predstavil v kategórii klasická kulturistika mužov do 180 cm. V konkurencii 17 pretekárov sa dostal do 6-členného finále, kde napokon obsadil vynikajúce štvrté miesto. Nielen o tomto jedinečnom úspechu nám úspešný 26-ročný športovec z Jakubova viac prezradil v rozhovore.  

Prezraďte, kedy ste prvý raz pričuchli ku kulturistike?

Vo februári 2018 to bude desať rokov, čo sa venujem silovému trojboju na súťažnej úrovni, a to spolu súvisí aj s kulturistikou. Rozdiel medzi silovým trojbojom a kulturistikou je v strave a v tréningu. Kulturistika sa pre mňa stala viac ako len záľubou. Po absolvovaní Gymnázia sv. Františka v Malackách som plánoval štúdium na vysokej škole, ale po zvážení situácie som si radšej postupne urobil prvý, druhý a tretí stupeň trénerského oprávnenia, získaval prax sám na sebe a postupne aj na klientoch, ktorých trénujem. Takže pôsobím aj ako osobný tréner, a súbežne pracujem už takmer tri roky v nákupnom centre v Malackách.

Predpokladám, že už v silovom trojboji ste dosiahli niekoľko úspechov.

Bolo ich naozaj viac, spomeniem napríklad 2. miesto v kategórii juniorov do 83 kg na Majstrovstvách SR v tlaku na lavičke dorastencov, juniorov a masters v Zlatníkoch 2012 (výkon 160 kg – 108,976 bodov), 3. miesto v kategórii mužov do 83 kg na Majstrovstvách SR v silovom trojboji mužov, žien a masters v Častej v roku 2015 (výkon 615 kg – 412,61 bodov) či 6. miesto v kategórii muži ťažká váha na Slovenskom pohári v klasickom (RAW) silovom trojboji a tlaku na lavičke v Žiline – Hečkovej v tomto roku (výkon 170 kg – 106,522 bodov).

A čo kulturistika? Tam ste kedy začali pretekať?

Moja prvá kulturistická súťaž bola len taká vsuvka do prípravy v silovom trojboji. Ale na ňu som sa odhodlal až po piatich rokoch cvičenia. Dovtedy som si ani nevedel predstaviť, čo to vlastne kulturistika je a ako prebieha samotná súťaž. Asi najlepšie si pamätám Majstrovstvá Slovenska v Hnúšti. Cielená príprava na túto súťaž mi vybudovala nielen rešpekt k súperom a kulturistike všeobecne, ale aj túžbu po zdokonaľovaní sa a spoznávaní seba samého. Po prvom semifinále som zaujal reprezentačného trénera P. Meška a ten ma presvedčil, že mám potenciál byť dobrý a že patrím do reprezentácie. Nominoval ma na Majstrovstvá Európy a navyše som zvládol príprav aj na Majstrovstvá sveta, na ktorých som síce pokazil formu, ale učíme sa na vlastných chybách. Tieto preteky mi pootvorili dvierka do sveta trénerstva a služieb trénera z profesijného hľadiska. Po ročnej prestávke a venovaní sa naberaniu svalovej hmoty, už s istou dávkou vedomostí a podpory zo strany sponzorov a klientov, prichádzam v úplne inej forme, s lepšou prezentáciou a pózovaním. No ešte to nestačilo na finálovú top šestku. Až vlani ma stretlo šťastie, a to hneď dvakrát. Oslovil som sponzorov EHR – STAV a Café Florian a po vzájomnej dohode sa mohla začať príprava na úplne inej úrovni. Pevne verím, že podpora sponzorov bude pokračovať aj naďalej. Hoci sa mi dnes sponzorská základňa rozrástla o podporu zo strany mesta Malacky a oddielu TJ Strojár Malacky, stále to nepokrýva všetko, čo na prípravu potrebujem. Preto by som bol naozaj rád, keby sa našli ešte ďalší nadšenci, ktorí by ma vedeli podporiť a nečakali od toho viac, ako dobrú reklamu a prezentáciu ich značky v mojom mene. No a keď som spomínal dvojité šťastie – to druhé prišlo v súkromnej sfére, a znamená pre mňa naozaj veľa. Mám skvelú priateľku, s ktorou žijeme v Malackách, a túžime si založiť rodinu.

Vlani ste na Tatranskom pohári v Prešove skončili v klasickej kulturistike na siedmom mieste. Tento rok je ale, zdá sa, pre vás mimoriadne úspešný…

Keď som si uvedomil, že sa chcem naplno venovať kulturistike, zmenil som systém, štýl a rozmýšľanie nad prístupom k strave a cvičeniu, a oddelil som tréningy od súkromného života. Vďaka tomu som sa zlepšil a zaujal hneď na prvom tohtoročnom zraze reprezentácie. Už vtedy bolo jasné, že som na najlepšej ceste do A-tímu. A výsledky na seba nenechali dlho čakať.  V kulturistike do 85 kg som 21. októbra na súťaži Dynamic Cup v Dolnom Kubíne získal prvé miesto a v kulturistike do 99 kg o deň neskôr na Tatranskom pohári v Prešove som skončil tretí.

Famózne vyvrcholenie sezóny ale prišlo v novembri na Majstrovstvách sveta.

