Connect with us

Začala sa sezóna spoločných poľovačiek

Spravodajstvo

Začala sa sezóna spoločných poľovačiek

Začala sa sezóna spoločných poľovačiek

Na Záhorí sa začala hlavná poľovnícka sezóna. Z dôvodu bezpečnosti počas poľovačiek môže dôjsť k uzavretiu niektorých úsekov a lokalít, ktoré sa nachádzajú v blízkosti obytných zón. Verejnosť by preto mala sledovať webstránky miest a obcí, ktoré sú povinné na konanie takejto poľovačky včas upozorniť.

V sobotu 18. novembra sa v okolí Senice konali hneď dve poľovačky na bažanty –  jednu organizovalo PZ Senica – pole a uzavretá kvôli nej bola senická cyklotrasa, druhú v okolí Kunova a Brestového malo pod palcom PZ Vinohrady Kunov. Poľovníci prostredníctvom samospráv vyzvali občanov k obozretnosti. Tajomník Regionálnej organizácie Slovenského poľovníckeho zväzu (RgO SPZ) v Senici Jozef Bachratý takýto postup považuje za štandardný. „Sezóna spoločných poľovačiek sa začala 1.novembra a v našich podmienkach potrvá do 15. januára. Najčastejšie sa poľuje na malú zver, teda zajace a bažanty, a potom na diviačiu zver, ktorá je v našom regióne premnožená. Pred začiatkom poľovnej sezóny sa vypracováva plán spoločných poľovačiek, ktorý schvaľuje príslušný orgán štátnej správy. V prípade, že sa poľovačka koná v blízkosti zastavanej zóny alebo na miestach, kde by sa mohli vyskytovať ľudia, vždy upozorňujeme samosprávu,“ uviedol pre Záhorák.

Podľa poľovníkov majú spoločné poľovačky svoje čaro aj pravidlá. Nie sú len o strieľaní, ale aj o tradíciách a stretávaní sa priateľov. Koľko spoločných poľovačiek sa za sezónu uskutoční, závisí aj od toho, o aký revír ide. „Tam, kde je len malá zver, bývajú do roka v priemere dve až štyri spoločné poľovačky, no tam, kde majú malú aj diviačiu zver, uskutočnia za rok aj 10 až 15 spoločných poľovačiek,“ vysvetlil J. Bachratý.

Foto: PZ Kuklov + Moravský Sv. Ján

Čítajte ďalej
Tiež sa Vám môže páčiť…

Viac v téme Spravodajstvo

To Top