Tohtoročná sezóna je úspešne za mnou, a vyvrcholila naozaj skvele. Na 71. Majstrovstvách sveta mužov v kulturistike, klasickej kulturistike, „games“ klasickej kulturistike a men´s physique federácie IFBB, ktoré sa konali v španielskom Benidorme, som v klasickej kulturistike do 180 cm skončil na štvrtom mieste.  Už Dolný Kubín bol pre mňa potvrdením formy, a to mi zaručilo letenku do Benidormu.  Prešov som si potom náramne užil. Moja priateľka bola so mnou a v jednej osobe spĺňala všetko, aj servis trénera. Hlavne mi pomohla odstrániť všetok stres, za čo jej nesmierne ďakujem. A ďakujem aj sponzorom, že si našli čas, prišli ma podporiť priamo na súťaž. V porovnávaní sa s ťažšími borcami som a vôbec nestrácal a 3. miesto bolo v tých správnych rukách. Na majstrovstvá do Španielska som potom dotiahol formu skoro na maximum možností, ale popravde, neočakával som mnoho. Pri prezentácii sa mi dokonca stala jedna nepríjemná vec: namerali mi menšiu výšku, ako mám, a keď som sa chcel postaviť na pódium, musel som do hodiny zhodiť z 81 kg na 79,5 kg. To sa napokon  podarilo a myslím si, že to aj prispelo k lepšiemu výsledku a celkovému 4. miestu, nad ktorým som ani neuvažoval. Je to úžasný pocit, patriť medzi top 6 mužov na svete vo svojej kategórii. Aj keď, okrem pohára či medaile a diplomu za to nemám nič.

Prečo to teda robíte? Čo vás na tomto športe tak fascinuje?

Odpoveď je jednoduchá: skúste si to a pochopíte. Keď budete stáť na pódiu, budete cítiť, že to má zmysel. Kulturistika je najšpecifickejší a prakticky najnáročnejší šport zo všetkých. Ak si však myslíte, že je to nejakom pretŕčaní sa na pódiu alebo o nafukovaní svalov či o anabolikách, tak sa mýlite. Súťaž je len vyvrcholenie toho, ako na sebe pracujete v posilňovni a kým ste. Ak sa viete dobre predať, viete pózovať, a ste si istý sám sebou, tak vyhráte. Treba tam doslova žiariť. Do istej miery ide o „body art“. Musíte mať jednoducho estetickú a symetrickú postavu, doslova ako antická socha. V príprave na súťaž pracujete na svalovom objeme a zároveň spaľujete tuk. Ukážte mi iný šport, kde toto naraz dokážu. Kulturistika si vyžaduje systém, čas, trpezlivosť, sebadisciplínu. Je to náročné po finančnej stránke, a samozrejme aj po fyzickej a psychickej stránke. Ak chcete robiť tento šport na úrovni, bez sponzora to nejde. Tento šport totiž skôr berie, ako dáva. Napríklad moja príprava ma vychádza ročne do 15 tisíc eur, a to už nie je málo peňazí. Pritom ich návratnosť je prakticky nulová. Preto som vďačný za akýkoľvek príspevok od fanúšikov tohto športu, a v akejkoľvek forme. Pomôžu mi financie, ale aj doplnky výživy, a pochopiteľne, aj to najzákladnejšie – kvalitná strava, ako mäso, zelenina, vajcia. Posledné dni v príprave bývajú vždy najnáročnejšie. Stavy hypoglykémie neubližujú len samotnému športovcovi, ale najmä jeho okoliu. Ja to, našťastie, zvládam, pretože mám pri sebe chápavé okolie a perfektnú priateľku. Je dôležité mať veľké oporu v ľuďoch. Ale musia tam byť aj tí, čo vás podceňujú, pretože tí vás tiež poháňajú dopredu. Mne sa najviac na tom všetkom páči, že kulturistom sa musí človek narodiť. Treba mať na to povahu. Veľkú úlohu tu zohráva genetika, ale aj prístup. Okrem lepšej sebaistoty mi kulturistika pomohla s držaním tela a svalové partie, ktoré mi zaostávali, som posilnil. Takže to má aj priaznivý vplyv na zdravie. No a s tým súvisí aj neustále vzdelávanie sa v tejto oblasti športu a v oblasti fyziológie človeka. Veda sa vyvíja a ak je zakomponovaná v športe, tak výkon má stúpajúcu tendenciu.

Čo by ste poradili tým, ktorí s kulturistikou ešte len začínajú?

Byť fiť a dobre vyzerať je veľmi rozšírený trend. Ale veľmi málo podporovaný. Veľa ľudí cvičí len pre seba či už zo zdravotných dôvodov, alebo preto, lebo chcú oslniť na kúpaliskách. Na Slovensku je len málo ľudí, ktorí sa zaujímajú o komplexný rozvoj postavy a uvažujú o súťažnej kulturistike či silovom trojboji. Každý by chcel byť hneď veľký, pričom často krát ľudia neberú do úvahy svoj zdravotný stav, možnosti, schopnosti a odtrénované hodiny. Ja mám to, čo mám, na sebe až po desiatich rokoch. Takže v prvom rade odporúčam nájsť si trénera, ktorý má za sebou a aj na sebe odskúšané roky praxe v trénovaní a súťažení. Prejsť s ním krok po kroku a byť naozaj dôsledný v každom ohľade. Rešpektovať svoje telo a byť pokorný k súperom a každej jednej naloženej činke.

 

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Rozhovor

To Top